Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κανένα σχέδιο ειρήνης εάν η Ουκρανία δεν αναγνωρίσει την απώλεια εδαφών - Τι προτείνει ο Zelensky

Ρωσία: Κανένα σχέδιο ειρήνης εάν η Ουκρανία δεν αναγνωρίσει την απώλεια εδαφών - Τι προτείνει ο Zelensky
Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο εάν δεν λαμβάνει υπόψη την προσάρτηση των τεσσάρων νέων επαρχιών είπε ο Peskov
Σχετικά Άρθρα
Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία εάν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα νέα ρωσικά εδάφη υποστηρίζει το Κρεμλίνο, απαντώντας στα σενάρια που διαρρέουν σχετικά με την πρόθεση του Κιέβου να προχωρήσει σε μια διεθνή Σύνοδο Κορυφής ειρήνης στα τέλη Φεβρουαρίου υπό τον ΟΗΕ.
«Ας αρχίσουμε με το ότι δεν υπάρχει «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Αλλά και πάλι, δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, εάν αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις σημερινές πραγματικότητες που σχετίζονται με το ρωσικό έδαφος και με την είσοδο στη Ρωσική τεσσάρων νέων επαρχιών» υπογράμμισε ο Peskov.
Όπως είπε, «κανένα σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη αυτή τη νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι ειρηνικό».
Ο Peskov αναφέρεται στην προσάρτηση των επαρχιών της Kherson, της Zaporizhia, του Luhansk και του Donetsk, οι οποίες μετά τα δημοψηφίσματα που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο - δεν τα αναγνωρίζει ούτε η Ουκρανία ούτε η διεθνής κοινότητα - θεωρούνται από τη Μόσχα ως ρωσικό έδαφος.
Από την πλευρά του το Κίεβο υποστηρίζει ότι δεν τίθεται καν υπό συζήτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, η οποιαδήποτε παραδοχή απώλειας ουκρανικού εδάφους και για αυτό άλλωστε στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Zelensky ζητείται η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων του Zelensky

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που φέρεται να έχει συζητήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Joe Biden, προβλέπει τα εξής:

1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Zaporizhia, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
4. Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και αποκατάσταση από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για τον οποίο ο Zelensky έχει πει ότι «δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις».
6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία
8. Πρόληψη της καταστροφής του οικοσύστηματος, ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και στην αποκατάσταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
9. Αποτροπή κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αντιδράσεις

Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συζητήσει η Ρωσία, η οποία βάσει αυτού του κειμένου θα πρέπει να συναινέσει στο να αφήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει ο στρατός της, να αποδεχθεί τη σύσταση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη της για εγκλήματα πολέμου καθώς και να αποδεχθεί τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην οικονομία της.
Αλλά και οι ΗΠΑ, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Biden με τον Zelensky, μπορεί να υποστήριξαν πως συμμερίζονται την ίδια θέση με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της ειρήνης, αλλά δεν έγινε κάποιο σχόλιο για το σχέδιο των 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου.
Ακόμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres υποστήριξε ότι οι πιθανότητες για μια ειρηνευτική συμφωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πολύ μικρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης