Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση covid στην Κίνα – Κοινή ευρωπαϊκή δράση αποφασίζει η ΕΕ, τα μέτρα

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση covid στην Κίνα –  Κοινή ευρωπαϊκή δράση αποφασίζει η ΕΕ, τα μέτρα
Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΕ για τη λήψη μέτρων
Σχετικά Άρθρα
Ώρα αποφάσεων για τον συντονισμό των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ των ταξιδιωτών από την Κίνα η σημερινή, καθώς μετά τον παγκόσμια συναγερμό που έχει σημάνει λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων και την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δεδομένων που γνωστοποιεί για την επιδημιολογική κατάσταση, συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να υπάρξει μια «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση».
‘Ήδη, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού και των υποπαραλλαγών του, αλλά και εν μέσω αμφισβητήσεων για τα δεδομένα που ανακοινώνονται από το Πεκίνο (γνωστοποίησε 5 θανάτους το τελευταίο 24ωρο) , πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ισπανία, ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ενώ το Μαρόκο προχώρησε στην απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών.
Μάλιστα, από αύριο, Πέμπτη, 5/1 και η Βρετανία θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ θα υποβάλλουν σε τεστ ένα δείγμα αφίξεων ώστε να ενισχυθούν τα υπάρχοντα μέτρα και να υπάρξει έλεγχος για νέες μεταλλάξεις.
Ωστόσο, το Πεκίνο απειλεί με αντίμετρα, κάνοντας λόγο για παράλογα και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο περιοριστικά μέτρα κατά των Κινέζων ταξιδιωτών.

Κρίσιμη συνεδρίαση - Τα μέτρα

Σήμερα, Τετάρτη4/12, συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ που συνεδρίασε το προηγούμενο 24ωρο.
Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της Covid 19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής διεξαγωγής τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης που θα κατατεθεί σήμερα 4/1, στη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR).
Όπως έγινε πάντως γνωστό, το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.
Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί και επίσημα, δηλαδή την Τετάρτη 4/1.
«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει: Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων, αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

Απειλεί με αντίμετρα η Κίνα - Πέντε νέοι θάνατοι το τελυταίο 24ωρο

Το κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν πέντε θάνατοι ασθενών λόγω COVID-19, έναντι τριών το προηγούμενο 24ωρο.Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού φθάνει τους 5.258 νεκρούς από τα τέλη του 2019.
Στο μεταξύ, η Κίνα αντιδρά και απειλεί με αντίμετρα, κάνοντας λόγο για παράλογα και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο περιοριστικά μέτρα κατά των Κινέζων ταξιδιωτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Mao Ning, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές.
Θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».
Παράλληλα, το Πεκίνο παραδέχεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων και θανάτων , όμως υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του πανδημικού κύματος.

Καθησυχαστικό το ECDC

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία είναι απίθανο να προκαλέσει έξαρση των λοιμώξεων στην Ευρώπη, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει πως η επιδημιολογική κατάσταση του covid 19 στην ΕΕ/ΕΟΧ θα επηρεαστεί από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα λόγω της υψηλής πληθυσμιακής ανοσίας.
«Οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, οι πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού», σύμφωνα με το ECDC.
Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία– έχουν ήδη θεσπίσει το υποχρεωτικό τεστ covid 19 για ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ενώ άλλα περιμένουν μια συντονισμένη προσέγγιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης