Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Ο Kim παρήγγειλε νέους διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM) και αναπτύσσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο

Βόρεια Κορέα: Ο Kim παρήγγειλε νέους διηπειρωτικούς πυραύλους  (ICBM) και αναπτύσσει το πυρηνικό  του οπλοστάσιο
O Kim διακήρυξε την ανάγκη εξασφάλισης «συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος» για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της χώρας έναντι της επιθετικότητας των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un ζήτησε την ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των απειλών εκ μέρους των ΗΠΑ, ανέφεραν την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω έξαρσης της έντασης με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σε μια συνάντηση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο Kim τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης «συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος» για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της χώρας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω διασυνοριακών εντάσεων σχετικά με την εισβολή βορειοκορεατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της περασμένης εβδομάδας στο Νότο και τη σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων  από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Αντίποινα στις προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με τους αρχηγούς του στρατού, ζήτησε «στερεή ψυχική ετοιμότητα και πρακτική εκπαίδευση» για να διασφαλιστεί ότι τυχόν βορειοκορεατικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αντίποινα, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.
Ο Kim κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ότι προσπαθούν να «απομονώσουν και να καταπνίξουν» την Πιονγκγιάνγκ με πυρηνικά πλήγματα των ΗΠΑ που αναπτύσσονται συνεχώς στη Νότια Κορέα, αποκαλώντας το γεγονός «πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία».
Ορκίστηκε να αναπτύξει ένα άλλο πυραυλικό σύστημα ICBM «του οποίου η κύρια αποστολή είναι η γρήγορη πυρηνική αντεπίθεση» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ενίσχυση της πυρηνικής δύναμης της χώρας, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η κατάσταση που επικρατεί απαιτεί να καταβληθούν διπλάσιες προσπάθειες για να ενισχυθεί συντριπτικά η στρατιωτική δύναμη… ως απάντηση στις ανησυχητικές στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων», ανέφερε.
Η Νότια Κορέα έχει γίνει ο «αναμφισβήτητος εχθρός μας» επειδή είναι «προσανατολισμένη στην αλόγιστη και επικίνδυνη συγκέντρωση όπλων» και στις εχθρικές στρατιωτικές κινήσεις, δήλωσε ο Kim.

Κατασκοπευτικός δορυφόρος

«Υπογραμμίζει τη σημασία και την αναγκαιότητα μιας μαζικής παραγωγής τακτικών πυρηνικών όπλων και ζητά μια εκθετική αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας», είπε ο Kim, προσθέτοντας ότι αυτά θα είναι ένας «κύριος προσανατολισμός» της πυρηνικής και αμυντικής στρατηγικής του 2023.
Ως μέρος του σχεδίου, η χώρα θα εκτοξεύσει επίσης τον πρώτο της στρατιωτικό δορυφόρο «το συντομότερο δυνατό» επιταχύνοντας την προσπάθειά της για την κατασκευή ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, με τις προετοιμασίες στο τελικό στάδιο, ανέφερε το KCNA.

 
«Υπερ-εκτοξευτής πυραύλων»

Η παρουσίαση έγινε λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σε μια σπάνια δοκιμή όπλων αργά τη νύχτα την Πρωτοχρονιά.
Η απομονωμένη χώρα εκτόξευσε επίσης τρεις βαλλιστικούς πυραύλους το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, κλείνοντας ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από αριθμό ρεκόρ στις πυραυλικές δοκιμές.
Το πρακτορείο KCNA ανέφερε σε ξεχωριστή αποστολή ότι δοκιμάζει έναν νέο εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων 600 mm, ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα.
Kim Jong-un vows to 'exponentially' increase nuclear warhead production | North  Korea | The Guardian

Ο Kim επαίνεσε τη βιομηχανία όπλων για την παράδοση 30 μονάδων του συστήματος, αποκαλώντας το «βασικό επιθετικό όπλο» με όλη τη Νότια Κορέα εντός της εμβέλειάς του και την ικανότητα να πραγματοποιεί κάθε είδους πλήγμα.
«Δηλώσαμε την αποφασιστική μας βούληση να απαντήσουμε με πυρηνικά στα πυρηνικά και με ολοκληρωτική αντιπαράθεση για μια ολοκληρωτική αντιπαράθεση», επισήμανε ο σε τελετή παράδοσης το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, παραγγέλνοντας πιο ισχυρά όπλα για να «συντρίψουν απόλυτα τις ιμπεριαλιστικές επιθετικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τους στρατούς - μαριονέτες».
North Korea's Kim orders 'exponential' expansion of nuclear arsenal : NPR
Οι διαρκείς προκλήσεις

Ο τελευταίος πύραυλος της Βόρεια Κορέας πέταξε περίπου 400 χιλιόμετρα (249 μίλια) αφού εκτοξεύτηκε γύρω στις 2:50 π.μ. τοπική ώρα (17.50 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Ryongsong της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Γενικός Επιτελείς της Νότιας Κορέας (JCS).
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος περίπου 100 km και πέταξε περίπου 350 km.
Ο υπουργός Άμυνας Yasukazu Hamad δήλωσε ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση μέσω διπλωματικών διαύλων στο Πεκίνο.
Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ είπε ότι η εκτόξευση δεν αποτελούσε άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό ή έδαφος, αλλά τόνισε τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του οπλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό πυραύλων το 2022,εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε να δοκιμάσει πυρηνικό όπλο για έβδομη φορά.
Τον Νοέμβριο, ο επανέλαβε επίσης τις δοκιμές πυραύλων τύπου ICBM για πρώτη φορά από το 2017, εκτοξεύοντας με επιτυχία το τεράστιο νέο Hwasong-17, δυνητικά ικανό για πλήγμα οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
North Korea Claims Successful Hwasong-17 Launch | Aviation Week Network
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης