Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια Κίνα; To υποστέλεχος της Omicron ΧΒΒ.1.5. εκτόξευσε τις νοσηλείες στις ΗΠΑ - Ανησυχεί η Γερμανία

Ποια Κίνα; To υποστέλεχος της Omicron ΧΒΒ.1.5. εκτόξευσε τις νοσηλείες στις ΗΠΑ - Ανησυχεί η Γερμανία
Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5
Σχετικά Άρθρα
Την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.
"Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας", έγραψε ο Karl Lauterbach στο Twitter αργά χθες Τετάρτη.
"Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία", πρόσθεσε.

Σαρώνει τις ΗΠΑ το XBB.1.5 
 
Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Michael Osterholm στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, το XBB.1.5 αντιπροσώπευε το 40,5% των νέων αλληλουχημένων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Αυτή τη στιγμή προκαλεί περίπου το 75% των νέων κρουσμάτων στα βορειοανατολικά, τα οποία συχνά αποτελούν «καμπανάκι» για την υπόλοιπη χώρα.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Η ΧΒΒ.1.5 είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Η επιδημιολόγος Dr Maria Van Kirkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.
"Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν", ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.
Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.
Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης.
Μέχρι στιγμής "δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5". Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, "γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων".
Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον "ενοχοποιείται" μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.
Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.
Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό - αν και όχι βέβαιο - ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου.
Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Wendy Barkley του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.
Ο καθηγητής Paul Hunter του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. "Συνιστά ειρωνεία", επεσήμανε "ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ".
Ο καθηγητής David Hayman της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.

O ΠΟΥ επικρίνει την Κίνα

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε χθες Τετάρτη τον στενόμυαλο τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Κίνας ορίζουν τους θανάτους από covid-19, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα που δημοσιεύει το Πεκίνο δεν προσφέρουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα, όπου παρατηρείται έξαρση της νόσου.

Σήμερα ο οργανισμός υγείας επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του για τη νόσο ότι το Πεκίνο έχει ανακοινώσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, 208.018 νέα κρούσματα covid και 648 θανάτους.
Παράλληλα ο ΠΟΥ επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην απόφαση πολλών χωρών να ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.
Την ίδια ώρα οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας οι 27 χώρες του μπλοκ «ενθαρρύνονται ενεργά» να ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να παρουσιάζουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ covid, όχι περισσότερων από 48 ωρών.
Οι ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων ζητούν από σήμερα αρνητικό τεστ covid από τους περισσότερους ταξιδιώτες από την Κίνα, χαιρέτισαν τον ρόλο του ΠΟΥ και υπογράμμισαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν συνδέονται με την έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά του Πεκίνου.
Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίζεται την έξαρση της covid. «Είναι πολύ ευαίσθητοι (…) όταν λέμε ότι δεν έχουν υπάρξει και τόσο ειλικρινείς», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Το Πεκίνο καταδίκασε την Τρίτη την απόφαση χωρών να επιβάλλουν τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαράδεκτο» και απειλώντας με «αντίμετρα».
«Λαμβάνουμε τα μέτρα που θεωρούμε δικαιολογημένα, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα, τα οποία βασίζονται στις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών μας», απάντησε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο μεταξύ ο κορωνοϊός προκαλεί ανησυχία στον ΠΟΥ, «με περισσότερα από 13 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για αριθμό μικρότερο από τον πραγματικό.
«Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε αύξηση κατά 15% των θανάτων τον προηγούμενο μήνα», όπως δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την covid.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί κυρίως το υποστέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Είναι το πιο μεταδοτικό υποστέλεχος που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής.

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει «δίκαιη» θέση για την Covid-19, μετά τις επικρίσεις του οργανισμού για τον απολογισμό της επιδημίας που κοινοποιεί το Πεκίνο.
Το Πεκίνο ήρε χωρίς προειδοποίηση στις αρχές του Δεκεμβρίου τα μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία επέτρεψαν την σε μεγάλη κλίμακα προστασία του κινεζικού πληθυσμού από το 2020.
Εκτοτε η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτόξευση των κρουσμάτων, ενώ νοσοκομεία και κρεματόρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν ανακοινώνουν παρά ελάχιστο αριθμό νεκρών της Covid-19 μετά την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των περιστατικών.
«Οι αριθμοί που δημοσιοποιεί αυτήν την στιγμή η Κίνα υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της νόσου ως προς τις νοσηλείες, των εισόδων στην εντατική και κυρίως ως προς τους θανάτους», δήλωσε χθες ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος για την διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.
«Ελπίζουμε ότι ... ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει μία στάση που θα βασίζεται στην επιστήμη, θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και θα διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην διεθνή ανταπόκριση στα προβλήματα της επιδημίας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάι Νινγκ.
Η Μάι έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο κοινοποιεί «ακριβή στοιχεία και πληροφορίες» για την επιδημία της Covid-19 και τόνισε την «στενή συνεργασία» ανάμεσα στην Κίνα και τον ΠΟΥ.
Πλέον, μόνο οι άνθρωποι που πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19 περιλαμβάνονται στις κινεζικές στατιστικές.
Η Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν κατέγραψε παρά 23 θανάτους από την Covid από τον Δεκέμβριο, παρά το άνευ προηγουμένου εδώ και τρία χρόνια κύμα κρουσμάτων της νόσου στην κινεζική επικράτεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης