Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρό επεισόδιο στο Ιράν: Πληροφορίες για επίθεση κατά αμερικανικού Boeing από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Σοβαρό επεισόδιο στο Ιράν: Πληροφορίες για επίθεση κατά αμερικανικού Boeing από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Όπως δημοσιεύουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Boeing P-8A Poseidon προσπάθησε να πραγματοποιήσει αναγνώριση κοντά στα σύνορα του Ιράν, ωστόσο, το πλήρωμα του τελευταίου δεν έλαβε υπόψη τις πληροφορίες ότι ο ιρανικός Στρατός πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις
Αεροσκάφος τύπου Boeing P-8A Poseidon του αμερικανικού Ναυτικού φέρεται να δέχτηκε ιρανική επίθεση πάνω από τον Κόλπο του Ομάν από τους αποκαλούμενους φρουρούς της Ισλαμικής επανάστασης.
Σύμφωνα ιρανικές πηγές όταν ένα αμερικανικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon προσπάθησε να πλησιάσει τα σύνορα του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, το τελευταίο δέχτηκε επίθεση ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν έχουν γίνει ακόμα γνωστές καθώς πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση.
Η είδηση δημοσιεύεται avia-pro.net και δεν έχει διαψευστεί αλλά και ούτε επιβεβαιωθεί.
Το αεροσκάφος όπως αναφέρεται δεν υπέστη ζημιές, ωστόσο, το ταμπλό του βρισκόταν σε χαμηλό ύψος και, πιθανότατα, για αυτόν τον λόγο, κατάφερε να μην καταρριφθεί.

Το χρονικό

Όπως δημοσιεύουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Boeing P-8A Poseidon προσπάθησε να πραγματοποιήσει αναγνώριση κοντά στα σύνορα του Ιράν, ωστόσο, το πλήρωμα του τελευταίου δεν έλαβε υπόψη τις πληροφορίες ότι ο ιρανικός Στρατός πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις.
Ως αποτέλεσμα διέσχισε την τροχιά του ιρανικού drone Karar και κατέληξε στη ζώνη βολής.
Είναι γνωστό ότι η βολή έγινε ταυτόχρονα τόσο στο εκπαιδευτικό drone όσο και στο αμερικανικό αεροσκάφος.
Το Ιράν προειδοποίησε έγκαιρα ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτό το τμήμα του Κόλπου του Ομάν, ωστόσο το αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το αγνόησε, με αποτέλεσμα σχεδόν να καταρριφθεί.



Μπορεί το Ιράν να διαμορφώσει τις εξελίξεις το 2023;

Κοιτάζοντας το 2023, υπάρχουν συνέπειες από την απουσία πυρηνικής συμφωνίας και την αίσθηση πολιορκίας του Ιράν από τις διαδηλώσεις, για τις οποίες κατηγορεί τους ξένους εχθρούς.
Πρώτον, το Ιράν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εμπλουτισμό προς ένα πυρηνικό όπλο, προκαλώντας πιθανώς μια κούρσα εξοπλισμών πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή.
Το Ιράν ήδη εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, που είναι ένα τεχνικά μακριά από το 90%, που είναι το απαιτούμενο επίπεδο εμπλουτισμού για παραγωγ'η πυρηνικών όπλων.
Μια τέτοια πρόοδος θα μπορούσε να αναγκάσει το Ισραήλ να εξετάσει ένα στρατιωτικό χτύπημα, το οποίο θα είχε τις δικές του συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένων των πληρεξουσίων και των δικτύων του Ιράν στον Κόλπο, τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και αλλού.
Δεύτερον, το Ιράν υπό κυρώσεις και πολιορκία πιθανότατα θα είχε ακόμη λιγότερα κίνητρα να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ στην Υεμένη ή να προωθήσει τις συνομιλίες Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες μέχρι τώρα είχε μεσολαβήσει ο πρώην Πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι.
Το Ιράν κατηγορεί το βασίλειο για την υποστήριξη των διαδηλώσεων μέσω του Iran International, ενός ΜΜΕ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
Τρίτον, όλο και περισσότερο υπό την πίεση της Δύσης, το Ιράν είναι απίθανο να υποχωρήσει στην υποστήριξή του στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέταρτον, στο Ιράκ, όπου οι σύμμαχοι και οι πληρεξούσιοι του Ιράν ηγούνται του κυβερνώντος συνασπισμού, μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράκ ξανά σε πεδίο μάχης.
Τα βήματα του Ιράκ προς την περιφερειακή ολοκλήρωση, ειδικά με τον Κόλπο, είναι πιθανό να τεθούν σε κίνδυνο: .
Πέμπτον, παρά τη χιονοθύελλα των κυρώσεων και τη γενναιότητα και την ανθεκτικότητα των διαδηλωτών, η ιρανική κυβέρνηση είναι απίθανο να χαλαρώσει την πολιορκία. «Η αλλαγή καθεστώτος είναι υψηλός πήχης», γράψαμε νωρίτερα αυτό το μήνα, και «τα εύθραυστα αυταρχικά κράτη υπό εκτεταμένη πολιορκία σπάνια χαλαρώνουν τη λαβή τους ή τελειώνουν με μια δημοκρατική ανατροπή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, καμία άμεσα συγκρίσιμη, εκτός από μια αναλυτική προειδοποίηση: Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Αίγυπτος κ.λπ.».
Το χειρότερο όλων, μια ολοένα και πιο καταπιεστική ιρανική κυβέρνηση, χωρίς περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σενάριο για το 2023."

Παρά τις κυρώσεις, το Ιράν θα λάβει τέσσερα μεταχειρισμένα αεροσκάφη Airbus

Την ίδια ώρα, το Ιράν έχει λάβει τέσσερα μεταχειρισμένα επιβατικά αεροπλάνα για να αντικαταστήσει μηχανήματα στον γηρασμένο στόλο του.
Η ιρανική αεροπορική αρχή επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι τέσσερα αεροσκάφη έφτασαν στο Ιράν.
«Τα τέσσερα αεροσκάφη Airbus SE (πρώην EADS) -340 έφτασαν στη χώρα και σύντομα θα χρησιμοποιηθούν στην πολιτική αεροπορία», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών στην ειδησεογραφική πύλη Khabar-Online την Παρασκευή.
Δεν είπε πώς το Ιράν μπόρεσε να αποκτήσει τα τέσσερα αεροπλάνα παρά τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με συνεχείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για αεροσκάφη που αποσύρθηκαν από την Turkish Airlines το 2019 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική.
Η Turkish Airlines αρχικά δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Όπως αναφέρει η «Bild» και η πύλη ειδήσεων t-online καθώς και πολλές πύλες του κλάδου, και οι τέσσερις μηχανές με πινακίδες κυκλοφορίας από την Μπουρκίνα Φάσο λέγεται ότι ξεκίνησαν στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα. Επισήμως, θα πρέπει να κατευθυνθεί ένα αεροδρόμιο στο Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο, τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην Τεχεράνη.
Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής αρχής του Ιράν παραδέχτηκε ότι η αγορά νέων επιβατικών αεροπλάνων έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη για το Ιράν λόγω των κυρώσεων.
Το Ιράν έχει προβλήματα με τα επιβατικά του αεροπλάνα εδώ και χρόνια. Ανεπίσημα, λέγεται ότι τα περισσότερα αεροπλάνα εξακολουθούν να είναι Boeing πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας έχει επίσης προβλήματα με τα ανταλλακτικά, καθώς αυτά για τα Boeing συγκεκριμένα δεν προμηθεύονται πλέον από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναφορές, σχεδόν το 60 τοις εκατό από τα περισσότερα από 330 αεροσκάφη στη χώρα έχουν ήδη καθηλωθεί.
Μετά την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης, η τότε μετριοπαθής κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί σύναψε συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Παρίσι το 2016 μεταξύ της κρατικής αεροπορικής εταιρείας του Ιράν και της Airbus.
Για το σκοπό αυτό, 100 μηχανήματα Airbus θα πρέπει να παραδοθούν στην Τεχεράνη.
Εκείνη την εποχή υπήρχε άλλη μια συμφωνία με τον γαλλο-ιταλικό κατασκευαστή ATR.
Επίσης, έγινε λόγος για συμφωνία με την Boeing , τουλάχιστον για την παράδοση ανταλλακτικών.
Όμως, λόγω της ανανεωμένης πυρηνικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, το Ιράν πήρε μόνο 16 μηχανές από τους δύο κατασκευαστές.
Από τότε, σύμφωνα με επίμονες φήμες, η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκτήσει μεταχειρισμένα αεροσκάφη Airbus μέσω ξένων εταιρειών κελύφους. Οι συμφωνίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Τη Δευτέρα 2/1/2023, η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε προσωρινά κατά 1,80% στη διαπραγμάτευση της XETRA στα 113,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Atos στο EURONEXT στο Παρίσι αυξήθηκε κατά 18,68% στα 10,695 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης