Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική κυριαρχία: Νέες, σαρωτικές νίκες στο Donetsk, επεκτείνεται η επιχείρηση - Σοβαρές απώλειες για τους Ουκρανούς

Ρωσική κυριαρχία: Νέες, σαρωτικές νίκες στο Donetsk, επεκτείνεται η επιχείρηση - Σοβαρές απώλειες για τους Ουκρανούς
Την ίδια ώρα πάντως, απαισιόδοξο εμφανίζεται το NATO, καθώς προβλέπει παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και το επόμενο χρονικό διάστημα
Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές μονάδες συνέχισαν με επιτυχία το στρατιωτικό τους σχέδιο προς το Donetsk και κατέλαβαν νέες πλεονεκτικές θέσεις, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας με τον πόλεμο να μαίνεται για 11ο συνεχή μήνα στην Ουκρανία.
«Στην κατεύθυνση του Donetsk, ως αποτέλεσμα της ήττας των μονάδων του 60ου μηχανοκίνητου πεζικού και της 79ης αεροπορικής ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των επιθετικών επιχειρήσεων, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν νέες γραμμές», τόνισε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου σύμφωνα με το Ria Novosti.
Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός έχασε έως και 70 στρατιωτικούς, τέσσερα μαχητικά οχήματα πεζικού και πέντε οχήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ρωσικό πυροβολικό κατάφερε να επικρατήσει εναντίον των μονάδων της 13ης και 95ης ταξιαρχίας της αεροπορικής επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Yampolovka και Serebryanka στο DPR, καθώς και στην Chervona Dibrova στο LPR.
Οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν σύμφωνα με τους Ρώσους:
—περισσότεροι από 40 στρατιωτικοί.
—τρία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
—δύο παραλαβές
Την ίδια ώρα πάντως, απαισιόδοξο εμφανίζεται το NATO, καθώς προβλέπει παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και το επόμενο χρονικό διάστημα προειδοποιώντας σχετικά το σύνολο της Δύσης.

Κατεύθυνση Kupyanskoye

Στο μέτωπο της μάχης, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε επίσης σε στρατιωτικούς της 103ης και 105ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στο Berestovoye, Kislovka και Sinkovka στην περιοχή Kharkiv.
Οι απώλειες των Ουκρανών που σημειώθηκαν συγκαταλέγονται στις εξής:
—έως 30 στρατιώτες.
—δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
—τρία αυτοκίνητα.

Κατεύθυνση Yuzhnodonetsk

Στην κατεύθυνση του Yuzhnodonetsk, ήταν δυνατό να προκληθεί μια συντριπτική ήττα στους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Zolotoy Niva και Prechistovka στο έδαφος της DPR μετά από ανταλλαγή πυρών.
Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν:
—περισσότεροι από 40 στρατιωτικοί.
—τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Σε μόλις μια ημέρα, οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό έπληξαν 67 μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 92 περιοχές.
Ο πόλεμος μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπς την χαρακτηρίζουν.  


To NATO προβλέπει παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg λέει ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακρύ ταξίδι», είπε σε συνέντευξή του στο BBC British Broadcasting Corporation.
Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Ο Jens Stoltenberg πιστεύει ότι η κινητοποίηση στη Ρωσική Ομοσπονδία υποδηλώνει πιθανή απόπειρα νέας επίθεσης από τα ρωσικά στρατεύματα.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο σύναψης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
«Οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Πιθανότατα, αυτό θα συμβεί και με αυτόν τον πόλεμο.
Όμως γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα συναφθεί ειρήνη για την Ουκρανία εξαρτώνται πλήρως από την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης».

Ρωσία: Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αμερικανικούς HIMARS στην επίθεση κατά του Donetsk

Την ίδια ώρα, δεκάδες Ρώσοι επίστρατοι φέρεται να σκοτώθηκαν στη μεγάλη ουκρανική πυραυλική επίθεση που εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην επαρχία Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν πηγές της ρωσικής διοίκησης της συγκεκριμένης περιφέρειας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του, έκανε λόγο για 63 Ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς στο συμβάν.
Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, τη γνησιότητα των οποίων το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, δείχνουν ένα κτίριο που φέρεται να στέγαζε μια επαγγελματική σχολή στην πόλη γεμάτη ορυχεία Mackiivka, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο ερειπίων που σιγοκαίνε.
Η πηγή της ρωσικής διοίκησης του Donetsk είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, υπάρχουν λιγότεροι από 100 νεκροί μέχρι στιγμής».
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έως και 400 Ρώσοι σκοτώθηκαν.
«Όσα αναφέρονται είναι παραφουσκωμένες εκτιμήσεις. Πενήντα οκτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν μέσα σε μια νύχτα, αριθμός που είναι μεγάλος για μια κανονική μέρα. 'Ηταν ένας χώρος για Ρώσους νεοσύλλεκτους που επιστρατεύτηκαν».
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον απολογισμό της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε από αμερικανικούς πυραύλους HIMARS λίγο πριν την αλλαγή του έτους

Στην καθημερινή έκθεσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ανήμερα την Πρωτοχρονιά ότι κατέστρεψε επτά ρουκέτες HIMARS που εκτοξεύτηκαν από ουκρανικές δυνάμεις και στην περιοχή Mackiivka.
Σήμερα όμως 2/1/22, το ρωσικό ΥΠΑΝ ανέφερε ότι τουλάχιστον 63 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην ουκρανική πυραυλική επίθεση σε κτίριο προσωρινής τους στέγασης στην Mackiivka.
Ο Danil Bezsonov, ανώτερος περιφερειακός αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στις ελεγχόμενες από τη Μόσχα περιοχές της επαρχίας του Donetsk, δήλωσε ότι το κτίριο της επαγγελματικής σχολής επλήγη από αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARSγύρω στα μεσάνυχτα, καθώς οι άνθρωποι εκεί ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.
«Σημειώθηκε μαζικό πλήγμα στην επαγγελματική σχολή από αμερικανικούς MLRS HIMARS», δήλωσε ο Bezsonov στο Telegram.
«Άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ο ακριβής αριθμός είναι ακόμα άγνωστος. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές».
Ο Igor Gyrgyynν, ένας εθνικιστής και πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που βοήθησε τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια να οργανώσει φιλορωσικές πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία, είπε σε μια ανάρτηση στο Telegram στις 11:08 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι «ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες».
Ο Gyrgyn, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι πυρομαχικά είχαν αποθηκευτεί στο ίδιο κτίριο όπου φιλοξενούνταν οι επίστρατοι.
«Δεν είναι η μόνη τέτοια (εξαιρετικά πυκνή) ανάπτυξη προσωπικού και εξοπλισμού στη ζώνη καταστροφής πυραύλων HIMARS», έγραψε. «Και - ναι - δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης