Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi (Κίνα): Αλλάζουμε προσέγγιση για τον Covid, έχουμε μπροστά μας σκληρό αγώνα

Xi (Κίνα): Αλλάζουμε προσέγγιση για τον Covid, έχουμε μπροστά μας σκληρό αγώνα
Τι επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του για την αλλαγή της πολιτικής «zero – Covid»
Σχετικά Άρθρα
O Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 για εντατικότερη προσπάθεια και ενότητα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε «νέα φάση» στην προσέγγισή της όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τον COVID-19 από τότε που η κυβέρνησή του άλλαξε πολιτική πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της για lockdowns και μαζική διενέργεια τεστ.
Σε τηλεοπτική ομιλία για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, ο Xi επισήμανε ότι η Κίνα έχει υπερβεί άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά του COVID-19 και ότι οι πολιτικές της «βελτιστοποιήθηκαν» όταν το απαιτούσε η κατάσταση και η ανάγκη για άμεση ανταπρόκριση.
«Από το ξέσπασμα της επιδημίας […] η πλειονότητα των στελεχών και των εργαζομένων, ειδικά του ιατρικού προσωπικού, αντιμετώπισαν με θάρρος τις κακουχίες και επέμειναν με γενναιοτητα», δήλωσε ο Xi.
«Αυτή τη στιγμή, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισερχεται σε νέα φάση, είναι ακόμα καιρός αγώνα, όλοι εργάζονται σκληρά και η αυγή είναι μπροστά μας.
Ας δουλέψουμε σκληρότερα, επιμονή σημαίνει νίκη και ενότητα σημαίνει νίκη».
Το Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα εγκατέλειψε την προσέγγιση για το μηδενικό COVID-19 και τη διαρκή διενέργεια διαγνωστικών τεστ, καραντίνα και lockdown - την οποία είχε διατηρήσει για σχεδόν τρία χρόνια.
Η αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε ένα κύμα μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα, σε περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και διεθνούς ανησυχίας, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η απόφαση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικού COVID-19 την ευθυγράμμισε με παγκόσμια κοινότητα που έχει ανοίξει ξανά σε μεγάλο βαθμό ώστε η ύπαρξη του ιού να χαρακτηρίζεται ενδημική.
Σύμφωνα με σχολιαστές, το βήμα αυτό επέβαλλαν άνευ προηγουμένου δημόσιες διαμαρτυρίες για την πολιτική που υποστήριζε ο Xi, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη εκδήλωση δημόσιας διαμαρτυρίας στη δεκαετή προεδρία του και συμπίπτοντας με ζοφερά ποσοστά ανάπτυξης για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
COVID travel restrictions for China arrivals 'not effective': experts | CTV  News
Για τις αντιδράσεις

Χωρίς να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες, ο Xi υποστήριξε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ότι «είναι φυσικό» οι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι της χώρας να έχουν «διαφορετικές ανησυχίες» και «διαφορετικές απόψεις» για ορισμένα ζητήματα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομήσουμε συναίνεση μέσω της επικοινωνίας και της διαβούλευσης», επισημάνετε.
Η απότομη κατάργηση της αυστηρής πολιτικής της κυβέρνησης Σι οδήγησε σε επιδημίες στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις και επαρχίες.
Το αποτέλεσμα ήταν γεμάτα δωμάτια επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία και κρεματόρια.
Το κράτος θα μπορούσε να δει έως και 25.000 θανάτους την ημέρα από το Covid-19 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Airfinity Ltd., μια εταιρεία ερευνών με έδρα το Λονδίνο που επικεντρώνεται στην προγνωστική ανάλυση της δημόσιας υγείας.

Γεωπολιτικές προκλήσεις

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στη σχέση της με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Χi και ο πρόεδρος Joe Biden έλαβαν μέτρα για την άμβλυνση των εντάσεων όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 τον περασμένο μήνα στην Ινδονησία.
Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να «δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις” για την επανάληψη του στρατιωτικού διαλόγου που το Πεκίνο διέκοψε τον Αύγουστο, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi επισκέφθηκε την Ταϊβάν και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός απάντησε με πρωτοφανή στρατιωτικά γυμνάσια.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα τις μεγαλύτερες ασκήσεις του μετά την επίσκεψη της Pelosi - στέλνοντας 71 πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί - σε μια επίδειξη της δυσαρέσκειας του Πεκίνου για τους Αμερικανούς νομοθέτες που συμφώνησαν σε ένα νομοσχέδιο δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε χρηματοδότηση όπλων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊπέι.
Αλλά ο Χi υιοθέτησε έναν πιο ήπιο από το συνηθισμένο τόνο στην ομιλία του.
«Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του Πορθμού της Ταϊβάν είναι μέλη μιας και της αυτής οικογένειας», είπε.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι συμπατριώτες μας και στις δύο πλευρές του Στενού θα συνεργαστούν με ενότητα σκοπού για να προωθήσουν από κοινού τη διαρκή ευημερία του κινεζικού έθνους».
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν «βαθιά ευτυχής που είδε ότι το Χονγκ Κονγκ έχει αποκαταστήσει την τάξη και είναι έτοιμο να ευδοκιμήσει ξανά» όταν επισκέφθηκε την πόλη τον Ιούλιο και δήλωσε ότι η ρύθμιση
«Μία χώρα, δύο συστήματα» θα διασφαλίσει ότι το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο «θα απολαμβάνουν μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα».
Το Χονγκ Κονγκ εισήγαγε έναν νόμο εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο αφού συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019, οι οποίες κατά καιρούς έγιναν βίαιες.
Taiwan triples compulsory military service length due to rising tensions  with China | Fox News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης