Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος αναβρασμός λόγω covid - Καμπανάκι από ΗΠΑ για τη XBB.1.5 της Omicron – Τι ζητά ο ΠΟΥ από την Κίνα

Παγκόσμιος αναβρασμός λόγω covid -  Καμπανάκι από ΗΠΑ για τη XBB.1.5 της Omicron – Τι ζητά ο ΠΟΥ από την Κίνα
Ο ΠΟΥ καλεί την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά
Σχετικά Άρθρα
(Upd 4) Με το βλέμμα στραμμένο στην έκρηξη των κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα είναι ο πλανήτης, κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη και οδηγεί πολλές χώρες στην επιβολή περιορισμών σε ταξιδιώτες που προέρχονται από εκεί.
Την ίδια ώρα, η Gryphon, η παραλλαγή της Covid-19 που οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει ως την υποπαραλλαγή XBB.1.5 του ιού SarsCoV2, ενοχοποιείται για την εκτόξευση των κρουσμάτων σε ασιατικές χώρες, προκαλώντας ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ κρούουν το «καμπανάκι» για τη νέα αυτή υποπαραλλαγή της Omicron , προειδοποιώντας ότι οδεύει ταχύτατα να γίνει η κυρίαρχη και εκτιμά πως ήδη το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού οφείλεται σε αυτή.
Και ενώ η λίστα με τις χώρες που επιβάλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα συνεχώς διευρύνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά από το Πεκίνο να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Σημειώνεται ότι η εκτόξευση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και ενέτεινε τον προβληματισμό  για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρόλο που τα νοσοκομεία και  τα νεκροτομεία έχουν κατακλυστεί.

Τι ζητά ο ΠΟΥ από την Κίνα

Ο ΠΟΥ καλεί την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.
Μάλιστα, υπήρξαν σχετικές συνομιλίες στις 30/12 του ΠΟΥ με κινέζους αξιωματούχους.
«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έλαβε χώρα την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί σε ανακοίνωση Τύπου ο ΠΟΥ με έδρα τη Γενεύη.
«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Επίσης,ζήτησε δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, κυρίως σε ευάλωτους πολίτες και των άνω των 60 ετών.
Επιπλέον, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», σημειώνεται.
Πρόκειται για συνομιλίες που διεξήχθησαν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesusκάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

ΗΠΑ: Διπλάσιο το ποσοστό κρουσμάτων με XBB.1.5 της Omicron

Το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα,31/12/2022, είναι της υποπαραλλαγής XBB.1.5 της Omicron, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δείχνουν τα δεδομένα που επικαιροποιήθηκαν στις 30/12 από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό θεσμό δημόσιας υγείας.
Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ανασυνδυασμοί της υποπαραλλαγής BA.2, η XBB και η XBB.1.5 μαζί, προκαλούν το 44,1% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυτή την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς λόγω COVID-19 επί συνόλου 100 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα των CDC.

Περιορισμοί σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία μετά την εξέλιξη του κορωνοιού στην Κίνα, μετά την άρση από το Πεκίνο των υγειονομικών περιορισμών και την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα.
Ήδη, πολλές χώρες υπό τον φόβο της εκ νέου εξάπλωσης του ιού και των υποπαραλλαγών του, ζητούν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid, μέτρο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «κατανοητό».
Έτσι, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ, η Ισπανία, ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλία και η Βρετανία ακολούθησαν το παράδειγμα αυξανόμενου αριθμού χωρών στις 30/12, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid, παρά το γεγονός ότι μία ημέρα νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκρινε «αδικαιολόγητη» την υποχρεωτική εξέταση για covid-19 των επιβατών που φτάνουν από την Κίνα, δεδομένου πως οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν «σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ».
Μάλιστα, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.
Η Νότια Κορέα αποφάσισε στις 30/12 να κινηθεί αντίστοιχα, με το μέτρο να παραμένει σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Επίσης, η Ισπανία ζητά «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα, ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Έντατικοί έλεγχοι και από τις Φιλιππίνες

Οι αρχές των Φιλιππίνων έκριναν πως υπάρχει ανάγκη να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση και η εφαρμογή συνοριακού ελέγχου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα, ειδικά όσοι προέρχονται από την Κίνα, η οποία βιώνει μια αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα της Covid-19, ανακοίνωσε στις 31/12/2022 το υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας.
Σε ένα υπόμνημα με τη μορφή του «εξαιρετικά επείγοντος», το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή σε όλα τα λιμάνια εισόδου να αυξήσουν την παρακολούθηση όλων των αναπνευστικών συμπτωμάτων σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα και να αναφέρουν συμπτωματικούς επιβάτες που εντοπίζουν.

«Λάθος και αντιεπιστημονικοί οι έλεγχοι»

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε στις 31/12/2022 τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.
Μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα, που οδήγησε σε έκρηξη μολύνσεων στη χώρα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, ακόμα και τη Νότια Κορέα, αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα να επιβάλουν τη διενέργεια τεστ Covid σε ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.
«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (...) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.
Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.
«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών (...).
Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έκρινε την Πέμπτη «αδικαιολόγητο» τον συστηματικό έλεγχο των ταξιδιωτών, δεδομένου του επιπέδου ανοσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας στην ηπειρωτική χώρα των ίδιων παραλλαγών όπως στην Κίνα.
Όσον αφορά τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκύψουν στην Κίνα, η αυξημένη παρακολούθηση με γονιδιωματική αλληλουχία «μπορεί να γίνει με μέσα όπως η εξέταση λυμάτων από αεροδρόμια, χωρίς την ανάγκη τεστ σε ταξιδιώτες», τονίζει η ACI Europe.
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφοριών που παρέχει το Πεκίνο, εκτίμησε ωστόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Τι συμβαίνει στην Κίνα

Στις 7 Δεκεμβρίου καταργήθηκε στην Κίνα η δρακόντεια πολιτική «μηδενικής covid», ενώ άρει από τις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα και επιτρέπουν στους Κινέζους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.
Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020, καθώς οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες σχεδόν τρία χρόνια τώρα και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου, όπως παραμένει το αρνητικό τεστ 48 ωρών.
Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην πόλη Wuhan της Κίνας, οι αρχές κατήργησαν στις 7 Δεκεμβρίου τα ακραία μέτρα, που την απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.
Τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, η αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και η επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και η απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid, αποτελούν πια παρελθόν.
Ωστόσο, μετά την άρση των μέτρων, τα κινεζικά νοσοκομεία πλημμύρισαν από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες, λίγοι εκ των οποίων έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά.
Πάντως, το Πεκίνο υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει για την εξάπλωση της covid ήταν πάντα διαφανή.
«Από την εμφάνιση της επιδημίας η Κίνα μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις 30/12 ανακοίνωσε 5.515 νέα κρούσματα covid και έναν θάνατο, αριθμοί που δεν φαίνεται να συνάδουν με την πραγματικότητα, αφού πλέον δεν είναι υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ.
Στην Κίνα "συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό: ο αριθμός των θανάτων από τον Covid είναι ανεξέλεγκτος και μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μια υπόνοια για την πιθανότητα να κυκλοφορούν μία ή περισσότερες νέες παραλλαγές", σημείωσε ο ιολόγος Francesco Broccolo, του Πανεπιστημίου του Σαλέντο. Δεν λείπουν οι υποψήφιοι, αλλά προς το παρόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο XBB.1.5, το οποίο κυκλοφορεί στην Κίνα από τον Οκτώβριο και είναι αποτέλεσμα του ανασυνδυασμού δύο άλλων υποπαραλλαγών του Omicron: BA.2.1 και BA.2.1.
"Κυκλοφορεί ένα πραγματικό σμήνος παραλλαγών, αλλά το XBB αντικαθιστά γρήγορα τις κοινές υποπαραλλαγές, όπως οι BQ.1 και BQ.1.1", λέει και πάλι ο ειδικός. Η ίδια υποπαραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε τουλάχιστον εννέα άλλες χώρες, έξι από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές.

Xi: Αλλάζουμε στρατηγική στην αντιμετώπιση του Covid - Τα δύσκολα είναι μπροστά μας 

O Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022 για εντατικότερη προσπάθεια και ενότητα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε «νέα φάση» στην προσέγγισή της όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τον COVID-19 από τότε που η κυβέρνησή του άλλαξε πολιτική πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της για lockdowns και μαζική διενέργεια τεστ.
Σε τηλεοπτική ομιλία για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, ο Xi επισήμανε ότι η Κίνα έχει υπερβεί άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά του COVID-19 και ότι οι πολιτικές της «βελτιστοποιήθηκαν» όταν το απαιτούσε η κατάσταση και η ανάγκη για άμεση ανταπρόκριση.
«Από το ξέσπασμα της επιδημίας […] η πλειονότητα των στελεχών και των εργαζομένων, ειδικά του ιατρικού προσωπικού, αντιμετώπισαν με θάρρος τις κακουχίες και επέμειναν με γενναιοτητα», δήλωσε ο Xi.
«Αυτή τη στιγμή, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισερχεται σε νέα φάση, είναι ακόμα καιρός αγώνα, όλοι εργάζονται σκληρά και η αυγή είναι μπροστά μας.
Ας δουλέψουμε σκληρότερα, επιμονή σημαίνει νίκη και ενότητα σημαίνει νίκη».
Το Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα εγκατέλειψε την προσέγγιση για το μηδενικό COVID-19 και τη διαρκή διενέργεια διαγνωστικών τεστ, καραντίνα και lockdown - την οποία είχε διατηρήσει για σχεδόν τρία χρόνια.
Η αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε ένα κύμα μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα, σε περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και διεθνούς ανησυχίας, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η απόφαση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικού COVID-19 την ευθυγράμμισε με παγκόσμια κοινότητα που έχει ανοίξει ξανά σε μεγάλο βαθμό ώστε η ύπαρξη του ιού να χαρακτηρίζεται ενδημική.
Σύμφωνα με σχολιαστές, το βήμα αυτό επέβαλλαν άνευ προηγουμένου δημόσιες διαμαρτυρίες για την πολιτική που υποστήριζε ο Xi, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη εκδήλωση δημόσιας διαμαρτυρίας στη δεκαετή προεδρία του και συμπίπτοντας με ζοφερά ποσοστά ανάπτυξης για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
COVID travel restrictions for China arrivals 'not effective': experts | CTV  News
Για τις αντιδράσεις

Χωρίς να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες, ο Xi υποστήριξε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ότι «είναι φυσικό» οι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι της χώρας να έχουν «διαφορετικές ανησυχίες» και «διαφορετικές απόψεις» για ορισμένα ζητήματα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομήσουμε συναίνεση μέσω της επικοινωνίας και της διαβούλευσης», επισημάνετε.
Η απότομη κατάργηση της αυστηρής πολιτικής της κυβέρνησης Σι οδήγησε σε επιδημίες στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις και επαρχίες.
Το αποτέλεσμα ήταν γεμάτα δωμάτια επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία και κρεματόρια.
Το κράτος θα μπορούσε να δει έως και 25.000 θανάτους την ημέρα από το Covid-19 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Airfinity Ltd., μια εταιρεία ερευνών με έδρα το Λονδίνο που επικεντρώνεται στην προγνωστική ανάλυση της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης