Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan αυξάνει 25% μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου - Προεκλογικό...δώρο λόγω μείωσης του πληθωρισμού

O Erdogan αυξάνει 25% μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου - Προεκλογικό...δώρο λόγω μείωσης του πληθωρισμού
Προεκλογικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων ανακοινώνει ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα
Οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 25%, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayip Erdogan, προσθέτοντας ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε στο 64%.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Erdogan δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ο Recep Tayyip Erdogan είχε ανακοινώσει επίσης τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και την κατάργηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για να κερδίσει και πάλι την υποστήριξη των ψηφοφόρων, εν όψει των προεδρικών εκλογών που το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2023.

Σε χαμηλό 9μήνου ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2022, στο 64,2%

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, πτωτικά κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 -και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία, σημειώνοντας χαμηλό 9μήνου σε μια ένδειξη άμβλυνσης των πιέσεων στις τιμές, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας υποχωρούν.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -που μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- αυξήθηκε κατά 64,3% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, επιβραδυνόμενος από την αύξηση 84,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, Turkstat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα (3/1/2023). 
Η χαλάρωση των τιμών των εμπορευμάτων, η πρόσφατη σταθερότητα της λίρας και η στατιστική επίδραση της υψηλής βάσης τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους προκάλεσαν τη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού, αν και παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε σε υψηλό 25 ετών, στο 85,5%, τον Οκτώβριο του 2022. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα έχει πτωτική τάση τους επόμενους μήνες, αλλά οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της λίρας.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι αύξησης 2,9% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι τιμές στην κατηγορία των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,1% σε μηνιαία βάση.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 9% στις 22 Δεκεμβρίου, τερματίζοντας έναν τετράμηνο κύκλο μείωσης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η πολιτική πίεση, η υποχώρηση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να ωθήσουν την τράπεζα να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης