Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρωτοφανές αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Μετά από 11 ψηφοφορίες ο McCarthy δεν κατάφερε να εκλεγεί

ΗΠΑ: Πρωτοφανές αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Μετά από 11 ψηφοφορίες ο McCarthy δεν κατάφερε να εκλεγεί
Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι, χάος στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Σχετικά Άρθρα
Σε πρωτοφανές αδιέξοδο βρίσκεται η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο μετά από 11 ψηφοφορίες συνολικά, λόγω της διχόνοιας που επικρατεί στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Το φαβορί, ο Kevin McCarthy, δεν μπόρεσε να αναλάβει το αξίωμα έπειτα από την τρίτη συναπτή ημέρα διαβουλεύσεων και συνολικά 11 ψηφοφορίες, χωρίς αποτέλεσμα. Οι εργασίες του σώματος επαναλαμβάνονται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 19:00 ώρα Ελλάδας).

Ο καλιφορνέζος πολιτικός έτεινε το χέρι στους περίπου είκοσι τραμπικούς βουλευτές της παράταξής του, προσφέροντάς τους ευρείες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις σε αίθουσες και διαδρόμους. Μάταια.
Η ομάδα αυτή, που δεν του έχει καμιά εμπιστοσύνη, αρνούμενη να τηρήσει την κομματική γραμμή, άφησε για μια ημέρα ακόμη το σώμα χωρίς πρόεδρο, σενάριο άνευ προηγουμένου εδώ και 160 χρόνια.
Το αδιέξοδο έχει πολύ χειροπιαστές επιπτώσεις: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν και άρα να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.
Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του Grand Old Party, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — καθώς χωρίς αυτούς ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί.
Ο κ. ΜcCarthy έχει ήδη δεχθεί ένα από τα βασικά αιτήματα των «ανταρτών», που ήταν να γίνει ευκολότερη η απομάκρυνση του «speaker», του προέδρου της Βουλής, από το αξίωμα.
Αλλά η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να έχει αποκρυσταλλωθεί.
Ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι σήμερα Παρασκευή θα αρθεί το αδιέξοδο, ο McCarthy αρνήθηκε να θέσει χρονοδιάγραμμα.

 


Η κρίση του 1856

 

Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Έπειτα από έντεκα ψηφοφορίες, ο κ. McCarthy δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση. Χθες, δεν ξεπέρασε τις 201.
Τίθεται πλέον το ερώτημα αν, και για πόσο, είναι βιώσιμη η υποψηφιότητά του.
Μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ο κ. ΜcCarthy δεν έχει, προς το παρόν, επίφοβο αντίπαλο. Μόνο το όνομα του αρχηγού της μερίδας των τραμπικών, του Στιβ Σκαλίζ, κυκλοφόρησε ως πιθανή εναλλακτική, αλλά οι πιθανότητές του δεν μοιάζουν σοβαρές. Χθες προτάθηκε το όνομα του… Donald Trump, που δεν είναι καν μέλος του σώματος.
Οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχιστούν ωσότου να εκλεγεί νέος πρόεδρος του σώματος. Η διαδικασία που κανονικά δεν θα διαρκούσε παρά ώρες δεν αποκλείεται να κρατήσει εβδομάδες: το 1856, είχαν χρειαστεί δυο μήνες και 133 ψηφοφορίες.

Τι ζητούν οι «αντάρτες»

Είκοσι Ρεπουμπλικάνοι «αντάρτες» έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τον McCarthy και συσπειρώθηκαν γύρω από τον Byron Donalds, έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από τη Φλόριντα.
Μερικοί από τους «αντάρτες» έχουν προσωπικές προστριβές με τον McCarthy, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει αλλαγές στους κανόνες που θα διευκολύνουν την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, φάνηκε ότι ο McCarthy είχε συνθηκολογήσει με αυτά τα αιτήματα, συμφωνώντας να αλλάξει τους κανόνες έτσι ώστε μόνο ένα μέλος του Σώματος να μπορεί να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές εάν οι αλλαγές θα ήταν αρκετές για να δώσουν στον McCarthy τις 218 ψήφους που απαιτούνται για να κερδίσει την υποστήριξη της απλής πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Αλλά ο McCarthy βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση επειδή το «κόκκινο κύμα» που προέβλεψε δεν υλοποιήθηκε και οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την αίθουσα με μια μικρή διαφορά, αφήνοντάς τον στο έλεος ενός μικρού αριθμού ανταρτών, αναφέρουν οι Financial Times.

Oι διακηρύξεις των σκληρών

Οι υπερσυντηρητικοί «αντάρτες» κατηγορούν το Κογκρέσο συνολικά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπι και του κατεστημένου της Ουάσινγκτον και θεωρούν ότι αποστολή τους είναι να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του Σώματος. Δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Kevin McCarthy για την προεδρία της Βουλής αν και τις τελευταίες ημέρες δήλωναν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.
Ορισμένοι, όπως ο Ralph Norman, ανησυχούν ότι ο McCarthy δεν θα είναι πρόθυμος να ακολουθήσει την τακτική της «καμένης γης» που επιδιώκουν απέναντι στον Δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.
«Θα αγωνιστεί για εμάς; Είναι πρόθυμος να κλείσει την κυβέρνηση (σ.σ. να διακόψει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών);
Η ιστορία του δεν το έχει δείξει», είπε ο Norman, ο οποίος καταψήφισε τον McCarthy σε όλες τις ψηφοφορίες.
O McCarthy υποχώρησε σε ορισμένα από τα αιτήματά τους (παραχώρηση θέσεων σε κρίσιμες επιτροπές, εφαρμογή μιας διαδικασίας που θα διευκολύνει την καθαίρεση του προέδρου της Βουλής) κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη, αλλά δεν φαίνεται να επηρέασε την ψήφο τους.
Λόγω της κατάστασης αυτής, οι βουλευτές δεν έχουν ακόμη ορκιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης