Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αγορές νομίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες πάντα θα τις σώζουν - Το 2023 θα είναι χειρότερο από το 2022, για 5 λόγους

Οι αγορές νομίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες πάντα θα τις σώζουν - Το 2023 θα είναι χειρότερο από το 2022, για 5 λόγους
Όταν συμβαίνουν, οι πτώσεις των αγορών κατά το δεύτερο έτος τείνουν να είναι βαθύτερες από ό,τι κατά το πρώτο
Περισσότερα τεχνολογικές αναταράξεις, αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα και πάνω απ' όλα, χωρίς κεντρικές τράπεζες που θα έρθουν να σώσουν τις αγορές και την οικονομία αν τα πράγματα πάνε στραβά.
Οι παγκόσμιες μετοχές, που ταλανίζονται από μια "ζημιά" ρεκόρ ύψους 18 τρισ. δολαρίων, πρέπει να ξεπεράσουν όλα αυτά τα εμπόδια και πολλά άλλα, αν θέλουν να ξεφύγουν από ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος στο κόκκινο.
Με πτώση άνω του 20% το 2022, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country World Index βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη επίδοσή του από την κρίση του 2008, καθώς οι γιγαντιαίες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπερδιπλασίασαν τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων - το επιτόκιο που στηρίζει το παγκόσμιο κόστος κεφαλαίου.
Οι "ταύροι" που κοιτάζουν μπροστά στο 2023 θα μπορούσαν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι δύο συνεχόμενα πτωτικά έτη είναι σπάνια για τις μεγάλες αγορές μετοχών - ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει για δύο συνεχόμενα έτη σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις από το 1928.
Το τρομακτικό όμως είναι ότι όταν συμβαίνουν, οι πτώσεις κατά το δεύτερο έτος τείνουν να είναι βαθύτερες από ό,τι κατά το πρώτο.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν πώς θα διαμορφωθεί το 2023 για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, σύμφωνα με το Bloomberg:

Κεντρικές Τράπεζες

Οι αισιόδοξοι μπορεί να επισημάνουν ότι η κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα, ενδεχομένως τον Μάρτιο, με τις αγορές χρήματος να αναμένουν ότι η Fed θα περάσει σε λειτουργία μείωσης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News, το 71% των κορυφαίων παγκόσμιων επενδυτών αναμένει άνοδο των μετοχών το 2023.
Ο Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, συνιστά αμυντική τοποθέτηση για τους επενδυτές ενόψει του νέου έτους.
Αναμένει μια ανώμαλη πορεία το 2023, αλλά εκτιμά ότι "μια στροφή της Fed στο πρώτο μέρος του έτους θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου".
Αλλά μετά από μια χρονιά που αιφνιδίασε τους καλύτερους της επενδυτικής κοινότητας, πολλοί προετοιμάζονται για περαιτέρω ανατροπές.
Ένας κίνδυνος είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός και οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα υλοποιηθούν.
Ένα μοντέλο της Bloomberg Economics δείχνει 100% πιθανότητα να ξεκινήσει ύφεση μέχρι τον Αύγουστο, ωστόσο φαίνεται απίθανο οι κεντρικές τράπεζες να σπεύσουν με πολιτικές χαλάρωσης όταν αντιμετωπίσουν ρωγμές στην οικονομία, μια στρατηγική που έχουν αναπτύξει επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία.
"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, φαίνεται πλέον να έχουν παραιτηθεί από την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2023", δήλωσε σε σημείωμά του προς τους πελάτες του ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Private Bank, Christian Nolting.
Οι υφέσεις μπορεί να είναι σύντομες, αλλά "δεν θα είναι ανώδυνες", προειδοποίησε.
3a31af8842e3cefd3ee13490ff469e6e.webp
Προβλήματα μεγάλης τεχνολογίας

Ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας είναι η πορεία των τεχνολογικών μετοχών, μετά την πτώση του Nasdaq 100 κατά 35% το 2022.
Εταιρείες όπως η Meta Platforms και η Tesla έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους, ενώ οι απώλειες της Amazon.com και της Netflix πλησίασαν ή ξεπέρασαν το 50%.
Οι ακριβά αποτιμημένες τεχνολογικές μετοχές υποφέρουν περισσότερο όταν αυξάνονται τα επιτόκια.
Αλλά και άλλες τάσεις που στήριξαν την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μπορεί επίσης να αντιστραφούν - η οικονομική ύφεση κινδυνεύει να πλήξει τη ζήτηση του iPhone, ενώ η ύφεση στη διαδικτυακή διαφήμιση θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις Meta και Alphabet.
Στην ετήσια έρευνα του Bloomberg, μόνο οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αγόραζαν τον κλάδο - επιλεκτικά.
"Ορισμένα από τα ονόματα τεχνολογίας θα επανέλθουν, καθώς έχουν κάνει σπουδαία δουλειά πείθοντας τους πελάτες να τα χρησιμοποιούν, όπως η Amazon, αλλά άλλα πιθανώς δεν θα φθάσουν ποτέ σε αυτή την κορυφή, καθώς οι άνθρωποι έχουν προχωρήσει", δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.
35c9eb4f276610eb8aafce6956e6e23a.webp
Κερδίζοντας από την ύφεση

Τα προηγουμένως ανθεκτικά εταιρικά κέρδη αναμένεται ευρέως να καταρρεύσουν το 2023, καθώς η πίεση αυξάνεται στα περιθώρια κέρδους και η καταναλωτική ζήτηση εξασθενεί.
"Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της bear market αφορά την πορεία των εκτιμήσεων για τα κέρδη, τα οποία είναι υπερβολικά υψηλά", σύμφωνα με τον Mike Wilson της Morgan Stanley, μια αρκούδα της Wall Street, ο οποίος προβλέπει κέρδη 180 δολαρίων ανά μετοχή το 2023 για τον S&P 500, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για 231 δολάρια.
Η επερχόμενη ύφεση των κερδών μπορεί να συναγωνιστεί το 2008 και οι αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει την ύφεση, είπε.
34312086c82c232ff950b77ccedc8604.webp
Κίνα

Η απόφαση του Πεκίνου στις αρχές Δεκεμβρίου να διαλύσει τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid φάνηκε να αποτελεί σημείο καμπής για τον δείκτη MSCI της Κίνας, η πτώση του οποίου κατά 24% συνέβαλε σημαντικά στις απώλειες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών το 2022.
Όμως, ένα μηνιαίο ράλι στις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ έχει εξαντληθεί, καθώς η αύξηση των μολύνσεων από το Covid-19 απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.
Πολλά έθνη απαιτούν τώρα έλεγχο Covid για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, γεγονός που είναι αρνητικό για τις παγκόσμιες μετοχές ταξιδιών, αναψυχής και πολυτελείας.
a11cccce4b2c698e23c22830baf43b83.webp
Έκρηξη των δικαιωμάτων προαίρεσης

Τα τεχνικά στοιχεία καθοδηγούν ολοένα και περισσότερο τις καθημερινές κινήσεις των μετοχών, με τον S&P 500 να παρουσιάζει κάτω του μέσου όρου τζίρο μετοχών το 2022, αλλά εκρηκτική αύξηση στις πολύ βραχυπρόθεσμες συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης.
Επαγγελματίες traders και θεσμικοί με αλγοριθμική ισχύ έχουν συσσωρευτεί σε τέτοιου είδους δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία μέχρι πρόσφατα κυριαρχούνταν από μικροεπενδυτές.
Αυτό μπορεί να κάνει τις αγορές πιο ασταθείς, προκαλώντας ξαφνικά ξεσπάσματα μεταβλητότητας, όπως η μεγάλη ενδοημερήσια ταλάντωση μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Τέλος, με τον S&P 500 να μην καταφέρνει να ξεφύγει από την πτωτική τάση του 2022, η βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία παραμένει στραμμένη προς τα κάτω.
Αλλά αν η αγορά γυρίσει, αυτό θα προσθέσει καύσιμα στην ανάκαμψη.
e023f9f677ba9e5f38fa3c1bbb0d4a45.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης