Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση η Ευρωζώνη όλο το 2023 - Τι προβλέπουν 37 αναλυτές

Σε ύφεση η Ευρωζώνη όλο το 2023 - Τι προβλέπουν 37 αναλυτές
Πολλοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT πέρυσι χαρακτήρισαν τον υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό ως τον σημαντικότερο κίνδυνο
Η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιθανές ενεργειακές ελλείψεις συμπαρασύρουν την παραγωγή και προκαλούν αναστροφή της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times μεταξύ οικονομολόγων.
Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των FT δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η πλειοψηφία προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί σε όλο το επόμενο έτος.
"Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν βασικός κίνδυνος", δήλωσε η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley.
"Πρόσθετες διαταραχές της προσφοράς ή ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και αύξηση των τιμών και πάλι, αναγκάζοντας σε έναν ακόμη γύρο προσαρμογής και καταστροφής της ζήτησης".
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης της, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ήπιο φθινόπωρο επέτρεψε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου να παραμείνουν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα.


Ο κίνδυνος του δελτίου ενέργειας

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι η προοπτική των ενεργειακών δελτίων θα μπορούσε να επιστρέψει το επόμενο έτος, ιδίως εάν ο φετινός χειμώνας είναι ασυνήθιστα ψυχρός, εξαντλώντας τις προμήθειες, ή εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2023.
"Ο κίνδυνος του δελτίου φυσικού αερίου έχει πιθανότατα αποφευχθεί για τον φετινό χειμώνα, αλλά το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα είναι ακόμη ανοιχτό", δήλωσε ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην S&P Global Ratings.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στρεφόμενες προς τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, μαζί με τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι, χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γεμίσουν οι κρίσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα.
"Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου μειώνονται γρήγορα τώρα", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην ING Bank.
"Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μιας κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα.
Επιπλέον, ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος".
Η ύφεση της οικονομίας, σε συνδυασμό με το σημαντικά υψηλότερο κόστος των ενυπόθηκων δανείων σε όλη την Ευρώπη, αναμενόταν επίσης να προκαλέσει απότομη αντιστροφή στην αγορά κατοικίας της περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 και αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού το 2023.

Οι περσινές προβλέψεις

Πολλοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT πέρυσι χαρακτήρισαν τον υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό ως τον σημαντικότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν προέβλεψε την κλίμακα του σοκ των τιμών της ενέργειας που έστειλε τον πληθωρισμό σε επίπεδο ρεκόρ στο μπλοκ.
Κατά μέσο όρο, προέβλεπαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,7% φέτος.
Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε διψήφιο επίπεδο το φθινόπωρο, με την ΕΚΤ να προβλέπει πρόσφατα ότι θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 8,4% για ολόκληρο το τρέχον έτος.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ακόμη και από την υψηλότερη πρόβλεψη που έγινε στην περσινή δημοσκόπηση, η οποία ήταν 4% από τον Nick Bosanquet, καθηγητή πολιτικής υγείας στο Imperial College του Λονδίνου.

Οι αναλυτές ήταν επίσης πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη.
Προέβλεψαν ανάπτυξη λίγο κάτω από το 4% για το 2022, που είναι πολύ πάνω από το 3,4% που προέβλεψε η ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη θα μειωθούν κατά 4,7% το επόμενο έτος.
Η Μαρία Δεμερτζή, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel, δήλωσε ότι οι τιμές των κατοικιών "δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν βρισκόμαστε σε ύφεση και τα επιτόκια αυξηθούν".
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση των FT προέβλεψαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά μόλις 0,01% το επόμενο έτος.
Αυτό είναι πιο απαισιόδοξο από ό,τι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ, οι οποίες προέβλεψαν ότι η οικονομία του μπλοκ θα αναπτυχθεί κατά 0,3% και 0,5% το επόμενο έτος αντίστοιχα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Ο Marcello Messori, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, δήλωσε ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του "υπερβολικού πληθωρισμού" που προκλήθηκε από το σοκ του ενεργειακού εφοδιασμού που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα "οδηγούσε σε σοβαρή ύφεση στην ευρωζώνη".
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν λίγο πάνω από 6% το επόμενο έτος και σχεδόν 2,7% το 2024.
Οι προβλέψεις αυτές είναι χαμηλότερες από εκείνες της ΕΚΤ, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα προέβλεψε ότι η αύξηση των τιμών θα είναι κατά μέσο όρο 6,3% το επόμενο έτος και 3,4% το 2024.

Η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι 4,4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση των FT, η οποία είναι χαμηλότερη από το 5,2% που προβλέπει η ΕΚΤ.
Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από το χαμηλό ρεκόρ της ευρωζώνης του 6,5% τον Οκτώβριο σε 7,1% στο τέλος του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης