Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θολό τοπίο το 2023 για τη γερμανική οικονομία - Ήπια ύφεση «βλέπουν» οι βιομηχανίες

Θολό τοπίο το 2023 για τη γερμανική οικονομία - Ήπια ύφεση «βλέπουν» οι βιομηχανίες
Έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα
Σχετικά Άρθρα
Ήπια ύφεση αναμένουν οι γερμανικές βιομηχανίες το 2023, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, τις ελλείψεις πρώτων υλών και τη χλιαρή παγκόσμια οικονομία, όπως έδειξε έρευνα μεταξύ των μεγαλύτερων ενώσεων που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Τρίτη.
"Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και οι αρχές του 2023 είναι πιθανό να συνοδευτούν από μείωση της οικονομικής δραστηριότητας", δήλωσε ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). "Ωστόσο, αναμένουμε μόνο μια μικρή ύφεση".

Θα αποφύγει τα χειρότερα η γερμανική οικονομία;

Έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα από μια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την κατακόρυφη πτώση των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 11,3% τον Νοέμβριο από το υψηλό 11,6% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% φέτος και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το επόμενο έτος.
Ο Russwurm προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική έως το 2024, καθώς η αδύναμη ζήτηση σε όλο τον κόσμο πλήττει την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας.
Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού σταδιακά αμβλύνονται.
"Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων πλησιάζουν και πάλι τις μακροπρόθεσμες κανονικές τιμές και η συμφόρηση έξω από τα διεθνή λιμάνια χαλαρώνει σιγά-σιγά", δήλωσε ο πρόεδρος της DIHK Peter Adrian.
"Εάν εφαρμοστεί η χαλάρωση της μηδενικής πολιτικής COVID της Κίνας, θα είναι επίσης ένα θετικό μήνυμα για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού", πρόσθεσε.

Θολό τοπίο το 2023

Ωστόσο, το DIHK προειδοποίησε ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και η χαλάρωση του καταναλωτικού κλίματος εξακολουθούν να θολώνουν τις προοπτικές για το 2023.
Η Ένωση Βιοτεχνών ZDH επανέλαβε την άποψη της DIHK, λέγοντας ότι για το επόμενο έτος έρχονται αισθητά λιγότερες παραγγελίες.
"Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών θα μας φέρει ακόμη μέχρι τις αρχές της άνοιξης, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το διάστημα μετά από αυτό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ZDH Holger Schwannecke.
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) δήλωσε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύρωστη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. "Αλλά μεταφέρουμε αρνητικές προσδοκίες από μήνα σε μήνα, το βάθος και το εύρος των οποίων δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο πρόεδρος της BGA Dirk Jandura.
Δήλωσε βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα μπουν και πάλι σε μια πιο ενθαρρυντική πορεία κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης