Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος θα αρχίσει τον πρώτο μεγάλο πόλεμο το 2023 – Οι υποψήφιοι πολλοί αλλά ένα είναι το πιθανότερο σημείο καταστροφικής σύγκρουσης

Ποιος θα αρχίσει τον πρώτο μεγάλο πόλεμο το 2023 – Οι υποψήφιοι πολλοί αλλά ένα είναι το πιθανότερο σημείο καταστροφικής σύγκρουσης
Τις τελευταίες ημέρες, προτείνονται αρκετοί υποψήφιοι για την έναρξη ενός μεγάλου πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Οι εντάσεις αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη και οι παγκόσμιες συγκρούσεις θα είναι μια από τις μεγάλες τάσεις που θα παρακολουθήσουμε όλοι το 2023.
Και αυτό είναι εξαιρετικά ατυχές, γιατί οι περισσότερες παγκόσμιες συγκρούσεις θα είναι καταστροφικές για όλους.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μία χρονιά ειρήνης αλλά όπως φαίνεται οι πόλεμοι είναι αναπόφευκτοι.
Το θέμα είναι που θα εκραγεί πρώτα.
Τις τελευταίες ημέρες, προτείνονται αρκετοί υποψήφιοι.

Θα είναι η Σερβία;

Τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο τεταμένα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου από τότε που ο Bill Clinton ήταν πρόεδρος.
Υπήρξαν αρκετά ανησυχητικά περιστατικά τον περασμένο μήνα και τώρα αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας μόλις ανέβασε το επίπεδο συναγερμού του στρατού του στο «υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας μάχης»…
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στη συμπλήρωση ενός έτους ένα άλλο ευρωπαϊκό σημείο ανάφλεξης κινδυνεύει να αναζωπυρώσει έναν δεύτερο πόλεμο στην Ευρώπη.
Το Κοσσυφοπέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο του τελευταίου πολέμου στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '90 και οι εντάσεις εκεί δεν έχουν ποτέ εκτονωθεί πλήρως.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic έθεσε αυτή την εβδομάδα τον στρατό του στο «υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας» για να προστατεύσει τις σερβικές περιοχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που όπως λέει απειλούνται από την τοπική κυβέρνηση.
Ο Vucic υποστηρίζει ότι ο στρατός του «θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τον λαό μας και να διατηρήσει τη Σερβία εδαφικά κυρίαρχη».
Αλλά δεν φαίνεται ότι η Σερβία θα είναι πρώτη.
Οι μεγάλες δυνάμεις της δυτικής Ευρώπης επιθυμούν απεγνωσμένα να αποφύγουν έναν δεύτερο πόλεμο στην αυλή τους, και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να φαίνονται ανοιχτές σε μια διπλωματική λύση.

Θα είναι η Βόρεια Κορέα;


Μόλις πριν από λίγα χρόνια, τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλύτερα με τη Βόρεια Κορέα.
Αλλά τώρα με τον Joe Biden στον Λευκό Οίκο, κάθε ελπίδα για διαρκή ειρήνη έχει φύγει οριστικά.
Οι Βορειοκορεάτες γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και αυτή την εβδομάδα έστειλαν ένα drone σχεδόν μέχρι τη Σεούλ.
Σε απάντηση, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε πτητικά μέσα «παρακολούθησης» στη Βόρεια Κορέα…
Ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές, απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη και πέταξε μέσα παρακολούθησης στα βαριά οχυρωμένα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα (26/12/2022), αφού βορειοκορεατικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Βόρεια Κορέα να περνούν τα σύνορα και ένα ταξίδεψε μέχρι το βόρειο τμήμα της Σεούλ, που απέχει περίπου μία ώρα οδικώς, δήλωσε ο Γενικός Επιτελείς της Νότιας Κορέας.
Φαίνεται ότι οι Βορειοκορεάτες προσπαθούσαν να διερευνήσουν την άμυνα της Νότιας Κορέας.
Εάν αυτό συνεχιστεί, η Νότια Κορέα υπόσχεται να «ανταποκριθεί πλήρως και αποφασιστικά»…
«Ο στρατός μας θα απαντήσει αποφασιστικά σε αυτού του είδους τη βορειοκορεατική προκλητικότητα», δήλωσε ο υποστράτηγος Lee Seung-o εκπρόσωπος του Μικτού Επιτελείου της Νότιας Κορέας, σε συνέντευξη Τύπου.
Οι εντάσεις κατά μήκος των στρατιωτικοποιημένων συνόρων έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικών και άλλων πυραύλων φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους που εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα προς την Ιαπωνία.
Καθώς απομένουν λίγα 24ωρα για το 2022, οι αναλυτές έχουν παρακολουθήσει πάνω από 90 πυραύλους να εκτοξεύονται φέτος.
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο είναι οι υψηλότερες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος μεγάλος πόλεμος που θα ξεσπάσει το 2023.
Η Βόρεια Κορέα δεν θα εξετάσει σοβαρά μια εισβολή στη Νότια έως ότου η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Θα είναι η Κίνα;

Πριν από χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πήγαιναν τελικά σε πόλεμο.
Αλλά τώρα «το ζήτημα της Ταϊβάν» έχει αλλάξει τα πάντα.
Αυτή την εβδομάδα, οι Κινέζοι «έστειλαν 71 αεροσκάφη και επτά πλοία προς την Ταϊβάν» σε μόνο ένα 24ωρο σε μία επίδειξη δύναμης προς το νησί, αφού το Πεκίνο εξέφρασε την οργή του για την εξοπλιστική ενίσχυση των ΗΠΑ στην Ταιπέι.
Η στρατιωτική παρενόχληση της Κίνας κατά της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός στέλνει αεροπλάνα ή πλοία προς το νησί σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Όταν η Κίνα τελικά εισβάλει στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βρεθούν αμέσως σε κατάσταση πολέμου.
Και μόλις συμβεί αυτό, η ροή αγαθών από την Κίνα προς τη Δύση θα τερματιστεί αμέσως.
Ωστόσο και αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ακόμη.
Υπάρχει μία άλλη μεγάλη σύγκρουση που είναι πιθανό να ξεσπάσει ακόμη νωρίτερα.

Θα είναι το Ιράν;

Επί χρόνια, ο Benjamin Netanyahu δεσμευόταν ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα επέτρεπε στους Ιρανούς να κατασκευάσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα.
Λοιπόν, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ισχυρίζεται ότι οι Ιρανοί βρίσκονται τώρα «ένα τεχνικό βήμα» από τον εμπλουτισμό ουρανίου οπλικής ποιότητας.
Οπότε τίθεται θέμα για τον Netanyahu .
Είτε αναλαμβάνει στρατιωτική δράση είτε ζει με ένα πυρηνικό Ιράν.
Φυσικά, εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν, οι Ιρανοί θα αντεπιτεθούν εξαιρετικά σκληρά.
Στην πραγματικότητα, οι Ιρανοί απείλησαν να ισοπεδώσουν το Τελ Αβίβ αν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί…
Μόλις ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, θα είναι απίστευτα καταστροφικός.
Αλλά δεν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει με τον τρόπο που περιμένουν οι περισσότεροι.

Ουκρανία και δεύτερος πολεμικός γύρος

Τη Δευτέρα (26/12/2022), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov εξέδωσε μια δήλωση την οποία ορισμένες πηγές μέσων ενημέρωσης περιγράφουν ως «τελεσίγραφο»…
«Οι προτάσεις μας για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το καθεστώς, εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από εκεί, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι πολύ γνωστές στον εχθρό», ανέφερε ο Lavrov.
«Το θέμα είναι απλό: Εκπληρώστε τις προτάσεις μας για το καλό σας. Διαφορετικά, το θέμα θα διευθετηθεί από τον ρωσικό στρατό».
Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσης αινιγματικές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.
Προσπαθούν να δώσουν στη διπλωματία μια τελευταία ευκαιρία πριν οδηγήσουν αυτόν τον πόλεμο σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή;
Διότι αν οι Ρώσοι εξαπολύσουν άλλη μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία από τον Βορρά, δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να μεταφέρουν περισσότερα στρατιωτικά μέσα σε θέση για μια τέτοια εκστρατεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, εάν ο Vladimir Putin τραβήξει τη σκανδάλη, δεν θα υπάρχει ελπίδα για ειρηνική λύση.
Η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της ως το τελευταίο προπύργιο των χριστιανικών παραδόσεων και των ηθικών αξιών απέναντι σε μία πλήρως διεφθαρμένη Δύση, όπως θα διαπιστώσει κάποιος παρακολουθώντας το κάτωθι βίντεο:

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Biden και η δυτικοευρωπαϊκή ελίτ θεωρούν τους εαυτούς τους «τα καλά παιδιά» και πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πρέπει να συντριβούν πάση θυσία.
Δυστυχώς σε αυτή τη συγκυρία η κλιμάκωση της έντασης μας φέρνει στο χείλος ενός παγκόσμιου πολέμου κατακλυσμικών διαστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης