Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αντεπίθεση η Ουγγαρία λόγω Qatar Gate: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι διεφθαρμένο και αντιδημοκρατικό, να αλλάξουν όλα

Σε αντεπίθεση η Ουγγαρία λόγω Qatar Gate: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι διεφθαρμένο και αντιδημοκρατικό, να αλλάξουν όλα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει αμέτρητες φορές διαδικασίες ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμού κατά θεσμών και κρατών μελών, βρίσκεται τώρα σε ηθική κρίση, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάσχει από έλλειψη δημοκρατίας, η οποία οδηγεί σε έλλειψη νομιμοποίησης και πρέπει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες κατά της διαφθοράς και υψηλές απαιτήσεις διαφάνειας, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην ήπειρό μας πιστεύουν ότι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ πάσχει από έλλειψη δημοκρατίας, η οποία συνεπάγεται ένα είδος έλλειψης νομιμοποίησης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και καιρό βρίσκεται μακριά από από τους Ευρωπαίους και τα καθημερινά τους προβλήματα», δήλωσε ο Varga σε συνέντευξή της.

Μέρος του προβλήματος

Σύμφωνα με αυτήν, σε προηγούμενες καταστάσεις κρίσης, όπως η μετανάστευση, η επιδημία COVID-19, η σύγκρουση στην Ουκρανία ή η κατάσταση με την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει αμέτρητες φορές διαδικασίες ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμού κατά θεσμών και κρατών μελών, βρίσκεται τώρα σε ηθική κρίση...
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε η Varga.

Στα υψηλά κλιμάκια η διαφθορά

Ο επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «ένα καλό παράδειγμα για τις Βρυξέλλες» θα μπορούσε να είναι η πρόσφατα εγκριθείσα ουγγρική νομοθεσία.
«Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εισαγάγει επίσης τις αυστηρότερες υπάρχουσες απαιτήσεις για τη διαφάνεια και τους κανόνες κατά της διαφθοράς», σημείωσε.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, προτείνοντας τη διάλυση του υπάρχοντος και τη δημιουργία νέου από τους εθνικούς αντιπροσώπους.
Νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να «στραγγίξει το βάλτο της διαφθοράς» στην ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα «νήματα» από το σκάνδαλο με την κράτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευας Καϊλή μπορεί να οδηγήσουν στην κορυφή.
Οι βελγικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει  αρκετές συλλήψεις και έρευνες στις Βρυξέλλες σε σχέση με έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες σχετίζονται με τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ .
Συνελήφθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνίδα πολιτικός Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα στον τόπο διαμονής του πολιτικού.
Ο Orban σχολίασε δηκτικά την κράτησή της, υπενθυμίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν λαμβάνει κονδύλια της ΕΕ, καθώς η Κομισιόν επικαλείται καταγγελίες για διαφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης