Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ – Αρνητικό σενάριο: Σε ύφεση οι μισές οικονομίες της ΕΕ για το 2023 με ταυτόχρονη επιβράδυνση ΗΠΑ και Κίνας

ΔΝΤ – Αρνητικό σενάριο: Σε ύφεση οι μισές οικονομίες της ΕΕ για το 2023 με ταυτόχρονη επιβράδυνση ΗΠΑ και Κίνας
Η μισή Ευρώπη θα βρεθεί βυθισμένη σε ύφεση ενώ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η πρόβλεψη είναι ακόμα πιο ζοφερή λόγω του χρέους και της ανόδου του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη διεθνή οικονομία, με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών να είναι απαισιόδοξες.
Στο πλαίσιο αυτό επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristaliana Georgieva δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CBS την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023  ότι πιστεύει ότι η μισή ΕΕ και το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα καταλήξουν σε ύφεση το επόμενο έτος.
Να επισήμανεί ότι ύφεση είναι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και συνήθως ορίζεται ως αρνητική οικονομική ανάπτυξη για τουλάχιστον μισό χρόνο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι το 2023 θα είναι χειρότερο έτος από το 2022.
Και το εξηγεί επισημαίνοντας ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες –οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα– επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα.
Η μισή Ευρώπη θα είναι βυθισμένη σε ύφεση ενώ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η πρόβλεψη είναι ακόμα πιο ζοφερή λόγω του χρέους και της ανόδου του δολαρίου, του νομίσματος στο οποίο είναι αποτιμημένο το χρέους τους.
Υπογραμμίζει ότι η οικονομία των ΗΠΑ ως πιο εύρωστη και λέει ότι η μπορεί να αποφύγει την ύφεση υπό προϋποθέσεις λόγω της γεωπολιτικής της ισχύος.
Σημείωσε επίσης ότι το κύμα κορωνοϊού στην Κίνα συνεπάγεται ιδιαίτερα άσχημες οικονομικές προοπτικές - νέες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις επιχειρήσεις και ίσως νέα σοκ στην προσφορά.
Η αύξηση των μολύνσεων συμβαίνει την ίδια στιγμή που πολλά μέρη του κόσμου παλεύουν με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-01-01_192050.png
Πληθωρισμός και αναπτυσσόμενες χώρες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει προβλέψει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,5% το επόμενο έτος, από 8,8% το 2022.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να δουν μικρότερη επιβδάδυνση, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται να υποχωρήσει στο 8,1% το 2023.
«Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες θα παραμείνουν ακριβές για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η μερική ανατροπή της παγκοσμιοποίησης που σημαίνει ακριβότερες εισαγωγές, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλές δυτικές χώρες που με την σειρά τους οδηγούν σε πιο ακριβή παραγωγή, και τα μέτρα για την πράσινη μετάβαση που λαμβάνονται ώστε να καταπολεμηθεί η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει το είδος μας οδηγούν όλα σε υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι είχαμε συνηθίσει την δεκαετία του 2010», επισημαίνεται σε ανάλυση στο Blog του Ταμείου.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-01-01_191955.png
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει...

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 2,7% το 2023, από 3,2% το 2022.
Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση – που γενικά ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης – το ΔΝΤ προειδοποίησε πρόσφατα ότι το 2023 μπορεί να «έχει την γεύση» της ύφεσης για πολλούς ανθρώπους λόγω του συνδυασμού επιβράδυνσης της ανάπτυξης, υψηλών τιμών και ανόδου των επιτοκίων
. «Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωζώνη, θα συνεχίσουν να  αντιμετωπίζοουν προβλήματα», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, δήλωση την οποία επενέλαλε και η Georgieva.
«Εν ολίγοις, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, και για πολλούς ανθρώπους, το 2023 θα μοιάζει με ύφεση».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-01-01_191916.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης