Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία άλλαξε στρατόπεδο το 2022: Συμμαχεί με Κίνα και Ρωσία ενώ εγκαταλείπει τις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία άλλαξε στρατόπεδο το 2022: Συμμαχεί με Κίνα και Ρωσία ενώ εγκαταλείπει τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει το παραδοσιακό σύστημα των συμμαχιών της με κυρίαρχη την επιρροή των ΗΠΑ
Αναζητώντας νέες συμμαχίες στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου πολυ-πολικού κόσμου, σύμφωνα με τους αναλυτές η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει το παραδοσιακό σύστημα των συμμαχιών της με κυρίαρχη την επιρροή των ΗΠΑ
Στο Ριάντ στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συναντήθηκε με τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman για να δωσει το μήνυμα για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Διαφημίστηκαν στο πλαισιο μια πομπώδους κίνησης σαρωτικές νέες εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες και ευθυγράμμιση σε ζητήματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Υεμένη μέχρι την ψηφιακή υποδομή και τη διαστημική έρευνα.
Ήταν το αποκορύφωμα χρόνιας οικοδόμησης συμμαχιών μεταξύ του Πεκίνου και του Ριάντ στην ολοένα και πιο ισχυρή αντίθεσή τους στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Business Insider την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023.

Το νέο γεωπολιτικό σκηνικό

«Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα θεωρούν η μία την άλλη χρήσιμη.
Έχουν σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς και αναμένουν ότι αυτοί θα αναπτυχθούν», δήλωσε ο αναλυτής Jon Alterman σε συνέντευξή του στο Insider.
«Ενώ οι ανησυχίες τους για την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές, και οι δύο συμφωνούν ότι ένας μονοπολικός κόσμος υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα υπονόμευε τα συμφέροντά τους», δήλωσε ο Altermann, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.
Για την Κίνα, οι ΗΠΑ στέκονται εμπόδιο στην περαιτέρω επέκταση της παγκόσμιας επιρροής τους.
Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, βλέπει οικονομικές ευκαιρίες και τη δυνατότητα να αναλάβει μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπου ανταγωνίζονται πολλές μεγάλες δυνάμεις.

Η προσέγγιση με τη Ρωσία

Και δεν είναι μόνο η Κίνα τη οποία προσεγγίζει η Σαουδική Αραβία, προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ, αλλά μια ακόμη υπερδύναμη και δεδηλωμένη αντίπαλό του: τη Ρωσία.
Τον Οκτώβριο, το Ριάντ εξόργισε την κυβέρνηση Biden ανακοινώνοντας παράλληλα με τη Ρωσία ότι θα μείωνε την παραγωγή πετρελαίου.
Η συμφωνία φέρεται να ήταν ένα σοκ για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν εξασφαλίσει μια μυστική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την αύξηση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην οικονομία εξαιτίας του εγχώριου πληθωρισμού.
Η συμφωνία ματαίωσε επίσης τις προσπάθειες του Biden να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου, μέρος των πολλαπλών κυμάτων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία, αν και σε μια πιθανή παραχώρηση προς τις ΗΠΑ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τον Οκτώβριο.

Οι επικρίσεις των ΗΠΑ εξοργίζουν το Ριάντ

Επιπροσθέτως, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Mohammed δεν έχει κρύψει την περιφρόνησή του για τον Biden, φέρεται περιφρονεί τον αμερικανό πρόεδρο λέγοντας κατ' ιδίαν ότι δεν τον νοιάζει αν ο Biden τον παρεξηγήσει.
Το θεσμό καλωσόρισμα που επιφύλαξε στον Xi έρχεται σε αντίθεση με την ψυχρή υποδοχή τον Biden τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές λένε ότι η κριτική των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδικής Αραβίας και η καταστολή της εγχώριας διαφωνίας εξοργίζει το Ριάντ.
Η δέσμευση του Biden στην προεκλογική εκστρατεία το 2020 να καταστήσει το βασίλειο «κράτος - παρία» για τη δολοφονία του αντιφρονούντα Jamal Khashoggi εξόργισε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο διάδοχος πρίγκιπας Mohammed έχει μεγαλύτερη συγγένεια με την ιδεολογία των ισχυρών ηγετών Xi ή Putin παρά με τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Altermann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης