Διεθνή

Παραλογισμός Δύσης: Επέκρινε τη zero covid της Κίνας, τώρα λαμβάνει μέτρα λόγω φόβου για μεταλλάξεις

Παραλογισμός Δύσης: Επέκρινε τη zero covid της Κίνας, τώρα λαμβάνει μέτρα λόγω φόβου για μεταλλάξεις
Ολοένα και περισσότερα δυτικά κράτη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στους Κινέζους ταξιδιώτες
Σχετικά Άρθρα
Αν και μέχρι πρότινος η Δύση κατηγορούσε την Κίνα για την αυστηρή πολιτική της απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, τώρα και μετά την απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει στο «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και της κοινωνίας και να άρει τους περισσότερους περιορισμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ένα εκρηκτικό κύμα κρουσμάτων, είναι εκείνη που αρχίζει να λαμβάνει μέτρα κατά των Κινέζων υπό τον φόβο νέων μεταλλάξεων.
Ήδη ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Μαλαισία, Ιταλία λαμβάνουν ή προσανατολίζονται να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, με τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν με ανησυχία το πώς η κινητικότητα των Κινέζων τουριστών μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια πορεία της επιδημίας και εάν αυτή θα προκαλέσει νέες μεταλλάξεις.

Καραντίνα τέλος

Η απόφαση μάλιστα της Κίνας να άρει από τις 8 Ιανουαρίου του 2023 τα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα των 8 ημερών που επέβαλε στις αφίξεις ξένων πολιτών, είναι ένα βήμα που θεωρείται πως θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των παγκόσμιων μεταφορών και ταξιδιών.
Οι περιορισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι Κινέζοι να μην μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κάτι που με τη σειρά του μείωσε δραματικά και τον αριθμό των ξένων που επισκέπτονταν την Κίνα για εργασία και σπουδές.

Ανησυχία από έλλειψη διαφανών στοιχείων

Οι ανησυχίες της Δύσης εστιάζουν στην έλλειψη διαφανών και δεδομένων από το Πεκίνο όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα.
Ήδη πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι λόγω της έλλειψης των στοιχείων αυτών, κανείς δεν ξέρει τι είδους μεταλλάξεις κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην κινεζική επικράτεια και εάν αυτές οι παραλλάξεις είναι διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζουν τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid.
Το απότομο «άνοιγμα» της κινεζικής κοινωνίας και οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, με ορισμένες περιοχές να καταγράφουν ακόμα και ένα εκατομμύριο κρούσματα την ημέρα, αν και οι κινεζικές αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικές, επισημαίνοντας πως οι θάνατοι είναι ελάχιστοι.
Αυτά τα στοιχεία όμως αμφισβητούν πολλοί στη Δύση, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο η Κίνα να κρύβει τόσο τον αριθμό των θανόντων όσο και των βαριών περιστατικών, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς covid.

Περιοριστικά μέτρα

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα ενώ ήδη Ιαπωνία, Ινδία και Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2, η Μαλαισία έκανε γνωστό πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης ενώ στην Ιταλία, η περιφέρεια της Λομβαρδίας, άρχισε από την περασμένη Δευτέρα 26/12 προαιρετικά τεστ για τον SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από την Κίνα.
Όπως αναφέρεται, διενεργούνται μοριακά τεστ PCR ώστε να εντοπιστούν πιθανές νέες μεταλλάξεις, με τις ιταλικές αρχές να αναφέρουν πως έχουν γίνει 210 τεστ το τελευταίο 48ωρο.

Νέα έκκληση ΠΟΥ

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus κάλεσε την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα της και να κάνει μελέτες προκειμένου να καταλάβει ποιες παραλλάξεις του covid κυκλοφορούν.
«Ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Κίνα με τις αυξανόμενες αναφορές σοβαρών ασθενειών.
Για να γίνει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του κινδύνου, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» επισημαίνει ο Ghebreyesus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης