Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αγνοούν τον κίνδυνο του Covid και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

«Στο πράσινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αγνοούν τον κίνδυνο του Covid και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα
«Στο πράσινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν την προ-τελευταία συνεδρίαση του 2022 οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, κόντρα στην αρχική νευρικότητα και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή οικονομία και -πλέον- την έξαρση του κορωνοϊού σε Κίνα και Γηραιά Ήπειρο.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,68% στις 430,36 μονάδες, αν και για το έτος μέχρι στιγμής, έχει υποχωρήσει άνω του 10%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,05%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε στο +0,2%, ενώ στις 6.573,47 μονάδες (+1%) έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο, τέλος, σημείωσε κέρδη 1,2%.
Αναλυτικά:
Image

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,94% στις 26.093 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,44% στις 3.073 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε 0,8% στις 19.741 μονάδες.

Σε επίπεδα προ πολέμου επέστρεψε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Στα 83 ευρώ το TTF

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την εποχή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα στο ολλανδικό TTF, το συμβόλαιο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωσαν βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες για να φτάσουν κάτω από τα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο - πριν από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Από το πρωί της Πέμπτης, το TTF διαπραγματευόταν γύρω στα 81,5 ευρώ.
Στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh, καθώς η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές ενέργειας ως «όπλο» προς την υπόλοιπη ήπειρο ως απάντηση στις τιμωρητικές κυρώσεις της ΕΕ.
Η εκτόξευση των τιμών εκτίναξε στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδότησε κρίση κόστους ζωής σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, σημειώνει το CNBC.
Ωστόσο, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και επέτρεψε στην ήπειρο να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο μετά από μειώσεις κατά τη διάρκεια αρκετών ψυχρών εισβολών τους τελευταίους μήνες.
Η Goldman Sachs προέβλεψε τον Νοέμβριο μια απότομη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, καθώς τα έθνη κέρδισαν προσωρινά το πάνω χέρι σε θέματα εφοδιασμού.
"Κατά κανόνα, μια άνοδος ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh μεταβάλλει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης - στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 - κατά ένα ποσό ίσο με σχεδόν 3% του ΑΕΠ από τη στιγμή που τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές πρέπει να επωμιστούν το πλήρες κόστος της μεταβολής των τιμών του φυσικού αερίου", εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding σε σημείωμά του τον περασμένο μήνα.

Πρόβλεψη – σοκ για την ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ένα μεγάλο black out, υπό κατάρρευση τα δίκτυα

H υπουργός Άμυνας της Αυστρίας προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολυήμερα black out τα οποία θα στερήσουν από το 1/3 των Ευρωπαίων τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.
Η Klaudia Tanner έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Die Welt.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα έρθει (το black out) αλλά πότε θα έρθει», είπε η Tanner, κατηγορώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Για τον Putin, οι επιθέσεις χάκερ στη δυτική τροφοδοσία είναι ένα εργαλείο υβριδικού πολέμου.
Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι απλώς μια θεωρία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για black out στην Αυστρία και την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να δημιουργήσουν 100 αυτάρκεις στρατώνες έως το 2025 που θα είναι σε θέση να συντηρηθούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εάν διακοπεί σοβαρά ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Απροετοίμαστοι οι Ευρωπαίοι

Η Tanner μίλησε για το πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι Ευρωπαίοι για την παρατεταμένη διακοπή ρεύματος προειδοποιώντας ότι «το ένα τρίτο των πολιτών δεν θα είναι σε θέση να εφοδιαστεί το αργότερο την τέταρτη ημέρα του black out».
Ενώ ο Vladimir Putin παραμένει ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος, άλλοι έχουν επισημάνει την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από την «πράσινη ενέργεια» και το κλείσιμο των παραδοσιακών σταθμών με καύση άνθρακα και πυρηνικών σταθμών ως έναν από τους κύριους λόγους για την αύξηση του κινδύνου διακοπής ρεύματος.

Η πράσινη ενέργεια τιμωρεί την Ευρώπη

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η χώρα έχει μόνο τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με τους βουλευτές να πρέπει ακόμη και να ψηφίσουν για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους έως το 2023 μετά από προηγούμενα σχέδια να τους κλείσουν.
Οι Γερμανοί που αγοράζουν ηλεκτρικές θερμάστρες εν αναμονή της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου απειλούν να προκαλέσουν τεράστια αιχμή στη ζήτηση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Υπό κατάρρευση τα δίκτυα

«Αν όλοι άνοιγαν έναν αερόθερμο στο σπίτι, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να διπλασιάζουμε σχεδόν την υπάρχουσα δομή δικτύου σε κάθε δρόμο», δήλωσε ο Peter Lautz, ο επικεφαλής της εταιρείας κοινής ωφελείας Stadtwerke Wiesbaden Netz.
Πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, πόλεις σε όλη τη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν αθλητικούς χώρους και εκθεσιακούς χώρους ως «χώρους προθέρμανσης» για να βοηθήσουν τους παγωμένους πολίτες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πράσινου Κόμματος Winfried Kretschmann προκάλεσε διαμάχη νωρίτερα φέτος προτείνοντας στους Γερμανούς να χρησιμοποιούν πετσέτες αντί να κάνουν ντους, καθώς και να αγοράζουν ακριβά συστήματα οικολογικής θέρμανσης που δεν είναι οικονομικά προσιτά για τον μέσο άνθρωπο.

Η ΕΕ απορρίπτει την ιταλική πρόταση: Αδικαιολόγητα τα υποχρεωτικά test Covid-19 για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα

H εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.
Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά.
Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.
Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.
Το αιφνιδιαστικό τέλος της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα και η επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό, σημειώνεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης