Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed): Στο 5,4% το μέγιστο επιτόκιο της Fed το 2023

Kashkari (Fed): Στο 5,4% το μέγιστο επιτόκιο της Fed το 2023
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψή του για μέγιστο επιτόκιο 5,4% υποδηλώνει ότι κάπου εκεί θα κινηθεί η FOMC
Aύξηση ως τα επίπεδα του 5,4% βλέπει για το μέγιστο επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari…
Όπως είπε, «κρίνω σκόπιμο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί».
Πρόσθεσε δε πως «μάλλον θα σταματήσουμε στο 5,4%, αλλά όπου κι αν είναι αυτό το τελικό σημείο, θα το κάνουμε.
Οποιαδήποτε ένδειξη αργής προόδου που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα δικαιολογήσει, κατά την άποψή μου, τη αύξηση του επιτοκίου πολιτικής και την προσγείωσή του σε υψηλότερα επίπεδα».
Bέβαια, αυτή η πρόβλεψη εξέρχεται από τα χείλη μιας «ιδιοφυΐας» που το 2022 είχε την ευγενή καλοσύνη να αποκαλύψει το επιτόκιο της Fed θα αγγίξει το 1% το 2023.

Και όμως, έχει δίκιο…

Ωστόσο, αυτή τη φορά μάλλον έχει δίκιο…
Ο Kashkari, ο οποίος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στο FOMC φέτος, αναδείχθηκε απροσδόκητα το 2022 ως ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της Fed αφού «διήνυσε» αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία ως το μεγαλύτερο περιστέρι της, επιτρέποντας τον ισολογισμό της να φτάσει τα 9 τρισ. δολ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψή του για μέγιστο επιτόκιο 5,4% υποδηλώνει ότι κάπου εκεί θα κινηθεί η FOMC, δεδομένου ότι δύο αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο προέβλεψαν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ακόμη υψηλότερα φέτος.
Ίσως διαισθανόμενος ότι το σχόλιό του θα προκαλέσει γέλια σε όλη τη Wall Street, ο Kashkari είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του δεν προέβλεψαν την έκρηξη του πληθωρισμού - που δημιούργησαν - επειδή τα μοντέλα της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από τις στενές αγορές εργασίας και τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Όπως είπε, «δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να χειριστούν τον τύπο του πληθωρισμού υψηλών τιμών που προκαλεί η πανδημία.
Και αυτή είναι μια πρόκληση για τους οικονομολόγους εντός και εκτός της Fed: Μπορούμε να αναπτύξουμε πλαίσια και εργαλεία για την ανάλυση και πιθανή πρόβλεψη του πληθωρισμού εκτός της αγοράς εργασίας και των καναλιών προσδοκιών.
Εάν μπορούμε να εμβαθύνουμε τις αναλυτικές μας ικανότητες γύρω από άλλες πηγές και κανάλια πληθωρισμού, τότε ίσως μπορέσουμε να ενσωματώσουμε όσα διδάγματα λάβαμε σε μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης