Τελευταία Νέα
Διεθνή

Greenspan (πρ. πρόεδρος Fed): Μόνο η Wall Street μπορεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων - Έρχεται ύφεση

Greenspan (πρ. πρόεδρος Fed): Μόνο η Wall Street μπορεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων - Έρχεται ύφεση
Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων, η ύφεση θα έρθει και στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Greenspan
Η ύφεση στις ΗΠΑ είναι το "πιο πιθανό αποτέλεσμα", καθώς η κεντρική τράπεζα σφίγγει τη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Αυτό ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan, σχολιάζοντας ότι ενώ οι δύο τελευταίες μηνιαίες ανακοινώσεις έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή, "δεν θα δικαιολογήσει μια αντιστροφή της Fed που θα είναι αρκετά σημαντική ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον μια ήπια ύφεση".
Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια πέρυσι σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό από το υψηλό 40 ετών και λέει ότι θα συνεχίσει να σφίγγει την πολιτική μέχρι να πετύχει το στόχο της.

Στο επίκεντρο η αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τον Greenspan, τώρα ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της Advisors Capital Management, οι αυξήσεις των μισθών, και κατ' επέκταση η απασχόληση, θα πρέπει ακόμη να αμβλυνθούν περαιτέρω ώστε η υποχώρηση του πληθωρισμού να είναι κάτι περισσότερο από παροδική.
"Μπορεί να έχουμε μια σύντομη περίοδο ηρεμίας στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ λίγο και πολύ αργά", είπε.
Ο κίνδυνος της πολύ γρήγορης μείωσης των επιτοκίων είναι ότι ο πληθωρισμός "θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί και πάλι και θα ξαναβρεθούμε στο σημείο μηδέν", είπε ο Greenspan.
Αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της Fed ως εγγυητή των σταθερών τιμών, είπε.
"Για αυτόν και μόνο τον λόγο, δεν περιμένω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χαλαρώσει πρόωρα, εκτός αν το κρίνει απολύτως απαραίτητο, για παράδειγμα, για να αποτρέψει τη δυσλειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης