Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία: Εκρηκτικές αυξήσεις τιμών έφερε σε τρεις μέρες το ευρώ - Διαμαρτύρονται οι καταναλωτικές οργανώσεις

Κροατία: Εκρηκτικές αυξήσεις τιμών έφερε σε τρεις μέρες το ευρώ - Διαμαρτύρονται οι καταναλωτικές οργανώσεις
Την τρίτη μέρα του ευρώ, οι Κροάτες ανακάλυψαν πόσο ανατιμητικά λειτουργεί η εισαγωγή του...
Σχετικά Άρθρα
Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν 48 ώρες από την 1η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η επίσημη υιοθέτηση του ευρώ στην Κροατία και η χώρα εισήλθε στη δίνη μιας καλπάζουσας ανόδου των τιμών που εξόργισε τους πολίτες, τις οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το euractiv
Η Κροατία έγινε το 20ο μέλος της ευρωζώνηςστις 1/1/23 και η ένταξη ολοκληρώθηκε με πανηγυρικούς εορτασμούς και με μια αεροπορική επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο Ζάγκρεμπ.
Από την τρίτη ημέρα της ένταξης της Κροατίας στην Ευρωζώνη, άρχισε να αναπτύσσεται μια εκτεταμένη λαϊκή οργή για τις τελευταίες αυξήσεις τιμών που σχετίζονται αποκλειστικά με τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα, το οποίο η κυβέρνηση αποκάλεσε «δόλια εκμετάλλευση και ανέντιμη κερδοσκοπία».
Έτσι χτες 3/1/23, πολλοί πολίτες ανέφεραν μαζικές αυξήσεις τιμών στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα υπάρξει στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα πάνω όταν το ευρώ γίνει επίσημο νόσμα της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομίας Davor Filipović συγκάλεσε κατόπιν αυτού μια επείγουσα συνάντηση με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής για να συζητηθούν οι αυξήσεις των τιμών.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Υπουργός δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «οι αλυσίδες λιανικής ανεβάζουν τις τιμές κάθε μήνα και τώρα, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ανεβάζουν ξανά τις τιμές και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες. Αλλά αυτό δεν θα περάσει».
Σε επόμενο tweet, ο Filipović εξήγησε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, από τις μαύρες λίστες μέχρι το πάγωμα των τιμών σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Οι πολίτες της Κροατίας και η κυβέρνηση απαιτούν μείωση των τιμών».
Οι εκπόσωποι του λιανεμπορίου εντός της Ένωσης Εργοδοτών της Κροατίας απάντησε ότι ήταν «δυσάρεστα έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από τις απειλές» του υπουργού.
Η κρατική επιθεώρηση κατέγραψε 1.738 παραβιάσεις του νόμου για την υιοθέτηση του ευρώ, ανέφερε το Index.hr.
Η Ana Knežević της τοπικής ομάδας προστασίας των καταναλωτών είπε ότι οι πολίτες ήταν «θυμωμένοι και απογοητευμένοι επειδή είχαμε ένα μπάχαλο τιμών από πέρυσι».
«Όλη την ώρα μας έλεγαν ότι η υιοθέτηση του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές», ανέφερε η ίδια στο EURACTIV «να όμως που έχουμε μεγάλες αυξήσεις τιμών από τα τέλη Δεκεμβρίου και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, με ελάχιστο έλεγχο από τις αρχές», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης