Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλματώδης ανάπτυξη για την τουρκική αμυντική βιομηχανία το 2022 - Χρονιά ρεκόρ, ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολ. οι εξαγωγές

Αλματώδης ανάπτυξη για την τουρκική αμυντική βιομηχανία το 2022 - Χρονιά ρεκόρ, ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολ. οι εξαγωγές
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Αρχής Αμυντικών Βιομηχανιών, που συνδέεται με την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ismail Demir, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις φέτος και ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό
Το 2022 ήταν ιδιαίτερα καρποφόρο για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Ειδικότερα, η Άγκυρα έκανε μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια χαράσσοντας σημαντικά  βήματα.
Παρέχοντας πολύτιμες επιχειρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από συστήματα εδάφους έως αεροδιαστημικές μελέτες και από υπεράκτιες πλατφόρμες σε άλλα σημαντικά συμπληρωματικά υποσυστήματα, ο κλάδος έσπασε κάθε ρεκόρ υπερβαίνοντας τον στόχο εξαγωγών των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.
Η συνεχιζόμενη επένδυση σε αυτόν τον ζωτικό τομέα, που συντονίζεται από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών τονίζεται ιδιαίτερα και για το έτος 2023, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ανεξαρτησία στη βιομηχανία όπλων, καθώς και να ανοίξουν νέες εξαγωγές αγορές που θα φέρουν την Τουρκία στη λέσχη των μεγάλων χωρών σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το TRT Haber.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Αρχής Αμυντικών Βιομηχανιών, που συνδέεται με την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ismail Demir, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις φέτος και ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Ο Ντεμίρ είπε συγκεκριμένα, «Θέτοντας οπλισμένα drones, πυραύλους, μη επανδρωμένα χερσαία και θαλάσσια οχήματα, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας μας, ενισχύσαμε τις δυνάμεις στο πεδίο. Το 2023 υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Erdogan, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις εθνικές τεχνολογικές μας κινήσεις, μία προς μία, στον στόχο μας για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία».
Αναμφίβολα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της φετινής χρονιάς ήταν η πτήση του μαχητικού drone έκτης γενιάς Zil Elma, παραγωγής Baykar.
Μια ακόμη έκπληξη ήταν το εθνικό μαχητικό πέμπτης γενιάς (MMU) που φέρει την υπογραφή της εταιρείας Tusach.
Μετά την είσοδο του μαχητικού στην τελική γραμμή συναρμολόγησης, η ημερομηνία της πρώτης πτήσης, που προηγουμένως αναμενόταν το 2025, ενημερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2024.
Το 2022 εγκαινιάστηκε το Εθνικό Κέντρο Μηχανικής Αεροσκαφών Μάχης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κτίριο παραγωγής αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός από το Κέντρο Μηχανικών Αεροδιαστημικών Συστημάτων.
Ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι από τις πρώτες πλατφόρμες που έρχονται στο μυαλό όταν αναφέρουμε την τουρκική αμυντική βιομηχανία, πλατφόρμες όπως οι Akinci, Aknesgur, Phoenix, Bayraktar TB2 και Cargo έχουν παραδοθεί στις αρμόδιες δυνάμεις μία προς μία. Το έτος 2022 ήταν ορόσημο, όχι μόνο στην παραγωγή και παράδοση drones, αλλά και ως προς την ποικιλία των πυρομαχικών που μπορούσαν να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν.
Κιτ καθοδήγησης TEBER-82, KGK-SİHA-82 και LGK-82, μικροσκοπική βόμβα TOLUN, καθώς και βαλλιστικός πύραυλος TRG-230-UAV προστέθηκαν στα πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από το drone Akinci.
Τα βήματα που έγιναν στον τομέα της αεροπορίας δεν περιορίζονται σε αυτά, η Τουρκία συνέχισε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των F-16 στο απόθεμα με δομικές βελτιώσεις.
Με την παράδοση του τελευταίου μεταφορικού αεροσκάφους A400M ολοκληρώθηκε ο τουρκικός στόλος μεταφοράς 10 αεροσκαφών.

Υπεράκτιες πλατφόρμες

Μία από τις πιο σημαντικές αντανακλάσεις πολλών έργων υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών φάνηκε αναμφίβολα στα έργα των αμυντικών βιομηχανιώ. Κατά το έτος 2022, ο κλάδος σήκωσε τα μανίκια για να παράγει και να αναπτύξει τα μέγιστα ισχυρές εθνικές και ανεξάρτητες θαλάσσιες πλατφόρμες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε σε υπηρεσία το πρώτο τουρκικό πλοίο πληροφοριών με το όνομα «Ofuk» και πραγματοποιήθηκε τελετή πυροδότησης από ένα από τα νέα τοπικά υποβρύχια, που φέρει το όνομα «Khidr Raees», και η έναρξη των εργασιών συγκόλλησης στο «Suleiman Raees» γιορτάστηκε το υποβρύχιο.
Εκτός από τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν με τοπική τεχνογνωσία, γίναμε μάρτυρες της εμφάνισης μη επανδρωμένων οχημάτων πλοίων, στα οποία η Τουρκία εστιάστηκε πρόσφατα ιδιαίτερα. Το 2022 ήταν μια ιστορική χρονιά για αυτές τις πλατφόρμες, με έργα όπως τα ULAQ, SALVO, SANCAR, MIR, ALBATROS και MARLIN, έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην εισαγωγή μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων στο τουρκικό Ναυτικό.
Από την άλλη, με τις νέες παραδόσεις των σκαφών παρατήρησης, η ασφάλεια των τουρκικών ακτών έχει αυξηθεί και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει το πρώτο του αεροπλανοφόρο, το οποίο υποτίθεται ότι θα μπει στον στόλο του χρόνου.
Η χρονιά που ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας ήταν γεμάτη επιτυχίες και στα χερσαία οχήματα.Το 2022 παραδόθηκαν μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα διαφόρων τύπων και επιπέδων.
Ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά νέα για την Τουρκία το 2022 προήλθε από τα χερσαία συστήματα, με την παράδοση των μεσαίων αρμάτων μάχης Kaplan MT στην Ινδονησία και η Τουρκία εξήγαγε άρματα μάχης για πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης