Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρωτοφανές ρεκόρ... Στο 1 τρισ. τα κέρδη 6 μεγάλων τραπεζών σε μία δεκαετία, όσο το σύνολο της Wall

ΗΠΑ: Πρωτοφανές ρεκόρ... Στο 1 τρισ. τα κέρδη 6 μεγάλων τραπεζών σε μία δεκαετία, όσο το σύνολο της Wall
Οι τράπεζες που είχαν συνηθίσει να πληρώνουν φόρο τρία στα δέκα δολάρια στην κυβέρνηση βρέθηκαν να δίνουν λιγότερο από ένα στα πέντε για το 2018
Οι έξι γίγαντες του τραπεζικού τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισαν κέρδη 1 τρισ. δολαρίων μέσα σε μία μόλις δεκαετία.
Ένα τέτοιο ποσό δεν φαινόταν δυνατό πριν από την έναρξη της δεκαετίας, όταν η Wall Street ήταν ο στόχος ενός παγκόσμιου κινήματος διαμαρτυρίας και οι πολιτικοί και στα δύο άκρα του φάσματος ενέκριναν πακέτα διάσωσης ή στόχευαν να διαλύσουν τους πολύ μεγάλους για να χρεοκοπήσουν τραπεζικούς ομίλους.
Αντ' αυτού, οι τράπεζες διογκώθηκαν, ξεπερνώντας την εταιρική Αμερική τόσο εύκολα που η JPMorgan, η Bank of America και ακόμη και η παραπαίουσα Wells Fargo είναι σε τροχιά για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ετών από όλες τις εισηγμένες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός από λίγες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Citigroup, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley δεν απέχουν πολύ - και μαζί, οι έξι είναι έτοιμες να κερδίσουν ακόμη περισσότερα το επόμενο έτος.

Χάνει τη λάμψη του ο τεχνολογικός κλάδος

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσοχής ήταν στραμμένο στα πλούτη που εξασφάλισε η Silicon Valley, οι τράπεζες κέρδιζαν έδαφος.
Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για το κατόρθωμα αυτό: η μεταβλητότητα ενίσχυσε τις εμπορικές απολαβές της Wall Street, οι επενδυτικοί τραπεζίτες ακολούθησαν την έκρηξη των συμφωνιών και στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ενίσχυσε τα κέρδη με τη μείωση των φόρων.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το μέγεθος των κερδών που προκαλεί έκπληξη, αλλά και η ικανότητα του κλάδου να ξεπερνά τα σκάνδαλα και να ευδοκιμεί εκ νέου.

Πληρώνοντας για τα σκάνδαλα

Για να βγουν από τη σκιά της παγκόσμιας κρίσης, οι τράπεζες έπρεπε να πληρώσουν.
Το 2014, η Bank of America συμφώνησε σε έναν διακανονισμό ρεκόρ ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να τερματίσει τις έρευνες σχετικά με ακατάλληλες πρακτικές υποθηκών, ξεπερνώντας τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια της JPMorgan.
Οι υπάλληλοι της Wells Fargo, υπό την πίεση να επιτύχουν τους στόχους πωλήσεων, δημιούργησαν εκατομμύρια λογαριασμούς για πελάτες που δεν τους είχαν ζητήσει, το πιο διάσημο από μια σειρά σκανδάλων που τελικά κάλυψαν τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της.
Στη Μαλαισία, η Goldman Sachs ολοκλήρωσε το 2013 τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο γνωστό ως 1Malaysia Development Berhad, το οποίο στη συνέχεια έκλεψε μια ομάδα που περιλάμβανε έναν πρώην πρωθυπουργό.
Το μέγεθος του κέρδους κάνει αυτά τα λάθη να μοιάζουν με μικρό κόστος.
Ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να ευχαριστήσει ο κλάδος, ο Trump, χλεύασε τις τράπεζες στην προεκλογική εκστρατεία προτού τοποθετήσει δύο αποφοίτους της Goldman επικεφαλής μιας φορολογικής αναθεώρησης που βοήθησε στη μεταμόρφωση των εταιρικών κερδών.
Οι τράπεζες που είχαν συνηθίσει να πληρώνουν τρία στα δέκα δολάρια στην κυβέρνηση βρέθηκαν να δίνουν λιγότερο από ένα στα πέντε για το 2018.
Οι φορολογικοί τους λογαριασμοί μειώθηκαν από εκεί και πέρα.
Εκείνη η χρονιά σηματοδότησε μια νέα ένταση για την ανάπτυξη της Wall Street.
Οι τράπεζες που είχαν βγάλει λιγότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 - χάρη στις φορολογικές περικοπές, την άνοδο των επιτοκίων και την έξαρση της λιανικής τραπεζικής και των συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης