Διεθνή

Vucic (πρόεδρος Σερβίας): Αποφύγαμε μία καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο – Θα εμπλεκόταν το ΝΑΤΟ

Vucic (πρόεδρος Σερβίας): Αποφύγαμε μία καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο – Θα εμπλεκόταν το ΝΑΤΟ
Σε λίγες ώρες θα αποκαλύψω τις λεπτομέρειες για το πώς αποφεύχθηκε μια καταστροφή αυτή τη φορά και γιατί οι αρχές της Πρίστινα επέλεξαν να μην πάνε βόρεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας
Σχετικά Άρθρα
Η Σερβία κατάφερε να αποτρέψει μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα μια «καταστροφή» με το ΝΑΤΟ», δήλωσε την Παρασκευή (30/12/2022) ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vucic.
«Σε λίγες ώρες θα αποκαλύψω τις λεπτομέρειες για το πώς αποφεύχθηκε μια καταστροφή αυτή τη φορά και γιατί οι αρχές της Πρίστινα επέλεξαν να μην πάνε βόρεια.
Θα μπορούσαμε να είχαμε μια καταστροφή με το ΝΑΤΟ, αλλά καταφέραμε να την αποφύγουμε αυτή τη φορά», είπε ο Vucic.
Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινώθηκε δραματικά στις 6 Δεκεμβρίου 2022, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου μαζί με περιπολίες της EULEX (Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κράτος Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο) άρχισαν να καταλαμβάνουν χώρους που στεγάζουν εκλογικές επιτροπές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.

Το χρονικό της έντασης


Οι Σέρβοι της περιοχής απώθησαν τους Κοσοβάρους, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή πέρα από τον ποταμό Ίμπαρ.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 350 αστυνομικοί του Κοσσυφοπεδίου με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο και απέκλεισαν το βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica.
Στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Dejan Pantic, πρώην Σέρβο αστυνομικό, με αμφίβολες κατηγορίες.
Σε απάντηση, ο σερβικός πληθυσμός έστησε οδοφράγματα κατά μήκος μιας εθνικής οδού σε πολλές τοποθεσίες και βγήκε στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Σ
ε απάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Σερβίας Milos Vucevic και ο υπουργός Εσωτερικών  Bratislav Gasic δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Vucic έδωσε εντολή να τεθούν σε επιφυλακή και οι ένοπλες δυνάμεις και τα εσωτερικά στρατεύματα της χώρας.
Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου.

Το Κόσοβο ανοίγει εκ νέου δύο συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία

Το Κόσοβο άνοιξε την Παρασκευή 30/12 δύο συνοριακές διαβάσεις περάσματα με τη Σερβία, μετά από τρεις εβδομάδες όπου παρέμεναν κλειστές, αφού οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης της Πρίστινα, σε μια διαμάχη που έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Η επαναλειτουργία των συνοριακών διαβάσεων ήρθε μία ημέρα αφότου η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι άνοιξε εκ νέου τη διάβαση Merdare -την πιο σημαντική για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων- που συνδέει τη χώρα με τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.
Την Πέμπτη η Σερβία σήμανε λήξη συναγερμού για τα στρατεύματά της, καθώς οι δύο πλευρές έδειξαν σημάδια υποχώρησης στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση.
"Τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν από το σημείο όπου είχαν τοποθετηθεί και τα οι δύο συνοριακές διαβάσεις στο Jarinje και στο Brnjak άνοιξαν σήμερα τις απογευματινές ώρες", ανέφερε η αστυνομία του Κοσόβου σε ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης