Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βήματα αποκλιμάκωσης στο Κόσοβο – Η Σερβία κατήργησε την κατάσταση υψηλού συναγερμού για τα στρατεύματα

Βήματα αποκλιμάκωσης στο Κόσοβο – Η Σερβία κατήργησε την κατάσταση υψηλού συναγερμού για τα στρατεύματα
Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο υποστήριξε ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic
Σχετικά Άρθρα
Ύστερα από τέσσερα 24ωρα έντασης που έφεραν σε ύψιστο συναγερμό και σε ετοιμότητα μάχης τόσο το σερβικό στρατό όσο και τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου, τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης αναμένονται από σήμερα Πέμπτη 29/12 καθώς όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic, ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο θα αρχίσει να απομακρύνει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει σε πολλές οδικές αρτηρίες.
Ο Vucic υποστήριξε ότι κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων που είχε με Σέρβους πολίτες στο Κόσοβο αποφασίστηκε να αρχίσει από σήμερα η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, αν και υποστήριξε ότι είναι μια μακρά διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

Η Σερβία κατήργησε την κατάσταση υψηλού συναγερμού για τα στρατεύματα

Η Σερβία κατάργησε την Πέμπτη 28/12 την κατάσταση υψηλού συναγερμού για τα στρατεύματά της που είχε εισαγάγει πριν από τρεις ημέρες λόγω των εντάσεων στο Κόσοβο, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Η κίνηση αυτή έγινε αφού οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο συμφώνησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα χαλαρώνοντας τις εντάσεις που είχαν θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες μεσολαβούν στις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Μιλάμε με μη αμερόληπτα κράτη

«Έπρεπε να πάμε σε συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης με τα κράτη της Δύσης, τα οποία είναι με το μέρος του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου.
Δεν μιλάμε με αμερόληπτους ανθρώπους.
Είναι εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βομβάρδισαν αυτήν την χώρα, που την κατέστρεψαν.
Ωστόσο, μιλάμε μαζί τους επειδή έχουν τις δυνάμεις τους στο Κόσοβο» υποστήριξε ο Vucic, επισημαίνοντας πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα, δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές δίωξης.

Ευγνωμοσύνη στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή ο Vucic έσπευσε να ευχαριστήσει τη Ρωσία για την πολιτική της στήριξη όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
«Θα ευχαριστήσω τη Ρωσία άπειρες φορές για τη στήριξη της.
Την ευχαριστώ για την πολιτική της στήριξη.
Ευχαριστώ την Κίνα και την Ινδία.
Είμαι ευγνώμων σε όλους τους» είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Απομάκρυνση οδοφραγμάτων

Κατόπιν των διπλωματικών παρεμβάσεων και των πιέσεων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ έτσι ώστε τα δύο μέρη να δείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση τη στιγμή που έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα συνοριακά σημεία διέλευση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, οι Σέρβοι πολίτες στο βόρειο Κόσοβο θα αρχίσουν να απομακρύνουν από σήμερα και ύστερα από 19 ημέρες όλα τα οδοφράγματα.
6_1.jpg

Το χρονικό

Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να καταλαμβάνουν κτίρια της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στα βόρεια τμήματα ενόψει των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18/12 σε σερβικής πλειοψηφίας δήμους μετά τη μαζική παραίτηση Σέρβων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων δημόσιων λειτουργών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Πρίστινα - που πλέον έχουν ανασταλεί - να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο του 2023 σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση.
Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 350 Κοσοβάροι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσόβου χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και απέκλεισαν το βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Dejan Pantic, έναν Σέρβο πρώην αστυνομικό που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.
Ως απάντηση ο σερβικός πληθυσμός ξεκίνησε μαζικές διαμαρτυρίες, στήνοντας οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους σε αρκετούς οικισμούς.
7_3.JPG
Πηγή εντάσεων εδώ και 20 χρόνια

Σημειώνεται πως δικαστήριο αποφάσισε ο Σέρβος πρώην αστυνομικός να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας την οργή του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti.
«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε» ανέφερε ο Kurti.
Το Κόσοβο αποτελεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια μια από τις μεγαλύτερες εστίες έντασης στα Βαλκάνια.
Το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης έχει υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία δεν αναγνωρίζει η Σερβία αλλά και άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, η οποία εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στον ΟΗΕ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης