Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 - Ο DAX -1%, o Stoxx 600 -12% ετήσια πτώση

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 - Ο DAX -1%, o Stoxx 600 -12% ετήσια πτώση
Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018
Με απώλειες αποχαιρετούν το 2022 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς τελειώνει μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1% στις 13.920 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,8% στις 7.51 μονάδες.  
Στις 6.518 μονάδες με απώλειες 0,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,8% στις 23.867μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,7% στις 8.262 μονάδες.
Πτώση 0,7% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση 0,13% στις 2.144 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχωρεί στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει πτώση 6% στα 80 ευρώ.
Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν ελαφρώς από τις απώλειες της Πέμπτης.
To brent ενισχύεται 0,2% στα 83,75 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 0,4% στα 78,70 δολ. το βαρέλι.

Η χειρότερη χρονιά από το 2018 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να αναμένεται να υποχωρήσει περίπου 12% φέτος, τη χειρότερη επίδοσή του από την ετήσια πτώση 13% το 2018.
Το νέο έτος είναι επίσης πιθανό να είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τουλάχιστον στην αρχή, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, συνεχίζοντας τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνει το Reuters.
Αυτό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να οδηγηθεί σε ύφεση στις αρχές του 2023, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δηλώσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ύφεση, όπως έχει προβλέψει.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι οι βρετανικές τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση των τιμών και η χειρότερη πορεία τους από το 2008. .
Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 2,8% τον Δεκέμβριο από 4,4% τον Νοέμβριο.
Ο ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση από 6,8% τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Η Κίνα στο επίκεντρο

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης με προσοχή τις εξελίξεις στην Κίνα, βασική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αίρει τα αυστηρά μέτρα δοκιμών και αποκλεισμού που εφαρμόζει από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων COVID, τροφοδοτώντας την ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιταλίας, να υιοθετήσουν υποχρεωτικές εξετάσεις και περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης