Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 2% στο πετρέλαιο - Η Κίνα απειλεί τη ζήτηση

«Βουτιά» 2% στο πετρέλαιο - Η Κίνα απειλεί τη ζήτηση
Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα εξασθένισε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων
Σχετικά Άρθρα
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα εξασθένισε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent για τον Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 79 σεντς ή 1,63% στα 82,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 80 σεντς ή 1,9% στα 77,8 δολάρια το βαρέλι.
Η κλίμακα της τελευταίας επιδημίας και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία ώθησαν ορισμένες χώρες να θεσπίσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες, ακόμη και όταν η Κίνα άρχισε να διαλύει το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς αποκλεισμών και δοκιμών του COVID.
"Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την κατάσταση με τον ιό στην Κίνα έχει προκαλέσει ορισμένους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κάποιο μειωτικό για την προηγούμενη αισιοδοξία", δήλωσε ο Jun Rong Yeap, στρατηγικός αναλυτής στην IG.
"Οδεύοντας προς το 2023, υπάρχουν πιθανότητες οι τιμές του πετρελαίου να ανακάμψουν, αλλά αυτό θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ρυθμό της επαναλειτουργίας της Κίνας και από το αν οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν τιμολογήσει τους κινδύνους ανάπτυξης ως αντιστάθμισμα στις αυστηρότερες πολιτικές της κεντρικής τράπεζας", πρόσθεσε.

Το βλέμμα στη Fed

Οι αγορές πετρελαίου επηρεάστηκαν επίσης από τις προσδοκίες για μια ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών σε μια σφιχτή αγορά εργασίας.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Αυτό συγκρινόταν με τις εκτιμήσεις για μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία στοιχεία της στις 10:30 π.μ. EST (1530 GMT) την Πέμπτη.
Επίσης, επιβαρύνοντας τις τιμές, ο διαχειριστής του αγωγού TC Energy δήλωσε ότι εργάζεται για την επανεκκίνηση του τμήματος του αγωγού Keystone που έκλεισε μετά από διαρροή αυτό το μήνα. Ωστόσο, αυτό έρχεται καθώς το πάγωμα της Αρκτικής έχει αναγκάσει ορισμένες εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου να τεθούν εκτός λειτουργίας, υποστηρίζοντας τις προμήθειες αργού.
Τα διυλιστήρια πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους, αλλά μέρος της ανάκαμψης αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τον Ιανουάριο.
Οι αγορές, ωστόσο, άντλησαν κάποια στήριξη από την απαγόρευση του Ρώσου προέδρου Putin να απαγορεύσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες σε έθνη που συμμορφώνονται με ένα δυτικό ανώτατο όριο τιμών.
Η Γερμανία δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν έχει "καμία πρακτική σημασία", καθώς η χώρα εργάζεται από την άνοιξη για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης