Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 14 ετών η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου - Έρχεται συνέχεια στην άνοδο

Σε υψηλά 14 ετών η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου - Έρχεται συνέχεια στην άνοδο
Η ΕΚΤ χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των 2 ετών της Γερμανίας να φτάνει σε υψηλό 14 ετών, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε έναν πιο "επιθετικό" τόνο στη συνεδρίασή της νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η ΕΚΤ χαλάρωσε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.), αλλά σηματοδότησε πιο σημαντική σύσφιξη μπροστά της, καθώς προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.
Ο Ολλανδός Klaas Knot, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, σηματοδότησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι ο κίνδυνος η κεντρική τράπεζα να κάνει πολύ λίγα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος.

Αυξάνονται οι αποδόσεις

Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, αυξήθηκε τελευταία κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,704%.
Νωρίτερα στη συνεδρίαση έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στο 2,714%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει άνοδο 12 μ.β. στο 2,507%, σε κοντινή απόσταση από το υψηλότερο επίπεδο από το 2011 που είχε φθάσει τον Οκτώβριο στο 2,532%.
Ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea, απέδωσε στις επιθετικές ομιλίες των μελών της ΕΚΤ κατά την περίοδο των διακοπών για την ανοδική κίνηση των αποδόσεων.
"Η ρητορική από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των διακοπών ήταν κυρίως από την πλευρά των γερακιών", δήλωσε ο von Gerich.
"Αυτό σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους και τον πολύ κόσμο που βρίσκεται ακόμα σε διακοπές είναι αρκετό για να κρατήσει την αγορά προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε ο von Gerich.

Αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ η πιθανότητα αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης είναι περίπου 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Οι υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία, είδαν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται κατακόρυφα μετά τον "επιθετικό" τόνο της ΕΚΤ.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε τελευταία κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,612%.
Έχει αυξηθεί κατά 74 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της από τον Μάιο του 2018.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν σταθερή γύρω στις 210 μ.β., μειωμένη από το υψηλό σχεδόν οκτώ εβδομάδων των 222 μ.β. που είχε επιτευχθεί την περασμένη εβδομάδα.
Η προσοχή στρεφόταν επίσης στο 2023, όταν αναμένεται να αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο απόθεμα ομολόγων της από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης (QT).

Οι αγοραστές των ομολόγων

"Θα υπάρξουν πολλές εκδόσεις σε ευρώ και αυτό παραδοσιακά ξεκινάει από τις αρχές Ιανουαρίου", δήλωσε ο von Gerich της Nordea.
"Τώρα που οι εκδότες γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το QT τον Μάρτιο, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους εκδότες να βγουν στην αγορά ακόμη νωρίτερα από ό,τι πριν", πρόσθεσε ο von Gerich, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης