Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Καλά νέα για την ΕΚΤ από τους δείκτες PMI - Πιο ήπια αναμένεται η ύφεση

Ευρωζώνη: Καλά νέα για την ΕΚΤ από τους δείκτες PMI - Πιο ήπια αναμένεται η ύφεση
Μετριάζεται η ένταση της ύφεσης στην Ευρωζώνη
Προσδοκίες για ηπιότερη ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί στο τέλος του 2022, καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 49,3 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,8.
Ενώ ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο, ο Δεκέμβριος ήταν σε υψηλό πέντε μηνών.
Τα τελικά στοιχεία καταρτίστηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο τον περασμένο μήνα λόγω της περιόδου των διακοπών.

Μετριάζεται η ένταση της ύφεσης

"Η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ένταση της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν", δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
"Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις σε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη σύντομα".
Δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και με μικρότερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ο δείκτης PMI για τις νέες επιχειρήσεις ενισχύθηκε στο 47,0 από 45,8, άνετα πάνω από την εκτίμηση 46,5 της έκτακτης εκτίμησης.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ σκαρφάλωσε σε απόσταση αναπνοής από τις 50 μονάδες, στις 49,8 έναντι 48,5 τον Νοέμβριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 49,1.
Οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν αυξημένες.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 61,0 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Το γεγονός αυτό θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης