Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εργοστάσια της Κίνας υποφέρουν από το τέλος της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» - Περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση

Τα εργοστάσια της Κίνας υποφέρουν από το τέλος της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» - Περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση
Η οικονομία της Κίνας δέχεται πλήγμα από την ξαφνική επαναλειτουργία και τις εστίες μόλυνσης σε μεγάλες πόλεις
Σχετικά Άρθρα

Συρρίκνωση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα, αναδεικνύοντας το οικονομικό κόστος της στροφής της χώρας από την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού», καθώς μάχεται με ένα πανεθνικό κύμα λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, o δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Caixin, ένας ιδιωτικός δείκτης μέτρησης των συνθηκών λειτουργίας του μεταποιητικού τομέα της Κίνας, έδειξε ένδειξη 49 για τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και από 49,4 τον Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία PMI της Κίνας, που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, έδειξαν πιο απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, οι δείκτες της μεταποίησης και των υπηρεσιών της διαμορφώθηκαν σε 47 και 41,6, αντίστοιχα, και οι δύο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2020, στην αρχή της πανδημίας Covid-19. Μια μέτρηση κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση, ενώ μια μέτρηση πάνω από το 50 σηματοδοτεί επέκταση.

Μάχη με την έξαρση του κορωνοϊού

Η οικονομία της Κίνας, που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν κάτω από σοβαρές πιέσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, τώρα δέχεται πλήγμα από την ξαφνική επαναλειτουργία και τις εστίες μόλυνσης σε μεγάλες πόλεις.
Έως και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εσωτερικές κυβερνητικές εκτιμήσεις, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα του προέδρου Xi Jinping κατά του κορωνοϊού.
Στο Πεκίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ένα κύμα ηλικιωμένων και ευάλωτων ασθενών, ενώ οι προμήθειες φαρμάκων για τον πυρετό και αντιικών φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος της UBP στο Χονγκ Κονγκ, υποστήριξε ότι ενώ οι περιορισμοί για την πανδημία αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη το δ' τρίμηνο, η «έκρηξη των κρουσμάτων Covid» ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για τα αδύναμα στοιχεία του PMI.
«Το βασικό μήνυμα από τα στοιχεία του PMI είναι ότι το κύμα επαναλειτουργίας αποδεικνύεται πολύ αποδιοργανωτικό», δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα και συμπλήρωσε «η ευφορία της αγοράς από τη μετάβαση από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων παρέβλεψε κατά κάποιον τρόπο το πόσο διαταραγμένη θα ήταν η μετάβαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης