Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικών διαστάσεων η πρωτοφανής χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ με 60 νεκρούς

Επικών διαστάσεων η πρωτοφανής χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ με 60 νεκρούς
Θάφτηκε στο χιόνι το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, «κόλλησαν» ακόμα και οι διασώστες
Σχετικά Άρθρα
Για επικών διαστάσεων κύμα κακοκαιρίας που εμφανίζεται μόνο μια φορά στην ιστορία κάνουν λόγο Αμερικάνοι αξιωματούχοι και ειδικοί, αναφερόμενοι στη σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει από την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, και κυρίως τις κεντρικές και ανατολικές Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για τουλάχιστον 60 νεκρούς, με τις περιγραφές να συγκλονίζουν, καθώς αναφέρεται πως αρκετοί από τους νεκρούς εντοπίστηκαν ακόμα και μέσα στα αυτοκίνητα τους ή υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν τις περιουσίες τους από το χιόνι.

Τεράστια καταστροφή

Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι αυτή του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε ακόμα και τα 1,27 μέτρα, με τον κυβερνήτη της να κάνει λόγο για μια «επική διαστάσεων καταστροφή που συμβαίνει μόνο μια φορά».
Αν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες υποχώρησαν, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων, οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται στο Μπάφαλο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η παραμονή σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά και για αυτό το λόγο συνιστούσε σε όσους είχαν σκοπό να βγουν έξω, να προετοιμαστούν για υπερβολικό κρύο.
333444.JPG
3333.JPG
333.JPG
Χάος σε δρόμους, πτήσεις

Λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας επήλθε χάος στις μετακινήσεις, καθώς εκτιμάται ότι πέρα από το ότι παρέλυσαν οι οδικές μεταφορές και συγκοινωνίες, ακυρώθηκαν πάνω από 2.000 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.
Οι περισσότεροι οδικοί άξονες είναι γεμάτοι από παρατημένα οχήματα, λεωφορεία, ασθενοφόρα, φορτηγά και ρυμουλκά, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων να μετακινηθούν και να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους πολίτες που θέλουν βοήθεια ή που πρέπει να διακομιστούν σε νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις στα χιόνια εγκλωβίστηκαν ακόμα και οι ίδιοι οι διασώστες.

Τι συνέβη

Αν και η περιοχή αυτή των ΗΠΑ είναι συνηθισμένη σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αυτήν την φορά υπήρξε ένας συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων που υπερτροφοδοτούσε το ένα το άλλο. Οι ακραίοι σε ένταση άνεμοι, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας και το χιόνι «με την επίδραση του φαινομένου της λίμνης» - που είχε ως αποτέλεσμα η υγρασία να συλλέγεται από τον παγωμένο αέρα που κινείται πάνω από τα θερμότερα νερά της λίμνης - προκάλεσαν ένα κύμα κακοκαιρίας που θα μείνει στην ιστορία ως «η χιονοθύελλα του ‘22».

Ομοσπονδιακή βοήθεια

Ο πρόεδρος Joe Biden ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, την οποία και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η καρδιά μου είναι με εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου των γιορτών.
Είστε στις προσευχές τις δικές μου και της Jill» είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βοηθούσαν τις τοπικές αρχές και την πολιτειακή αστυνομία διασώζωντας ανθρώπους που ήταν ακόμα εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα και σπίτια χωρίς ρεύμα, κάνοντας ελέγχους και παραδίδοντας τρόφιμα και βασικές ανάγκες.
Εκτιμάται ότι περίπου 14.000 νοικοκυριά στην περιοχή της κομητείας του Erie (όπου και έχουν καταγραφεί οι 27 νεκροί) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης