Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lacalle (οικονομολόγος): Η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει «μια 10ετία πολύ υποτονικής ανάπτυξης»

Lacalle (οικονομολόγος): Η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει «μια 10ετία πολύ υποτονικής ανάπτυξης»
Η χαμηλή ανάπτυξη θα συνοδεύεται μάλιστα από υψηλό πληθωρισμό, πρόσθεσε ο Lacalle.
Σχετικά Άρθρα
H παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει μια δεκαετία υποτονικής ανάπτυξης, υποστηρίζει ο Daniel Lacalle, συγγραφέας και επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion.
Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται από ένα πλήθος κραδασμών - από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας έως την επίμονη πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid της Κίνας - οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη και έχουν εξασθενήσει την οικονομική δραστηριότητα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τώρα ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 6% το 2021 σε 3,2% το 2022 και σε 2,7% το 2023.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2023 θα έχει τη πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2001, με την εξαίρεση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οξείας φάσης της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 4,7% το 2021 σε 8,8% φέτος προτού υποχωρήσει στο 6,5% το 2023 και στο 4,1% έως το 2024, παραμένοντας πάνω από τα επίπεδα - στόχους που έχουν θέσει πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Αλλάζει το παιχνίδι το άνοιγμα της Κίνας

Η Κίνα πρόσφερε κάποια παρηγοριά στους οικονομολόγους και τους παράγοντες των αγορών, όταν ανήγγειλε επίσημα το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου — που συμβολίζει το τέλος της σκληρής πολιτικής μηδενικής ανοχής απέναντι στον Covid  μιας ολόκληρης τριετίας.
Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο Lacalle είπε ότι η δυνατότητα πλήρους επαναλειτουργίας της κινεζικής οικονομίας ήταν «το μεγαλύτερο θετικό» που θα μπορούσαν να περιμένουν οι αγορές εν όψει της νέας χρονιάς.
«Είχαμε μια πολύ σκοτεινή εικόνα για την κινεζική οικονομία, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ανάπτυξη του υπόλοιπου κόσμου, αλλά ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής», είπε ο Lacalle.
«Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα δώσει σίγουρα μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, αλλά επίσης — και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας—  θα βοηθήσει επίσης τους Γερμανούς εξαγωγείς, τους Γάλλους εξαγωγείς που έχουν πιεστεί πολύ από το lockdown και την υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους στην Κίνα».

Τυχεροί όσοι θα έχουν ανάπτυξη 1%

Ωστόσο, ο Lacalle θεωρεί ότι ακόμη και το πλήρες άνοιγμα της κινέζικης οικονομίας δεν θα φέρει τα επίπεδα ανάπτυξης κοντά στο σημείο που ήταν τα χρόνια πριν από την πανδημία αλλά αυτό θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να γίνει.
«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα περάσουμε μια δεκαετία πολύ, πολύ πενιχρής ανάπτυξης, στην οποία οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι πολύ τυχερές αν καταφέρνουν να έχουν ανάπτυξη 1% ετησίως και το χειρότερο είναι ότι θα έχουμε οριακή ή και καθόλου ανάπτυξη με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», είπε ο Lacalle.
«Νομίζω ότι ζούμε την αντίδραση των μεγάλων πακέτων τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν το 2020 και το 2021 και δεν έχουν προσφέρει το είδος της ανάπτυξης που περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι».
Ωστόσο, παρά τις ζοφερές προοπτικές, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρίση στον ορίζοντα.
«Πιστεύω ότι οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν το τρέχον περιβάλλον στο οποίο η ανάπτυξη θα είναι παγκοσμίως πολύ χαμηλή, αλλά είναι κι ένα περιβάλλον που δείχνει ότι μπορεί να αποφύγει μια χρηματοπιστωτική κρίση. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, είναι σίγουρα θετικό» κατέληξε ο Lacalle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης