Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικές ιαχές στο Κόσοβο - Σε συναγερμό ο σερβικός στρατός - Σε ετοιμότητα μάχης οι Κοσοβάροι

Πολεμικές ιαχές στο Κόσοβο - Σε συναγερμό ο σερβικός στρατός - Σε ετοιμότητα μάχης οι Κοσοβάροι
Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρόεδρος Vucic ζήτησε από τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύγιο να δώσει τις ευλογίες του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κορυφώνεται μέρα με την ημέρα η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με τη Σερβία, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό και σε ετοιμότητα μάχης.
Ύστερα από ημέρες πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, με πολλούς Σέρβους πολίτες του Κοσόβου να έχουν στήσει οδοφράγματα σε βασικές οδικές αρτηρίες στα βόρεια τμήματα και ύστερα από πληροφορίες – από σερβικά ΜΜΕ - ακόμα και για ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές, Πρίστινα και Βελιγράδι λαμβάνουν αποφάσεις που υποδεικνύουν πως η ένταση κλιμακώνεται και πως τα πάντα «κρέμονται από μια κλωστή».

Σε ετοιμότητα μάχης

Συγκεκριμένα, οι αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν να θέσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη, προκειμένου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο.
Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, επικαλούμενη πηγές από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 1.500 Κοσοβάροι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σημεία ανάπτυξης τους ή σε κοντινή απόσταση από αυτά, δυνάμει μιας πιθανής μετακίνησης τους.
Την περασμένη Κυριακή 25/12 οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας καλούσαν τον πρόεδρο της Σερβίας, Alexander Vucic να συνδράμει έτσι ώστε να φύγουν τα οδοφράγματα, ειδάλλως απειλούσαν ότι δεν επρόκειτο να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti να διαλύσει μόνος του τα οδοφράγματα.
7_3.JPG
Μάλιστα ο Kurti κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει οι Σέρβοι πολίτες - τα έχει χαρακτηρίσει πολεμικά οδοφράγματα -, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει, θα αναλάβει δράση η αστυνομία.

Υψηλός συναγερμός στο σερβικό στρατό


Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και μετά την χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του σέρβικού στρατού, Milan Mojsilovic στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic αποφάσισε να θέσει τον σερβικό στρατό και αστυνομία σε υψηλό συναγερμό.
«Ο πρόεδρος της Σερβίας με την ιδιότητα του ανώτατου αρχιστράτηγου διέταξε να τεθεί ο σερβικός στρατός σε κατάσταση υψηλού μαχητικού συναγερμού.
Μας ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο ενεργειών, τις οποίες ο σερβικός στρατός πρέπει να ακολουθήσει προστατεύοντας την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας και των πολιτών της» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Bratislav Gasic είπε ότι «σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου και Ανώτατου Διοικητή Alexander Vucic, διέταξα να τεθούν σε πλήρη ετοιμότητα μάχης όλες οι μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών».

Επικοινωνία Vucic με τον Πατριάρχη Σερβίας

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Tanjug μετέδωσε πως ο Vucic είχε επικοινωνία με τον Πατριάρχη της Σερβίας, Πορφύριο για την κατάσταση στο Κόσοβο.
Όπως αναφέρεται, η συνάντηση τους έγινε χθες Δευτέρα 26/12 το βράδυ και μετά την απαγόρευση της Πρίστινα στον Πατριάρχη να μεταβεί στο Κόσοβο πριν από τα Χριστούγεννα.
Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Vucic ζήτησε από τον Πατριάρχη Πορφύγιο να δώσει τις ευλογίες του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, όπως έκανε ο Πρίγκηπας Λάζαρος πριν από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.
5.jpg
Νέα οδοφράγματα στη Μιτρόβιτσα

Δύο νέα οδοφράγματα έστησαν σήμερα Τρίτη 27/12 οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα.
Βαριά φορτηγά φορτωμένα με άμμο και μπάζα έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το νότιο τμήμα της πόλης στο βόρειο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Οι Σέρβοι προέβησαν στην κίνηση αυτή εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έφταναν από την Πρίστινα ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έστησαν πριν από 18 ημέρες στο βόρειο Κόσοβο.
56.jpg
Ένταση

Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να καταλαμβάνουν κτίρια της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στα βόρεια τμήματα ενόψει των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18/12 σε σερβικής πλειοψηφίας δήμους μετά τη μαζική παραίτηση Σέρβων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων δημόσιων λειτουργών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Πρίστινα - που πλέον έχουν ανασταλεί - να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
Οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο του 2023 σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση.
Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 350 Κοσοβάροι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσόβου χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και απέκλεισαν το βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Dejan Pantic, έναν Σέρβο πρώην αστυνομικό που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.
Ως απάντηση ο σερβικός πληθυσμός ξεκίνησε μαζικές διαμαρτυρίες, στήνοντας οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους σε αρκετούς οικισμούς.
67.jpg
98.png
Αναφορές για συγκρούσεις

Τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες από σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μάχες και ριπές όπλων ανάμεσα σε Κοσοβάρους αστυνομικούς και Σέρβους διαδηλωτές σε οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο βόρειο μέρος του Κοσόβου.
Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών, αν και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβο.
Στο βόρειο Κόσοβο ζει πάνω από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Το αίτημα της Σερβίας

Με τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων να ελλοχεύει ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic, χρησιμοποίησε το δικαίωμά του βάσει ψηφίσματος του ΟΗΕ για να ζητήσει από το ΝΑΤΟ άδεια να στείλει 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των σερβικών κοινοτήτων.
Το αίτημα της Σερβίας είναι το πρώτο μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, και δεν αναμένεται να εγκριθεί, όπως άλλωστε εκτιμά και ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος.
Υπάρχει ωστόσο η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια μονομερή απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσόβου, τη μερική ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Σερβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης