Τελευταία Νέα
Διεθνή

RSM UK: Έρχεται πόνος για τη Μ. Βρετανία - Δύσκολο το 2023

RSM UK: Έρχεται πόνος για τη Μ. Βρετανία - Δύσκολο το 2023
Το μεγαλύτερο μέρος του πόνου έχει αναβληθεί μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές
Το 2023 αναμένεται να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται ήδη σε μια πολυετή ύφεση, η οποία πιθανότατα θα αποδειχθεί βαθύτερη από εκείνη που σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών θα ενταθεί, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια θα προστεθούν στον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Ομολογουμένως, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης δεν θα βλάψουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Thomas Pugh, οικονομολόγο της RSM UK.
"Το μεγαλύτερο μέρος του πόνου έχει αναβληθεί μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές.
Αλλά ούτε βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία", δήλωσε ο Pugh.

Δεν είναι όλες οι υφέσεις ίδιες

Δεν είναι όμως όλες οι υφέσεις ίδιες.
Ο Pugh αναμένει πτώση του ΑΕΠ από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο της τάξης του 2,5%.
"Αυτό θα ήταν ελαφρώς μικρότερο από την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σημαντικά μικρότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση", τόνισε.
Ο Pugh αναμένει επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί από το 3,6% που είναι σήμερα, σε περίπου 5% μέχρι το τέλος του 2023, γεγονός που συνεπάγεται απώλειες θέσεων εργασίας περίπου 200.000.
"Οι τομείς της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου είναι πιθανό να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η διακριτική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συρρικνώνεται".

Ψάχνετε για τα καλά νέα;

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του 2023.
Τα κακά νέα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 7,5% για όλο το επόμενο έτος.
Ο υψηλός πληθωρισμός και η σφιχτή αγορά εργασίας θα αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει τα επιτόκια από 3% σήμερα σε περίπου 4,5% στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Pugh, προσθέτοντας ότι "θα χρειαστεί να περάσει το 2024 προτού η τράπεζα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων".

Συνεχής συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων

Τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν πληγεί από την κρίση του κόστους ζωής, η οποία είδε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται από 0,5% στις αρχές του 2021 σε 10,1% τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Η κυβερνητική εγγύηση των τιμών ενέργειας (EPG) προστάτευσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο Pugh.
Πρόσθεσε όμως ότι οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα αυξηθούν κατά άλλο 20% τον Απρίλιο του 2023, όταν η κυβερνητική εγγύηση ενεργειακών τιμών για τον μέσο ετήσιο λογαριασμό υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξηθεί από 2.500 σε 3.000 λίρες.
"Σαν να μην έφτανε αυτό, η εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων θα αποδυναμώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών", συνέχισε ο Pugh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης