Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο - Πρωθυπουργός Σερβίας: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε - Έκκληση για ειρήνη από τον Πατριάρχη

Εκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο - Πρωθυπουργός Σερβίας: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε - Έκκληση για ειρήνη από τον Πατριάρχη
Τα πάντα «κρέμονται από μια κλωστή»
Σχετικά Άρθρα
Κορυφώνεται η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με τη Σερβία, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό και σε ετοιμότητα μάχης.
Ενώ την εύφλεκτη κατάσταση επιεβαιώνουν τα λόγια από τη πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic η οποία δήλωσε την Τρίτη 27/12 ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε επιθέσεις κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ana Brnabic ρωτήθηκε γιατί η σερβική αστυνομία τέθηκε υπό τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου και απάντησε ότι αυτό ήταν μέρος των δραστηριοτήτων για την αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας σε πλήρες επίπεδο. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν κάποιος επιτεθεί στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο», όπως είπε.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί τη Σερβία ότι ενεργεί υπό την επιρροή της Μόσχας για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Πάντως η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς σε τηλεοπτικό σταθμό υπέρ του καθεστώτος σχετικά με υποτιθέμενες σερβικές ένοπλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ένας δημοσιογράφος του N1 ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να σχολιάσει τους ισχυρισμούς που έγιναν στο TV Pink σε ειδική ζωντανή μετάδοση μετά από αναφορές για πυροβολισμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οι καλεσμένοι στην εκπομπή ισχυρίστηκαν ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο.
«Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό αυτή τη στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι η ερώτηση πρέπει να απευθύνεται στους ανθρώπους που έκαναν τους ισχυρισμούς.
«Δεν μίλησα για αυτό, οπότε η ερώτηση δεν απευθύνεται σε εμένα», είπε.

Κλιμακώνεται η ένταση

Ύστερα από ημέρες πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, με πολλούς Σέρβους πολίτες του Κοσόβου να έχουν στήσει οδοφράγματα σε βασικές οδικές αρτηρίες στα βόρεια τμήματα και ύστερα από πληροφορίες – από σερβικά ΜΜΕ - ακόμα και για ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές, Πρίστινα και Βελιγράδι λαμβάνουν αποφάσεις που υποδεικνύουν πως η ένταση κλιμακώνεται και πως τα πάντα «κρέμονται από μια κλωστή».

ΥΠΕΣ Κοσόβου: Η Σερβία -υπό την επιρροή της Ρωσίας- στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Xhelal Svecla δήλωσε από την πλευρά του ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στοχεύει να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα στον βορρά, η οποία έχει στήσει οδοφράγματα μπλοκάροντας δρόμους εδώ και πεςρίπου τρεις εβδομάδες.
"Είναι η Σερβία που, υπό την επιρροή της Ρωσίας, έχει τεθεί σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας και δίνει εντολή για τη δημιουργία νέων οδοφραγμάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν... τους πολίτες σερβικής εθνικότητας που ζουν στο Κόσοβο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Svecla.
Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γείτονα χώρα και δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τη μειονότητά της στο Κόσοβο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic ανέφερε πως η χώρα του  "θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και να αναζητά συμβιβαστικές λύσεις".

Έκκληση για ειρήνη από τον Πατριάρχη


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic επισκέφτηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο. Αφορμή για την επίσκεψη αυτή αποτέλεσε η απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο του Σέρβου Πατριάρχη.
Σημειώνεται ότι εχθές, Δευτέρα, οι συνοριακές αρχές, στην διάβαση ΄΄Μερνταρε΄΄ δεν επέτρεψαν στον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εισέλθει στο Κόσοβο βάση σχετικής απαγόρευσης που εξέδωσε η κυβέρνηση στην Πρίστινα. Σχολιάζοντας το γεγονός ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε:
«Απλώς θα πω ότι το Πατριαρχείο του Πεκίου στο Κόσοβο (σ.σ. αποτελεί την επίσημη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου) είναι για τον λαό μας, για την Εκκλησία μας ό,τι είναι το Βατικανό για τον Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν κάποιος χωρίς λόγο και με κάποιου είδους κωμικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει, απαγόρευε στον Πάπα να εισέλθει στο Βατικανό».
Ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη στο Κόσοβο «ντροπή» που βαραίνει όχι μόνο την Πρίστινα αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν αντέδρασε.
Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Πατριάρχης Πορφύριος απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση για να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθεί η ειρήνη με κάθε κόστος, ζήτησα προσωπικά από τον πρόεδρο, καθώς και από ολόκληρη την κυβέρνηση να κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης , να δώσει ο Θεός να μην υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις, γιατί δεν θα φέρουν σε κανέναν καλό», δήλωσε ο Πατριάρχης των Σέρβων μετά από την συνάντηση του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Παράλληλα ο Σέρβος Πατριάρχης κάλεσε την Πρίστινα αλλά και τις υπερδυνάμεις του πλανήτη να βοηθήσουν για να διατηρηθεί η ειρήνη επισημαίνοντας ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το ύψιστο συμφέρον από όλα τ άλλα συμφέροντα».

Αναφορές για συγκρούσεις

Τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες από σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μάχες και ριπές όπλων ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές σε οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο βόρειο μέρος του Κοσόβου.
Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών, αν και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβο.
Στο βόρειο Κόσοβο ζει πάνω από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που οι σειρήνες ξεκινούν να ηχούν στο Κόσοβο:



Το αίτημα της Σερβίας

Με τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων να ελλοχεύει ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic, χρησιμοποίησε το δικαίωμά του βάσει ψηφίσματος του ΟΗΕ για να ζητήσει από το ΝΑΤΟ άδεια να στείλει 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των σερβικών κοινοτήτων.
Το αίτημα της Σερβίας είναι το πρώτο μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, και δεν αναμένεται να εγκριθεί, όπως άλλωστε εκτιμά και ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος.
Υπάρχει ωστόσο η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια μονομερή απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσόβου, τη μερική ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Σερβία.

Επικοινωνία Δένδια 

Λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί 27/12 με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα.
Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την Πρέσβυ, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης