Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Siluanov (Ρώσος ΥΠΟΙΚ): Διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο

Παραδοχή Siluanov (Ρώσος ΥΠΟΙΚ): Διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο
 O Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δύο πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης
Σχετικά Άρθρα
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το πρτοβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023, καθώς η ανώτατη τιμή του πετρελαίου συμπιέζει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα, καθώς δαπανά δισεκατομμύρια για τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πλαφόν για το αργό και τα διυλισμένα προϊόντα της θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο βαθιές είναι οι περικοπές, ο Siluanov υποσχέθηκε ότι οι δεσμεύσεις για τις δαπάνες θα τηρηθούν, αξιοποιώντας τις αγορές δανεισμού και το ταμείο έκτακτης ανάγκης.
"Είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα; Είναι πιθανό, εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι τιμών και οι περιορισμοί", δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που εγκρίθηκαν για δημοσίευση την Τρίτη.
Είπε ότι είναι πιθανή η μείωση του όγκου των ενεργειακών εξαγωγών, καθώς ορισμένες χώρες αποφεύγουν τη Ρωσία και η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει νέες αγορές, μια διαδικασία που θα υπαγορεύσει τις εξαγωγικές αποδόσεις της Ρωσίας.
"Το πλαφόν είναι σημαντικό στο βαθμό που σε εκείνες τις χώρες που έχουν θέσει το ανώτατο όριο, δεν θα υπάρχουν προμήθειες", εξήγησε..
"Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες χώρες. Ναι, τα logistics (κόστος) θα αυξηθούν. Οι εκπτώσεις ενδέχεται να αλλάξουν ως αποτέλεσμα".

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης

Σε περίπτωση που οι όγκοι συρρικνωθούν, ο Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δύο πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης: το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (NWF), το οποίο συσσωρεύει κρατικά αποθέματα, και τα δάνεια.
Η κυβέρνηση δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό αυτό το τρίμηνο μετά από αρκετούς άγονους μήνες μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αναμένει τώρα να χρησιμοποιήσει λίγο πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29,24 δισεκατομμύρια δολάρια) από το NWF το 2022, καθώς οι συνολικές δαπάνες ξεπερνούν τα 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περισσότερο από το αρχικό σχέδιο του έτους.
"Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και απαιτείται μεγάλος όγκος πόρων για τη στήριξη των οικογενειών", δήλωσε ο Siluanov.
Οι δαπάνες της NWF τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Την 1η Δεκεμβρίου, τα ρευστά διαθέσιμα στο NWF ανέρχονταν σε 7,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 5,7% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης