Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νότια Κορέα: Συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση των πυρηνικών όπλων - Η αμερικανική «ομπρέλα» απέναντι στον Kim Yong un

Νότια Κορέα: Συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση των πυρηνικών όπλων - Η αμερικανική «ομπρέλα» απέναντι στον Kim Yong un
Η Νότια Κορέα δεν έχει πυρηνικά όπλα και βρίσκεται υπό την προστασία μιας αμερικανικής «πυρηνικής ομπρέλας»
Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε εκ νέου την Τρίτη 3/1 ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συζητούν τη συμμετοχή της στη διαχείριση πυρηνικών πόρων των ΗΠΑ ενόψει των εντεινόμενων πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας, αφού ο πρόεδρος Joe Biden αρνήθηκε ότι οι σύμμαχοι συζητούσαν κοινές πυρηνικές ασκήσεις.
Η διαφορά προέκυψε αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un εισήλθε στη νέα χρονιά με την υπόσχεση να παράγει μαζικά πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης με στόχο τη Νότια Κορέα και να εισαγάγει έναν πιο ισχυρό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Η συμμαχία

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας  δήλωσε σε συνέντευξη του ότι οι δύο χώρες πιέζουν για έναν κοινό σχεδιασμό και εκπαίδευση που να περιλαμβάνει πυρηνικά μέσα των ΗΠΑ.
Όπως προσθέτει οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν θετικά στην ιδέα.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο αργότερα στον Λευκό Οίκο για το εάν οι δύο χώρες συζητούσαν κοινές πυρηνικές ασκήσεις, ο Biden απάντησε: «Όχι».
Ο εκπρόσωπος του Yoon, Kim Eun-hye, εξέδωσε μια δήλωση την Τρίτη λέγοντας ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον «συζητούν μια ανταλλαγή πληροφοριών, έναν κοινό σχεδιασμό και μετέπειτα σχέδια κοινής δράσης σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών πόρων των ΗΠΑ ως απάντηση στις πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας (απειλές)».
Ο Kim είπε ότι ο Biden πιθανότατα απάντησε «όχι» επειδή ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε λακωνικά για μια πυρηνική άσκηση χωρίς να παρέχει καμία βασική πληροφορία.
Στη συνέντευξη του Chosun Ilbo, ο Yoon είπε ότι ενώ τα πυρηνικά όπλαανήκουν στις ΗΠΑ, ο σχεδιασμός, η ανταλλαγή πληροφοριών και οι ασκήσεις που τα περιλαμβάνουν πρέπει να διεξάγονται από κοινού με τη Νότια Κορέα.
Είπε ότι δυσκολεύεται να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους του παρέχοντας εγγύηση ασφάλειας με τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Νότια Κορέα δεν έχει πυρηνικά όπλα και βρίσκεται υπό την προστασία μιας αμερικανικής «πυρηνικής ομπρέλας», η οποία εγγυάται μια καταστροφική αμερικανική απάντηση σε περίπτωση επίθεσης στον σύμμαχό της. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δέσμευσης για την ασφάλεια, λέγοντας ότι η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ ανήκει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το γραφείο του Yoon δεν παρείχε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτηση της κυβέρνησής του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η Νότια Κορέα επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη των πυρηνικών της μέσων σε περιόδους εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης