Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώιμοι ακόμη οι πανηγυρισμοί για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης - Θα είναι επίμονος

Πρώιμοι ακόμη οι πανηγυρισμοί για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης - Θα είναι επίμονος
Η πρόεδρος Christine Lagarde έχει ήδη υποσχεθεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα - "και ενδεχομένως και στον μεθεπόμενο"
Η διαφαινόμενη κλιμάκωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μπορεί να είναι καλή είδηση για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε το σύνθημα "όλα εντάξει".
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών από τη Γερμανία έως την Ισπανία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Δεκέμβριο μετά την υποχώρηση του κόστους του φυσικού αερίου και την έναρξη της κρατικής βοήθειας.
Αυτές οι μειώσεις, ωστόσο, κρύβουν την εντεινόμενη πίεση σε δείκτες που δεν περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα - ακριβώς αυτά που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καθορίσει πόσο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Όπως και στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει "επιθετική" παρά τους πέντε μήνες επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αυτό καθιστά απίθανη μια αλλαγή στα άμεσα σχέδια πολιτικής της ΕΚΤ.

Άπιαστος ο στόχος

Η πρόεδρος Christine Lagarde έχει ήδη υποσχεθεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα - "και ενδεχομένως και στον μεθεπόμενο" - αξιοποιώντας την πρόοδο 250 μονάδων βάσης από τον Ιούλιο.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα φθάσει τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2025.
"Η κορύφωση του πληθωρισμού μπορεί πράγματι να είναι πίσω μας", αλλά "το ζήτημα είναι η προσκόλληση του υποκείμενου πληθωρισμού", δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.
"Ως εκ τούτου, η απόφαση του Φεβρουαρίου είναι προβλέψιμη".
Μετά από έναν σαφώς μαχητικό τόνο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους και αναμένουν ευρέως τα δύο αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης που έχουν επισημανθεί.
Οι επενδυτές ποντάρουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα, αν και περιόρισαν την πρόβλεψή τους για το πού θα διαμορφωθούν τα επιτόκια μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ισπανία.
Οι τιμές στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο - από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.
Τα ποσοστά πληθωρισμού μειώθηκαν επίσης στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ, η οποία καλωσόρισε την Κροατία ως 20ό μέλος της την 1η Ιανουαρίου, αναμένονται την Παρασκευή.
Οι αναλυτές προβλέπουν δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση στο 9,5%.

Τι εκτιμά το Bloomberg Economics...

"Ο γενικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.
Η πορεία προς τα κάτω όμως είναι ανώμαλη, αλλά αποφασιστικά καθοδική - η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι κοντά στο 3% τον Ιανουάριο του 2024.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονος βραχυπρόθεσμα.
Το αυξημένο κόστος για τους κατασκευαστές δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί πλήρως στις τιμές καταναλωτή και οι αυξήσεις των μισθών θα ωθήσουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Αναμένουμε ότι αυτό θα κρατήσει το επιτόκιο της ΕΚΤ σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο του 23".
Η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό παραμένει αυξημένη.
Το υψηλότερο κόστος ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη σε όλα τα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ, με πολλές προσαρμογές να έρχονται στις αρχές του έτους.
Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να ανέβουν περαιτέρω, ενώ δεν είναι σαφές πώς τα μέτρα ανακούφισης σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεάσουν τους συνολικούς ρυθμούς πληθωρισμού.
"Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή είναι ευμετάβλητα", δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
"Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μειώσει πολύ περισσότερο τον πληθωρισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης