Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τον Borrell και το ταξίδι στο Μαρόκο εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο Qatar Gate – Η ανησυχία για το Κατάρ

Σάλος με τον Borrell και το ταξίδι στο Μαρόκο εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο Qatar Gate –   Η ανησυχία για το Κατάρ
Ο εκπρόσωπος της Commission για θέματα εξωτερικών υποθέσεων δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την επίσκεψη Borrell στο Μαρόκο στις 5 και 6 Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος καλείται να εξηγήσει την αναγκαιότητα του ταξιδιού στο Μαρόκο, την ώρα που το σκάνδαλο Qatar Gate βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο εκπρόσωπος της Commission για θέματα εξωτερικών υποθέσεων δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την επίσκεψη Borrell στο Μαρόκο στις 5 και 6 Ιανουαρίου ενώ οι αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζονται.
«Είναι σωστό για τον ύπατο εκπρόσωπο να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο» ήταν η απάντηση του Stano και ενώ το Μαρόκο εμπλέκεται στην όλη υπόθεση.
Ο εκπρόσωπος της Commission σημείωσε ότι υπάρχει μία σειρά θεμάτων στην ατζέντα με τις τρίτες χώρες, λέγοντας ότι το Μαρόκο είναι «σημαντική χώρα εταίρος» και μίλησε για συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανέφερε πάντως πως θα τεθούν και από τις δύο πλευρές «θέματα που ανησυχούν».

Ένοχη σιωπή

«Αυτό είναι ένα φυσιολογικό, αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του ύπατου εκπροσώπου.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει απόδειξη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «επισήμως κανείς δεν έχει πει από δικαστικής άποψης ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά στις διεθνείς επαφές».

Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ

Ο Peter Stano συμπλήρωσε επίσης ότι «σ’ αυτή την περίοδο ακριβώς, ο ύπατος εκπρόσωπος συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ήταν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα στα οποία χρειάζεται να συνεργαστούμε και φυσικά, ζητήματα στα οποία έχουν κάποιες ανησυχίες.
Είμαστε πάντα πολύ διαφανείς σε σχέση με αυτά, ανακοινώνουμε αυτές τις επισκέψεις, αυτές τις συναντήσεις και σε συνέχεια με χαρά παρέχουμε πληροφορίες από αυτές τις συναντήσεις όταν λαμβάνουν χώρα.
Αλλά και πάλι υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους».
Σε ερώτηση για το εάν ο Borrell θα θέσει το ζήτημα της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους Μαροκινούς ομολόγους του, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται έρευνα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, είναι στα χέρια των βελγικών αρχών».
«Εμείς, ως οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, εμπιστευόμαστε πλήρως τους Βέλγους ερευνητές και όταν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, τις ετυμηγορίες και τις απαραίτητες αποδείξεις, θα ενεργήσουμε αναλόγως» ανέφερε ο Stano.

Ο ρόλος Borrell

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν προκύψει πολλά ερωτηματικά για πιθανή εμπλοκή του κορυφαίου διπλωμάτη στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο Borrell, ως επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με το Κατάρ.
Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τώρα ότι το... λάδωμα του Κατάρ μπορεί να επηρέασε αδικαιολόγητα τις διαπραγματεύσεις για την εξαιρετικά προσοδοφόρα αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε πέρυσι, παρείχε στην Qatar Airlines απεριόριστη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ παρείχε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες πρόσβαση στην κάπως μικρότερη αγορά του Κατάρ των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η πρώτη συμφωνία του είδους της που υπογράφηκε ποτέ από την Επιτροπή, επικρίθηκε έντονα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα της ΕΕ, αλλά την υπερασπίστηκε η ΕΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα παρείχε «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

Ο ρόλος του Μαρόκου

Όπως αναφέρθηκε, το Μαρόκο εμπλέκεται επίσης σε αυτό το διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο Ignacio Cembrero, οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, η DGED, είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές, πιθανώς για να ματαιώσουν τυχόν ψηφίσματα υπέρτης πλούσιας σε πόρους πρώην ισπανικής αποικίας της Δυτικής Σαχάρας, το Μαρόκο, που εισέβαλε και κατέλαβε το 1975
Κατηγορήθηκε επίσης φέτος ότι χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής Pegasus για να στοχεύσει τα κινητά τηλέφωνα περίπου 200 ισπανικών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Pedro Sanchéz και στη συνέχεια της υπουργού Άμυνας Margarita Robles.
Οι τακτικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη υποστήριξη για το σχέδιο «αυτονομίας» της για τη Δυτική Σαχάρα μεταξύ των μεγάλων αντιδρώντων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την επισημοποίηση της μόνιμης κατοχής της πλούσιας σε πόρους περιοχής από το Μαρόκο και έχει ήδη λάβει την ευλογία τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης