Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη μείωση του πληθωρισμού... επιφυλακτική η ΕΚΤ

Ανακούφιση στην Ευρώπη από τη μείωση του πληθωρισμού... επιφυλακτική η ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει επιστρέψει σε μονοψήφια επίπεδα τον Δεκέμβριο
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει μειωθεί απότομα στο τέλος του 2022, δίνοντας κάποια ανακούφιση στους ανθρώπους που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς - και στους ηγέτες που αισθάνονται την οργή τους.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει επιστρέψει σε μονοψήφια επίπεδα τον Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών υποχώρησε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν.
Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός υποχώρησε επίσης από τις κορυφές του.

Οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων

Τα κυβερνητικά προγράμματα για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους και το ισχυρότερο ευρώ συνέβαλαν στις ενδείξεις ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει να αφήνει πίσω της τα χειρότερα της κρίσης του κόστους ζωής.
Αυτό ανακουφίζει τους ηγέτες που παλεύουν με τα πανευρωπαϊκά κύματα δημόσιας δυσαρέσκειας, διαμαρτυριών και απεργιών, σύμφωνα με το Politico.
Πριν από την ανακοίνωση των εθνικών στοιχείων, μια έρευνα του Reuters μεταξύ αναλυτών έδειξε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 9,7% τον Δεκέμβριο από 10% τον Νοέμβριο.
Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του οικονομολόγου Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics, τοποθετούν το ποσοστό γύρω στο 9%.
Η βραδύτερη αύξηση των τιμών θα είναι ευπρόσδεκτη στο Βερολίνο, όπου η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει μειωθεί μαζικά ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών.
Όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα υπονομεύσει τον ιδιωτικό πλούτο, όπως έδειξε μια βασική έρευνα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας πέφτει στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται σε τροχιά απώλειας της πλειοψηφίας του στο κοινοβούλιο.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό καθώς ετοιμάζεται να δρομολογήσει μια εξαιρετικά ευαίσθητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα, πλαισιώνοντάς την ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Αν και οι αυξήσεις των τιμών στη Γαλλία ήταν χαμηλότερες από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης χάρη στη μαζική κρατική στήριξη, το κόστος ζωής παραμένει η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία των πολιτών για το νέο έτος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέα μέτρα για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων αρτοποιείων της χώρας.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Emannuel Macron την Πέμπτη έδωσε έναν προειδοποιητικό τόνο.
"Πιθανότατα δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού", δήλωσε. "Θα έχουμε τιμές που θα ανέβουν".

Επιφυλακτική η ΕΚΤ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ακούστηκε εξίσου επιφυλακτική.
Είπε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευθεί και πάλι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να φτάσουν οι προηγούμενες εξάρσεις των τιμών της ενέργειας στο επίπεδο της λιανικής πώλησης, προτού μειωθεί πιο σταθερά αργότερα φέτος.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 6,3% φέτος.
Και ενώ οι κυβερνήσεις μπορεί να αισθάνονται ότι η πίεση προς αυτές χαλαρώνει, δύσκολα μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την ΕΚΤ.
Η Lagarde έχει δεχθεί πυρά από τις κυβερνήσεις που φοβούνται ότι η σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας θα ωθήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε μια βαθύτερη από την αναγκαία ύφεση, προσθέτοντας στην οικονομική δυσπραγία δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Η πτώση του πληθωρισμού ταυτόχρονα με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα εκθέσει τη Lagarde σε εντονότερη κριτική κατά της αυστηρότερης πορείας της.
Ενώ η ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά λιγότερο επιθετικά, η κεντρική τράπεζα δεν θα αποφύγει την περαιτέρω σύσφιξη, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος φιλτράρει τις ευμετάβλητες συνιστώσες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια - μπορεί να εξακολουθεί να αυξάνεται και να τρέχει με ρυθμό υπερτριπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για το 2%.
Ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski δήλωσε ότι το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον θα οδηγήσει πιθανότατα την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις κατά συνολικά μία ποσοστιαία μονάδα.
Μόνο αφού καταστούν διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, θα μπορούσε να υπάρξει ώθηση για την παύση του κύκλου αυξήσεων, πρόσθεσε.
Οι αγορές στοιχηματίζουν επί του παρόντος σε επιτόκιο πολιτικής 3,5% στα μέσα του έτους, από 2% που είναι τώρα.
Όπως το έθεσε η Lagarde τον Δεκέμβριο: "Όποιος νομίζει ότι πρόκειται για μια στροφή της ΕΚΤ κάνει λάθος.
Δεν κάνουμε στροφή, δεν αμφιταλαντευόμαστε", είχε αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης