Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυκνό μυστήριο καλύπτει το θάνατο 19 καθηγητών πανεπιστημίων της Κίνας σε λίγες μόνο ημέρες

Πυκνό μυστήριο καλύπτει το θάνατο 19 καθηγητών πανεπιστημίων της Κίνας σε λίγες μόνο ημέρες
19 ανώτεροι εμπειρογνώμονες των κορυφαίων ακαδημαϊκών σωμάτων της Κίνας πέθαναν τον Δεκέμβριο - Οι επίσημες αναφορές αποφεύγουν να αναφέρουν την αιτία αυτών των θανάτων, γεγονός που φαίνεται σαν προσπάθεια συγκάλυψης θανάτων που προκαλούνται από τον COVID-19.
Σχετικά Άρθρα
Μόνο τον Δεκέμβριο 2022, 19 καθηγητές των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κίνας, στελέχη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) και της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής (CAE), πέθαναν από απροσδιόριστη «ασθένεια»!
Ο  αριθμός αυτός είναι έξι φορές υψηλότερος από τον μέσο αριθμό θανάτων των περασμένων χρόνων.
Οι επίσημες αναφορές αποφεύγουν να αναφέρουν την αιτία αυτών των θανάτων, γεγονός που φαίνεται σαν προσπάθεια συγκάλυψης θανάτων που προκαλούνται από τον COVID-19.
Ωστόσο, η Airfinity, μια Υπηρεσία Δεδομένων Υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε στις 30 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι περίπου 11.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν κάθε μέρα από τον COVID, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από τη νόσο σε 110.000 τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, στις 12 ημέρες από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου, 13 μέλη της CAE πέθαναν λόγω... «ασθένειας».

Είναι ο ειδικός επικοινωνιών οπτικών ινών Zhao Zisen (91), ο ειδικός περιβαλλοντικής μηχανικής και περιβαλλοντικής ποιότητας νερού Tang Hongxiao (91), ο ειδικός σε τήξη και διαχωρισμός μετάλλων σπάνιων γαιών Zhang Guocheng (91), ειδικός σε τεχνολογία λέιζερ Zhao Yijun (92), ανόργανα μη ειδικός σε μεταλλικά υλικά Gu Zhenan (86), ειδικός σε πολιτικούς μηχανικούς και δομικούς μηχανικούς Long Yuqiu (96), οικολόγοι και δασολόγοι Li Wenhua (90), επιστήμονας άγριας ζωής Ma Jianzhang (86), ειδικός παιδοχειρουργικής Zhang Jinzhe (102), μηχανήματα θερμικών πτερυγίων εμπειρογνώμονας Wang Zhongqi (90), αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua Guan Zhaoye (93), ειδικός συγκόλλησης για μηχανική αεροδιαστημικής κατασκευής Guan Qiao (87) και ειδικός μηχανικός πετρελαίου Li Qingzhong (92).
Συνολικά έξι μέλη του CAS απεβίωσαν στις 6, 23 και 25 Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων ο Lu Qiang (86), ένας Κινέζος ειδικός στον αυτόματο έλεγχο και τη δυναμική ηλεκτρικών συστημάτων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua. Zhang Youshang (97), Κινέζος βιοχημικός και μοριακός βιολόγος. Jiang Hualiang (57), πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημών της Σαγκάης. Wu Chengkang (93), δυναμιστής αερίων υψηλής θερμοκρασίας. Tong Tanjun (88), ιατρική επιστήμονας. και Huang Kezhi (95), φυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μέλη του ΚΚΚ και κάποιοι προέρχονταν από τα μικρότερα κόμματα, όπως το Δημοκρατικό Σύνδεσμο και το Jiu San Society, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως υπάρχοντα επειδή υποστήριζαν ρητά το ΚΚΚ και αναγνώρισαν την ηγεσία του.

Πολιτικοί παράγοντες που εισάγονται στην επιλογή των ακαδημαϊκών

Το 2022, τουλάχιστον 53 μέλη του CAS και του CAE απεβίωσαν σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που θεωρούνται ελλιπή λόγω ελεγχόμενης ενημέρωσης.
Το CAS και το CAE, γνωστά ως Δύο Ακαδημίες, συγκεντρώνουν επιστήμονες και ειδικούς που μπορούν να υπηρετήσουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) και να απολαύσουν το προνόμιο της δια βίου ιδιότητας μέλους.
Το σύστημα επιλογής ακαδημαϊκών εδράζεται αναπόφευκτα και σε πολιτικούς παράγοντες.
Ο Xie Yong, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού Huanghe στην επαρχία Shanxi της βόρειας Κίνας, δημοσίευσε ένα άρθρο στο Modern China Study, ένα διεθνές περιοδικό, το 2022, συζητώντας τις διαφορές μεταξύ ακαδημαϊκών συστημάτων υπό την κυριαρχία του ΚΚΚ και υπό τη Δημοκρατία της Κίνας.
Το 1948, προτού πάρει την εξουσία το ΚΚΚ, ο τρόπος της Δημοκρατίας της Κίνας να επιλέγει μέλη της Academia Sinica, της σημερινής εθνικής ακαδημίας, βασιζόταν στη μοναδική αρχή της ακαδημαϊκής επιτυχίας.
Οι ακαδημαϊκοί διορίστηκαν από μεγάλα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές εταιρείες και αξιοσέβαστες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι υποψήφιοι ήταν όλοι πρωτοκλασάτοι μελετητές εκείνη την εποχή.

Ακόμη και ο Guo Moruo και ο Ma Yinchu, που ήταν και οι δύο φιλοκομμουνιστές στην πολιτική τους στάση, εξελέγησαν επίσης ως ακαδημαϊκοί, είπε ο Xie.
Αντίθετα, η μέθοδος επιλογής στο CAS το 1955, που μέχρι τότε ελεγχόταν από το ΚΚΚ, περιλάμβανε πολιτικούς προβληματισμούς στα κριτήρια επιλογής.
Οι υποψήφιοι των Κοινωνικών Επιστημών, έπρεπε να υποστηρίζουν τον σοσιαλισμό και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Εκείνη την εποχή, όλα τα πρώην μέλη της Academia Sinica που δεν είχαν εγκαταλείψει την ηπειρωτική χώρα το 1949, τη χρονιά που το ΚΚΚ κατέλαβε την εξουσία, έγιναν βασικά μέλη του CAS.
Ωστόσο, ο Hu Xianfu, διάσημος βιολόγος εκείνη την εποχή, αφαιρέθηκε από τη λίστα επειδή οι αρχές του ΚΚΚ θεώρησαν ότι οι ακαδημαϊκές του απόψεις ήταν αντισοβιετικές.
Στη συνέχεια, ο Hu υπέφερε σωματικά και ψυχικά κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και τελικά πέθανε το 1968 σε ηλικία 75 ετών σε ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 108 τετραγωνικά πόδια).
Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, πολλοί ακαδημαϊκοί χαρακτηρίστηκαν ως αντιδραστικές ακαδημαϊκές αρχές και δέχθηκαν αυστηρή κριτική, ακόμη και διώξεις μέχρι θανάτου.
Άλλοι μελετητές και ειδικοί δεν έχουν γλιτώσει από διάφορες πολιτικές εκστρατείες και εκκαθαρίσεις από το ΚΚΚ. Μετά το αντιδεξιό κίνημα και το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, 11 ακαδημαϊκοί κατατάχθηκαν ως δεξιοί και αφαιρέθηκαν οι τίτλοι ακαδημαϊκών μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης