Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωπαϊκών αγορών το 2022 - Πετρέλαια και «τανκς» στο επίκεντρο

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωπαϊκών αγορών το 2022 - Πετρέλαια και «τανκς» στο επίκεντρο
Η επιλογή μετοχών θα είναι κρίσιμη κατά το επόμενο έτος προβλέποντας ότι "η αγορά θα γίνει ακόμη πιο διακριτική σε επίπεδο εταιρειών"
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη του κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια στιγμάτισαν το 2022.
Ήταν μια χρονιά που πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες - και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο - θα προτιμούσαν να ξεχάσουν.
Οι προσεκτικά σχεδιασμένες επενδυτικές στρατηγικές κατέρρευσαν πρώτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, και στη συνέχεια από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού που ανέβασε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Ωστόσο, όπου υπάρχουν χαμένοι, υπάρχουν και νικητές.
Ο πόλεμος αποδείχθηκε ευλογία για τις μετοχές των αμυντικών εταιρειών, ενώ η άνοδος των επιτοκίων ενίσχυσε τα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών.
Καθώς το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων αποτελεί παρελθόν, "θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαμε μια εκκαθάριση των κερδοσκοπικών επενδύσεων και τα μάτια τελικά κοίταξαν προσεκτικά τα βασικά θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων και τις μελλοντικές προοπτικές τους", δήλωσε ο James Rutherford, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Federated Hermes.
Η επιλογή μετοχών θα είναι κρίσιμη κατά το επόμενο έτος, εκτιμά ο Rutherford, προβλέποντας ότι "η αγορά θα γίνει ακόμη πιο διακριτική σε επίπεδο εταιρειών".

Ποιοι ήταν οι νικητές του 2022

Καλή χρονιά για την άμυνα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινήθηκαν σχεδόν εν μία νυκτί για να ενισχύσουν το στρατιωτικό δυναμικό μετά την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα ήταν μια άνοδος κατά 130% στη γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall AG, την ευρωπαϊκή μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.
Άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές όπως η Thales SA, η Dassault Aviation SA και η SAAB AB κέρδισαν μεταξύ 60% και 80%.
Ο κλάδος μπορεί να έχει περισσότερα περιθώρια κέρδους.
Οι αναλυτές που παρακολουθούνται από το Bloomberg εξακολουθούν να βλέπουν 20% περιθώριο ανόδου για την Rheinmetall.

Τα ορυκτά καύσιμα στην κορυφή

Η άνθηση στους λεγόμενους τομείς της παλαιάς οικονομίας, όπως το πετρέλαιο και τα ορυχεία, κατέστησε την ενέργεια του υποδείκτη Stoxx 600 με τις καλύτερες επιδόσεις και κέρδη 30%.
Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη μείωση της ρωσικής προσφοράς έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και πολλοί από τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους της Ευρώπης ανακοίνωσαν υπέρογκα κέρδη και προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών.
Οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν αποδόσεις της τάξης του 20% το επόμενο έτος για τα βαριά ονόματα Shell Plc και BP Plc, αν και οι αυξανόμενες πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου.

Τραπεζική πίστη στις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ένα ισχυρό τέλος του έτους, καταφέρνοντας να κερδίσουν 19% το τέταρτο τρίμηνο και σχεδόν να αντιστρέψουν όλες τις απώλειες τους για το 2022.
Τα ισχυρά κέρδη βοήθησαν τις τράπεζες να δημιουργήσουν κεφάλαια τα οποία μπορούν να επιστρέψουν στους επενδυτές - ορισμένες, όπως η Banco Santander και η UBS Group, ανακοίνωσαν επαναγορά μετοχών.
Και το ράλι θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το 2023.
Οι μισοί από τους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων σε έρευνα της Bank of America τον Νοέμβριο δήλωσαν ότι βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές ως επενδυτικό καταφύγιο όπου μπορούν να τοποθετηθούν για υψηλότερα επιτόκια.

Κερδίζει η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία

Υπήρξαν εξαιρετικές αποδόσεις για τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης - η AstraZeneca, με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων κατά του καρκίνου, κέρδισε πάνω από 30% για το έτος, ενώ η δανική Novo Nordisk A/S σημείωσε άνοδο 25%, καθώς η ζήτηση για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Wegovy ξεπέρασε την προσφορά.
Η πορεία της Big Pharma μπορεί να συνεχιστεί το 2023, με τους αναλυτές της Oddo BHF να επισημαίνουν την "άφθονη" ροή κλινικών ειδήσεων του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυαναμενόμενης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα από την AstraZeneca.

Οι Χαμένοι

Η ακίνητη περιουσία ξεφουσκώνει

Στον πάτο του σωρού βρέθηκε ο ευαίσθητος στα επιτόκια κλάδος των ακινήτων, σημειώνοντας την πιο απότομη ετήσια πτώση από το 2008.
Καθώς οι αξίες των ακινήτων πέφτουν και το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται περαιτέρω, τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμη μπροστά για μια αγορά που διογκώθηκε από τα χρόνια της φθηνής πίστωσης.
Η εισηγμένη στη Στοκχόλμη Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, ή SBB, είχε τη χειρότερη απόδοση στον υποδείκτη ακινήτων, σημειώνοντας πτώση άνω του 70%.

Προβλήματα για την Credit Suisse

Μετά από μια σειρά σκανδάλων, η Credit Suisse Group AG είχε άλλη μια θλιβερή χρονιά, με έξοδο πελατών και πτώση της τιμής της μετοχής κατά 66%.
Έχασε σχεδόν το ένα πέμπτο της χρηματιστηριακής της αξίας μέσα σε μία ημέρα, αφού ανακοίνωσε ζημίες ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια επιχειρηματική αναδιοργάνωση.
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν τις παρατεταμένες ανησυχίες, με τον Andrew Coombs της Citi να προβλέπει ότι η Credit Suisse θα σημειώσει "βαριές απώλειες" το 2023.

Το κόστος ζωής πλήττει το λιανεμπόριο

Ο δείκτης Stoxx 600 Retail Index ήταν η δεύτερη υποομάδα με τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 30%, καθώς ο πληθωρισμός διαβρώνει τις καταναλωτικές δαπάνες και η εκτίναξη των τιμών στα ύψη αυξάνει το κόστος εισροών των εταιρειών.
Κανένας από αυτούς τους αντίθετους ανέμους δεν είναι πιθανό να μειωθεί σύντομα.
Τα σούπερ μάρκετ αποδείχθηκαν σχετικά ανθεκτικά, ωστόσο, καθώς οι αγοραστές έδωσαν προτεραιότητα στις δαπάνες για τρόφιμα.
Όμως οι εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, ιδίως στη Βρετανία, δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα, με τις Marks & Spencer Group Plc και JD Sports Fashion Plc να χάνουν πάνω από 40%.
Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου μόδας Zalando SE έχασε πάνω από 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης