Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Δεν εξελέγη ο McKarthy ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία

ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Δεν εξελέγη ο McKarthy ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία
Παρά την προτροπή Trump για ενότητα, αρνούνται οι πιο σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί να ψηφίσουν τον McKarthy
Σχετικά Άρθρα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία να εκλέξει πρόεδρό της τον Ρεπουμπλικάνο Kevin McKarthy, καθώς μια μικρή ομάδα «ανταρτών» αψήφησε την έκκληση του πρώην προέδρου Donald Trump για ενότητα.
Την Τρίτη, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι «υπερσυντηρητικοί» που εκπροσωπούν την σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος, καταψήφισαν τον Kevin McKarthy ή προτίμησαν άλλους υποψηφίους, στις τρεις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν.
Η τελευταία φορά που η Βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1923.
«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Kevin», προέτρεψε νωρίτερα ο Trump σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας.
Η έκκληση δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση.
Περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Byron Donalds, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση αντί του Kevin McKarthy.
Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «θέλουν ένα νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Chip Roe, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την υφιστάμενη ηγεσία.
Την Τρίτη, οι «αντάρτες» πρότειναν ως υποψηφίους τον Jim Jordan από το Οχάιο –ο οποίος όμως είπε ότι στηρίζει τον Kevin McKarthy– και τον Steves Scalis από τη Λουιζιάνα.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Hakeem Jeffries, έλαβε 212 ψήφους, δέκα περισσότερες από τον Kevin McKarthy, όμως για την εκλογή προέδρου απαιτείται πλειοψηφία.
Ο Kevin McKarthy δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο.
Ο Hakeem Jeffries είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων.
Εάν εκλεγεί, ο Kevin McKarthy θα είναι τρίτος στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και δεύτερος στη διαδοχή του Joe Biden μετά την αντιπρόεδρο Kamala Harris.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης