Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσπιστία Δύσης: ΗΠΑ και ΕE ψάχνουν στα λύματα Κινέζων ταξιδιωτών νέες μεταλλάξεις covid

Δυσπιστία Δύσης: ΗΠΑ και ΕE ψάχνουν στα λύματα Κινέζων ταξιδιωτών νέες μεταλλάξεις covid
Οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο να αναλύουν τα λύματα από αεροπλάνα με Κινέζους για τυχόν νέες μεταλλάξεις
Σχετικά Άρθρα
(upd) Έντονη είναι η δυσπιστία πολλών δυτικών κρατών έναντι της Κίνας όσον αφορά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κρούσματα και τον αριθμό των θανάτων.
Η Δύση ανησυχεί για την ύπαρξη νέων μεταλλάξεων και για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας έξαρσης, ύστερα από την απόφαση του Πεκίνου να βάλει τέλος στην πολιτική της zero covid και να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία της.
Η απόφαση μάλιστα των κινεζικών αρχών να σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου κάθε περιοριστικό μέτρο όσον αφορά τα ταξίδια από και προς την Κίνα έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως οι νέες μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο μολυσματικές αλλά λιγότερο σοβαρές και θανατηφόρες

Διακριτική μεταχείριση

Ήδη αρκετά κράτη, όπως ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα, αναγκάζοντας έτσι το Πεκίνο, μέσω κινεζικών ΜΜΕ, να κάνει λόγο για «διακριτική» μεταχείριση των πολιτών της χώρας.
Σε δημοσίευμα της η κρατική εφημερίδα Global Times κάνει λόγο για «πραγματική πρόθεση» των χωρών αυτών να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας» και χαρακτηρίζει «αβάσιμα» τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες.
Η Κίνα έχει ανακοινώσει πως οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα από την 8η Ιανουαρίου, ωστόσο εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Αν και ο Οργανισμός Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε χθες Πέμπτη 29/12 ότι πιστεύει ότι η καθιέρωση υποχρεωτικών ελέγχων covid σε όλη την ΕΕ για ταξιδιώτες από την Κίνα είναι επί του παρόντος «αδικαιολόγητη», επισημαίνοντας την «υψηλότερη πληθυσμιακή ανοσία στην ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και την προηγούμενη εμφάνιση και την επακόλουθη αντικατάσταση των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα», η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών σχετικά με τις εξελίξεις στην Κίνα και για την ανάγκη καλής προετοιμασίας ενόψει της άφιξης Κινέζων τουριστών.
Η κα. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή της ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.
Τέλος, η κα. Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Η πρόταση της κας.Κυριακίδου σχετίζεται με το σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει την έναρξη ελέγχων στα δείγματα από τα λύματα στις τουαλέτες των αεροπλάνων που μεταφέρουν Κινέζους ταξιδιώτες στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν τυχόν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Αμερικάνοι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο έλεγχο των λυμάτων θα ήταν μια πολύ καλή τακτική, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις τακτικές επιτήρησης του λόγω και της απροθυμίας της Κίνας να μοιραστεί τα δεδομένα της.

Στους 9.000 οι νεκροί ημερησίως

Χαρακτηριστικό της δυσπιστίας της Δύσης απέναντι στην Κίνα είναι ότι αν και οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως το τελευταίο 24ωρο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος λόγω της covid (το προηγούμενο 24ωρο είχε αναφέρει πάλι έναν θάνατο), υπάρχουν εκτιμήσεις από Βρετανούς πως οι ημερήσιοι θάνατοι στην Κίνα μπορεί να ανέρχονται ακόμα και σε 9.000.
Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity εκτιμά ότι κάθε ημέρα στην Κίνα χάνονται 9.000 άνθρωποι, εκτίμηση την οποία διπλασίασε μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ υπολογίζει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν μολυνθεί περίπου 19 εκατομμύρια Κινέζοι.
Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί στα μέσα Ιανουαρίου με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως και 25.000 νεκρούς την ημέρα.

Καμία σχέση τα δεδομένα

Η δυσπιστία των δυτικών έγκειται και στο ότι οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα, δεν έχουν καμία σχέση με την παγκόσμια εμπειρία σχετικά με την πανδημία.
Δηλαδή η Κίνα των 1,41 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάνει λόγο για λίγο παραπάνω από 5.200 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας, όταν οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και το Χόνγκ Κόνγκ των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, πάνω από 11.000 θανάτους.

Όχι ΕΕ σε μέτρα



Έκκληση ΠΟΥ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε την έκκλησή του προς την Κίνα να είναι πιο προσεχής με λεπτομερή στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.
«Ελλείψει πλήρους ενημέρωσης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενεργούν με τρόπους που πιστεύουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης