Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκρήξεις στο Κίεβο, επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας – Βροχή από 120 ρωσικούς πυραύλους

Εκρήξεις στο Κίεβο, επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας – Βροχή από 120 ρωσικούς πυραύλους
Πυραυλικά χτυπήματα σε Οδησσό, Kharkiv, Zhytomyr, Lviv, νέες διακοπές ρεύματος
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου αλλά και επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, όπως στην Οδησσό, στο Zhytomir, στο Kharkiv, στο Nykolaev ακόμα και στη δυτική περιφέρεια της Lviv, καταγράφονται από νωρίς σήμερα Πέμπτη 29/12 το πρωί, με τις σειρήνες να ηχούν για τουλάχιστον 5 ώρες - ένας από τους μεγαλύτερους σε χρονική διάρκεια συναγερμούς -  σε όλη την Ουκρανία.
Η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις μαζικότερες πυραυλικές της επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου με τον Mykhailo Podolyak, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, να υποστηρίζει πως εκτοξεύτηκαν πάνω από 120 ρωσικοί πύραυλοι, αν και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως κατάφερε να καταρρίψει 54 από τους 69 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία από νωρίς σήμερα 29/12 το πρωί.
Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από Ουκρανούς αξιωματούχους αναφέρουν πως πολλοί από αυτούς τους πυραύλους (πρόκειται για drones - καμικάζι) εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba έκανε λόγο για βαρβαρότητα που ξεπερνάει κάθε λογική.

Εκρήξεις παντού

Όπως μεταδίδουν διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου ενώ ο δήμαρχος του Kharkiv, Ihor Terekhov έκανε λόγο για μια σειρά εκρήξεων στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Terekhov, ακόμα είναι άγνωστο τι είδους στόχοι χτυπήθηκαν, και αν υπάρχουν νεκροί από αυτές τις επιθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως εκρήξεις αναφέρονται ακόμα και στην επαρχία του Lviv στη δυτική Ουκρανία ενώ γίνεται λόγος και για «χτυπήματα» σε Οδησσό, Dnipropetrovsk, Zhytomyr, Nykolaev.
Σε ανάρτηση του ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Oleksiy Kuleba κάλεσε τους πολίτες να μεταβούν σε ασφαλή σημεία και σε καταφύγια.

Χωρίς ρεύμα το 40% του Κιέβου

Λόγω των σημερινών πυραυλικών επιθέσεων, το 40% των κατοικιών του Κιέβου έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε ανάρτηση του ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko υποστηρίζει πως ήδη γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επισημαίνει πως υπάρχει κανονικά παροχή νερού και θέρμανσης.
Την ίδια στιγμή, σε Οδησσό και Dnipropetrovsk οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Οδησσού, Maksym Marchenko, η αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει 21 ρωσικούς πυραύλους.
Θραύσματα από ρωσικό πύραυλο έπεσαν σε πολυκατοικία, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματίες ή θύματα, αν και αναφέρθηκαν καταστροφές σε ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι τρομοκράτες εξαπέλυσαν μια από τις πιο μαζικές πυραυλικές τους επιθέσεις

Για μια από τις πλέον μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφερόμενο στα σημερινά μαζικά «χτυπήματα» με πάνω από 120 πυραύλους.
«Οι Ρώσοι τρομοκράτες «κράτησαν» μια από τις πιο μαζικές πυραυλικές τους επιθέσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής, για τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.
Ονειρεύονται ότι οι Ουκρανοί θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στο σκοτάδι και στο κρύο.
Αλλά δεν μπορούν να νικήσουν τον ουκρανικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Από την πλευρά της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έκανε λόγο για «μαζικά» ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα το πρωί σε πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο.
«Ο εχθρός επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύει από αεροπλάνα και πλοία» αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Περιμένουμε και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις από τη Ρωσία

Στη νέα αυτή επίθεση αναφέρθηκε ο Mykhailo Podolyak σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 120 πυραύλους κατά της Ουκρανίας, με σκοπό, όπως λέει, να καταστραφούν κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσουν μαζικά πολίτες.
Ειρωνευόμενος μάλιστα τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία ειρήνης, ο Podolyak ανέφερε ότι «περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τους «ειρηνευτές» για την «ειρηνική διευθέτηση», για τις «εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία» και για ανεπιθύμητο των προκλήσεων».

Το τελεσίγραφο Lavrov

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται ύστερα από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Ρωσία για τη διευθέτηση της κρίσης, διαφορετικά όπως είχε πει, τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει ο ρωσικός στρατός.

Κρεμλίνο: Κανένα σχέδιο ειρήνης

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία εάν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα νέα ρωσικά εδάφη υποστηρίζει το Κρεμλίνο, απαντώντας στα σενάρια που διαρρέουν σχετικά με την πρόθεση του Κιέβου να προχωρήσει σε μια διεθνή Σύνοδο Κορυφής ειρήνης στα τέλη Φεβρουαρίου υπό τον ΟΗΕ.
«Ας αρχίσουμε με το ότι δεν υπάρχει «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Αλλά και πάλι, δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, εάν αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις σημερινές πραγματικότητες που σχετίζονται με το ρωσικό έδαφος και με την είσοδο στη Ρωσική τεσσάρων νέων επαρχιών» υπογράμμισε ο Peskov.
Όπως είπε, «κανένα σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη αυτή τη νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι ειρηνικό».
Ο Peskov αναφέρεται στην προσάρτηση των επαρχιών της Kherson, της Zaporizhia, του Luhansk και του Donetsk, οι οποίες μετά τα δημοψηφίσματα που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο - δεν τα αναγνωρίζει ούτε η Ουκρανία ούτε η διεθνής κοινότητα - θεωρούνται από τη Μόσχα ως ρωσικό έδαφος.
Από την πλευρά του το Κίεβο υποστηρίζει ότι δεν τίθεται καν υπό συζήτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, η οποιαδήποτε παραδοχή απώλειας ουκρανικού εδάφους και για αυτό άλλωστε στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Zelensky ζητείται η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων του Zelensky

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που φέρεται να έχει συζητήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Joe Biden, προβλέπει τα εξής:

1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Zaporizhia, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
4. Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και αποκατάσταση από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για τον οποίο ο Zelensky έχει πει ότι «δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις».
6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία
8. Πρόληψη της καταστροφής του οικοσύστηματος, ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και στην αποκατάσταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
9. Αποτροπή κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης