Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επίπεδα προ πολέμου επέστρεψε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Στα 83 ευρώ το TTF

Σε επίπεδα προ πολέμου επέστρεψε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Στα 83 ευρώ το TTF
Στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την εποχή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα στο ολλανδικό TTF, το συμβόλαιο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωσαν βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες για να φτάσουν κάτω από τα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο - πριν από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Από το πρωί της Πέμπτης, το TTF διαπραγματευόταν γύρω στα 81,5 ευρώ.
Στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh, καθώς η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές ενέργειας ως «όπλο» προς την υπόλοιπη ήπειρο ως απάντηση στις τιμωρητικές κυρώσεις της ΕΕ.
Η εκτόξευση των τιμών εκτίναξε στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδότησε κρίση κόστους ζωής σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, σημειώνει το CNBC.
Ωστόσο, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και επέτρεψε στην ήπειρο να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο μετά από μειώσεις κατά τη διάρκεια αρκετών ψυχρών εισβολών τους τελευταίους μήνες.
Η Goldman Sachs προέβλεψε τον Νοέμβριο μια απότομη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, καθώς τα έθνη κέρδισαν προσωρινά το πάνω χέρι σε θέματα εφοδιασμού.
"Κατά κανόνα, μια άνοδος ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh μεταβάλλει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης - στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 - κατά ένα ποσό ίσο με σχεδόν 3% του ΑΕΠ από τη στιγμή που τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές πρέπει να επωμιστούν το πλήρες κόστος της μεταβολής των τιμών του φυσικού αερίου", εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding σε σημείωμά του τον περασμένο μήνα.

TTF.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης