Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρύβεται πίσω από την πτώση των τιμών ενέργειας; - Οι αποθήκες της Ευρώπης γέμισαν με ακριβό φυσικό αέριο, οι κινήσεις της Ρωσίας

Τι κρύβεται πίσω από την πτώση των τιμών ενέργειας; - Οι αποθήκες της Ευρώπης γέμισαν με ακριβό φυσικό αέριο, οι κινήσεις της Ρωσίας
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο είχε βρεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής, αφού η Ρωσία διέκοψε σχεδόν όλες τις αποστολές της στην περιοχή μέσω αγωγών
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές της ενέργειας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ξεκίνησαν το νέο έτος σε απότομα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ο ζεστός χειμώνας και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνουν την αγορά.
Οι πτώσεις έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο είχε βρεθεί στο επίκεντρο ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής, αφού η Ρωσία διέκοψε σχεδόν όλες τις αποστολές της στην περιοχή μέσω αγωγών.
Οι τιμές του ολλανδικού TTF, του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου αναφοράς, υποχώρησαν στα 64,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.
Έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των άνω των 340 ευρώ/MWh τον περασμένο Αύγουστο.

Τι συμβαίνει με τις τιμές;

Το sell off του φυσικού αερίου ήρθε εν μέσω μιας ευρύτερης ύφεσης στις αγορές ενέργειας, με το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο, να υποχωρεί κατά 5,2% και να διαμορφώνεται στα 77,84 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και αδύναμη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα.
Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν κατά παρόμοιο ποσό και διαμορφώθηκαν στα 72,84 δολάρια.
Η πτώση του TTF τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνει ότι η αγορά "είναι πεπεισμένη ότι, εάν υπάρξει και άλλο ψυχρό κύμα τους επόμενους μήνες, υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στις αποθήκες και ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να περάσουμε τον χειμώνα", δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής του ευρωπαϊκού αερίου στην ICIS.
"Η ανησυχία που μπορεί να είχαμε τον Αύγουστο ότι η Ευρώπη θα τελειώσει τον χειμώνα με εξαιρετικά χαμηλές αποθήκες φυσικού αερίου αρχίζει να διαλύεται", πρόσθεσε.

Οικονομικές ανησυχίες

Η πτώση των τιμών TTF έρχεται καθώς οι οικονομικές εκθέσεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή άρχισε να υποχωρεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, οι οποίες παρέμειναν πολύ φθηνότερες από εκείνες στην Ευρώπη χάρη στην αλματώδη αύξηση της προσφοράς σχιστολιθικού φυσικού αερίου κατά το προηγούμενο έτος, έχουν επίσης υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ένα βάναυσο βαθύ ψύχος σε όλη τη χώρα έδωσε τη θέση του σε θερμότερο από το αναμενόμενο καιρό, πλήττοντας τη ζήτηση θέρμανσης.

Το Henry Hub, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματεύεται γύρω στα 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (13 €/MWh) αυτή την εβδομάδα, κοντά στη χαμηλότερη τιμή του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και 40% φθηνότερα από το επίπεδό του στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η αργή επανεκκίνηση του Freeport LNG, μιας τεράστιας μονάδας εξαγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, έχει επίσης αφαιρέσει έναν μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου από την αγορά, ασκώντας πίεση στις τιμές των ΗΠΑ.
Η εταιρεία τον περασμένο μήνα καθυστέρησε και πάλι την επανεκκίνηση της μονάδας, που υπέστη ζημιές από πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι "το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου".
Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν πέρυσι, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές έσπευσαν να αντικαταστήσουν το ρωσικό καύσιμο με προμήθειες από τις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών του Henry Hub σε υψηλό 14 ετών, σχεδόν 10 δολάρια ανά μονάδα Btu, τον Αύγουστο.
Αλλά οι αποστολές είναι κοντά στο μέγιστο τώρα και δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να παράγουν νέες μονάδες φέτος.

Η εργαλειοποίηση της ενέργειας

Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησε την ΕΕ να εφαρμόσει μέτρα, όπως η υποχρεωτική αποθήκευση φυσικού αερίου και οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης, που βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό άνω του 95% της χωρητικότητάς της μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Ενώ ιστορικά ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας όπου τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονταν λόγω της υψηλότερης ζήτησης θέρμανσης, φέτος, από την παραμονή των Χριστουγέννων, η Ευρώπη έστειλε κυρίως περισσότερο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν γεμάτες κατά 83,37% στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οργανισμό του κλάδου Gas Infrastructure Europe, περίπου 30% υψηλότερα από ό,τι το 2021 και περισσότερο από 10% υψηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.
Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εισάγει επίπεδα ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ζήτηση φυσικού αερίου παραμείνει υποτονική, τελειώνοντας αυτόν τον χειμώνα με επίπεδα αποθήκευσης πάνω από το 35% της χωρητικότητας, ένας μέσος όρος πενταετίας μεταξύ 2016 και 2020 "φαίνεται εύλογος", δήλωσε ο Marzec-Manser της ICIS.

Ανησυχίες για τον χειμώνα του 2023

Αλλά ενώ μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου είναι πιθανό να έχει αποτραπεί για τον φετινό χειμώνα, οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να ανησυχούν για τον χειμώνα του 2023, με τις μελλοντικές τιμές φυσικού αερίου TTF για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2024 να είναι πάνω από 10 ευρώ υψηλότερες από τις τρέχουσες τιμές.
Οι έμποροι ανησυχούν ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αποκτήσει πρόσβαση στην ίδια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται δια θαλάσσης με τεράστια δεξαμενόπλοια, καθώς η οικονομία της Κίνας ανοίγει εκ νέου μετά το τέλος της πολιτικής μηδενικής κατανάλωσης, με τα θαλάσσια φορτία να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των ρωσικών προμηθειών που κάποτε κάλυπταν έως και το 40% της ζήτησης της ΕΕ.
"Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλουν σημαντικά την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης στην Ευρώπη", δήλωσε η Natasha Fielding, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τιμολόγησης φυσικού αερίου της Argus Media.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης