Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια οικονομία σε 5+1 γραφήματα από το ΔΝΤ - Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού

Η παγκόσμια οικονομία σε 5+1 γραφήματα από το ΔΝΤ - Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού
Το ΔΝΤ παρουσιάζει 5+1 γραφήματα όπου απεικονίζονται οι επιπτώσεις του πολέμου και του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία
Αποκαλυπτικά είναι γραφήματα που δημοσιεύει το ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της διεθνούς οικονομίας και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Ειδικότερα το ΔΝΤ, αναφερόμενο στο 2022, κάνει λόγο για μια «ταραχώδη χρονιά». Κι αυτό διότι, οι καλύτερες από το αναμενόμενο προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μετατράπηκαν γρήγορα σε ανησυχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, ιδίως για τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβάρυνε την ανάπτυξη και τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ παρουσιάζει 5+1 γραφήματα όπου απεικονίζονται οι επιπτώσεις του πολέμου και του πληθωρισμού στην διεθνή οικονομία.

Ο δείκτης Παγκόσμιας Αβεβαιότητας

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελισσόταν, ο δείκτης Παγκόσμιας Αβεβαιότητας αυξήθηκε κατακόρυφα. Πρόκειται για μια τριμηνιαία μέτρηση σε 143 χώρες, και το γράφημα του Απριλίου υπογράμμισε τις διευρυνόμενες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Εκ τότε, ο δείκτης ομαλοποιήθηκε, αλλά παραμένει αυξημένος.
DNT.JPG
Δείκτης κοινωνικής αναταραχής

Έπειτα από μια παύση στις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, ο κόσμος επέστρεψε στους δρόμους. Το γράφημα του ΔΝΤ από τον Μάιο έδειξε την αύξηση των αναταραχών και παρουσίασε τις οικονομικές επιπτώσεις τους. Παρά τα διάφορα αξιοσημείωτα πρόσφατα γεγονότα, ο δείκτης έκτοτε έχει μειωθεί και παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
DNT1.JPG
Ο κύκλος νομισματικής πολιτικής

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες, οι κεντρικές τράπεζες στράφηκαν προς υψηλότερα επιτόκια. Το γράφημα του ΔΝΤ από τον Αύγουστο έδειξε τον όλο και πιο συγχρονισμένο κύκλο νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, πολλές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να αυξάνουν τα επιτόκια.
DNT2.JPG
Οικονομικές προβλέψεις

Εν μέσω ιστορικών προκλήσεων, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη έχουν υποβαθμιστεί. Στο παρακάτω διάγραμμα περιλαμβάνονται όλες τις οικονομικές προβλέψεις του Οκτωβρίου, δείχνοντας την ευρεία επιβράδυνση. Το επόμενο World Economic Outlook θα παρέχει επικαιροποιημένες προβλέψεις τον Ιανουάριο.
DNT4.JPG
DNT_5.JPG
Δείκτες μεταποίησης και αγορών

Ένα άλλο διάγραμμα τον Νοέμβριο έδειξε τη σταθερή επιδείνωση των μετρήσεων που βασίζονται σε έρευνες για τη δυναμική της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες για ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πτωτική τάση παραμένει γενικά ανέπαφη στο τέλος του 2022.
DNT6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης