Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Προσφυγή στον ΟΗΕ για την καταβολή 1,5 τρισ. δολ.

Επιμένει η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Προσφυγή στον ΟΗΕ για την καταβολή 1,5 τρισ. δολ.
Η Πολωνία αυξάνει την πίεση προς τη Γερμανία
Αίτημα υποστήριξης απέστειλε στον ΟΗΕ η Πολωνία, για την επίλυση του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο πολωνικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk.
«Σήμερα κάνουμε, ίσως, το πιο σημαντικό βήμα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει.
Δηλαδή, απευθύνουμε έκκληση στον ΟΗΕ για βοήθεια σε αυτό το θέμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Όπως σημείωσε, ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Mularczyk υπενθύμισε ότι τους τελευταίους μήνες, οι πολωνικές αρχές διεξάγουν μια εκστρατεία για να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα της στρατιωτικής αποζημίωσης από τη Γερμανία.
Μάλιστα, η Βαρσοβία έχει αποστείλει περισσότερες από 50 διπλωματικές σημειώσεις στις χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την 1η Σεπτεμβρίου, οι πολωνικές αρχές παρουσίασαν μια έκθεση τριών τόμων που ετοίμασαν οι ειδικοί σχετικά με τις απώλειες που υπέστη η χώρα, ως αποτέλεσμα της Γερμανίας και της γερμανικής κατοχής το 1939-1945.
Το δηλωθέν συνολικό ποσό ήταν 6.220.609.000.000 PLN (περίπου 1,3-1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια).
Στις 3 Οκτωβρίου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε ένα σημείωμα ζητώντας από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Στο Βερολίνο ανέφεραν ότι είχαν λάβει το έγγραφο και το μελετούσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης